Siirry sisältöön
tyttö98

moi, oon 15 vuotias tyttö ja mulla on paha olla kotona.
mun perhetilanne ei ole mitä parhain. saan kokoajan paskaa niskaan ja joskus tuntuu ettei vaan enää halua jaksaa yrittää.
käyn juttelemassa koulussa mun perhetilanteesta ja yritän saada huonoo oloa pois mut se ei vaan lähde mihinkään, sitä vaan kertyy ja kertyy kertymistään kunnes se tulee hysteerisenä itkuna pois.
itsetunto on ihan hajalla, vihaan itteeni niin paljon.

en nää kavereitakaan juuri koskaan, eikä se auta asiaa yhtään.
nää ongelmat tapahtuu aina vaan kotona, koulussa oon ilonen ja mulla on hauskaa, mut heti kun tuun kotio nii linnoittaudun mun huoneeseen enkä tuu sieltä ulos.

on joskus tullu mietittyä [osa tekstistä poistettu] että jos mun olis vaan parempi että lähtisin vaan pois, sais tän kaiken paskan pois harteilta ja olla vapaa.

suurin toive mulla on nykyään ollut se että mä saisin olla ihan tavallinen nuori eikä mun tarvis huolehtia aikuisten asioista.

MLL Ylläpito

Hei ”tyttö98”,

tosi surullista kuulla, että kotona on noin paha olla. Onko näin ollut pitkäänkin?

Se on hienoa, että olet jutellut koulussa kotitilanteesta! Ilmeisesti kuraattorin/terkkarin/open kanssa? Kuitenkaan keskustelut eivät auta oloasi. Syy siihen on ehkä se, että kotitilanne ei keskusteluista huolimatta ole muuttunut miksikään? Joudut aina palaamaan kotiin siihen samaan arkeen ja todellisuuteen, joka sinua ahdistaa. Kuitenkin uskon, että puhuminen ja asioiden purkaminen jollekin on sinulle ja mielellesi hyväksi. Jos patoaisit kaiken sisällesi, saattaisit voida vielä pahemmin. Eli kannustan sinua ehdottomasti jatkamaan puhumista sille aikuiselle, kenelle olet voinut asioista jutella. Oletko kertonut koulussa, että silti tilanne tuntuu kestämättömältä ja voit niin pahoin, että ajatuksiisi tulee tosi synkkiä juttuja…? Kannustan sinua kertomaan kaiken mahdollisimman rehellisesti aikuiselle/aikuisille, että he tajuavat miten asiat todella ovat ja etenkin, miten kaikki vaikuttaa sinuun.

Sinun ei tosiaankaan tarvitsisi huolehtia aikuisten asioista. Se on väärin, kuten itsekin varmaan tiedät. Mitä itse luulet, että muutokseen vaadittaisiin? En tiedä, oletteko perheenä jutelleet ulkopuolisen kanssa tai ovatko vanhempasi jutelleet.. halunneet apua? En myöskään tiedä, millaiset asiat aiheuttavat kotona ongelmia, mutta jos kyse on väkivallasta (henkisestä tai fyysisestä) tai päihteistä, niin asioihin tulisi puuttua tiukasti, jotta sinun kasvusi ja turvallisuutesi taattaisiin.

Eli – kannustan sinua kertomaan pahasta olostasi ja synkistä ajatuksista rehellisesti koulussa. Kirjoita vaikka kirje/lappu, jossa kerrot asioista ja anna se aikuiselle. Sinun ei tarvitse huolehtia aikuisista eikä tuntea syyllisyyttä mistään! Sinä olet perheessä lapsi, jonka tulee saada huolenpitoa ja hyväksyntää. Sinulla on oikeus hyvään oloon ja siihen, että saat nauttia nuoren elämästä ilman aikuisten murheita! Olet todella fiksu, kun olet rohkeasti jutellut koulussa ja tännekin kirjoitit. Jaksa vielä vaatia apua itsellesi ja muutosta tilanteeseen! Mikään lopullinen teko ei ole ratkaisu tilanteeseen, vaan asioihin voi aina löytyä ratkaisu ja apua! Moni nuori on selvinnyt vaikeista ajoista ja toivon, että jaksat uskoa siihen, että sinussakin ovat ne voimavarat, joilla selviydyt ja jaksat kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Muista myös Lasten ja nuorten puhelin 116 111, kirjepalvelu sekä Nuortennetin chat. Kaikissa näissä voi jutella/kertoa luotettavalle aikuiselle nimettömänä ja ilmaiseksi huolistaan ja pohtia ratkaisuja.

Lämmin halaus!

Vastaa aiheeseen: huono olla :(

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top