Siirry sisältöön
Minä

En tiiä kuuluuko tää tänne, mutta halusin tästä kirjottaa, koska en tiedä onko normaalia.

No siiiis. Esim tänään, äsken, mä olin ottanu semmosen tuulettimen (ainoan meijän kotona) mun huoneeseen, koska olin läkähtyä kuoliaaksi. No menin sitten nukkumaan tuuletin päällä ja nukahdin. (Menin vihdoin tosi aikasin nukkumaan) Yhtäkkiä herään siihen ku huoneessani metelöidään. (Joskus tunnin sen päästä ku nukahdin) Veli on pöllimässä tuuletinta omaan huoneeseensa. Sanon veljelleni, ettei hän saa viedä sitä, koska minulla on tooodella kuuma ja heillä on ollut se tuuletin jo jotain 2 kk heidän huoneessaan, joten nyt on minun vuoroni (pidän tuuletinta kädessäni). Sitten mun isä YHTÄKKIÄ vaan suuttuu, tulee mun huoneeseen ja RIUHTAISEE tuulettimen väkivaltaisesti mun käsistä. No se ei ollu vielä niin paha, mutta sitte ku suren nii suljen mun huoneen oven, koska haluun olla rauhassa. Olin kuitenkin sen verran kiukkunen, että se vähän pamahti (mut lupaan se ei ees ollu kovaa). [Osa tekstistä poistettu] Ette välttämättä ymmärrä kuinka pelottava tilanne se on. Tärisen vieläki vaikka siitä on jo lähes 1 ja puol tuntia. Pelkään että jonain päivänä isi satuttaa mua. Monta kertaa se on uhannu heittää mut pois kotoa. Mä tiedän silti että mun isä rakastaa mua. Sillä on vaan tosi huonot tavat käsitellä vihaansa.
En kyllä ymmärrä miks se niin paljon suuttu tommosesta, ku olin ollu ihan kiltisti kotona ja ulkona ja isi oli ite ollu töissä (nii ei se voinu suuttua mistään mitä olisin aikasemminki tehny).

Äiti kyllä tuli lohduttamaan mua kaiken jälkeen, mutta ei se oikeen mitään voi isille tehä.

En tiiä mitä ihmettä tekisin. Mistä voin tietää, että millon isi seuraavan kerran suuttuu ja ehkä lyö mua? Oikeesti apua! En halua puhua kenellekään aikuiselle tästä, koska en halua eroon mun ihanasta perheestä! Mulla on rakkaat äiti ja sisarukset. Rakastan tietenki isiäkin, mutta en kyllä osaa sanoa pelkäänkö enemmän.

Veikkaan että huomenna kun mulla on aamulla joku lääkäri, enkä haluu mennä sinne varsinkaan nyt, nii isi ottaa mun puhelimen pois viikoks ja raivoo mulle. En halua kohdata huomista. En halua kohdata isiä.

Joo.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos paljon viestistäsi! Hienoa, että kirjoitit meille ja ehdottomasti tämän kaltaisesta asiasta saa meille kirjoittaa.

Kuulostaa siltä, että tuulettimeen liittyvä erimielisyys eteni todella rajuksi. Jos veljesi on jo saanut pitää tuuletinta noin pitkään, niin kuulostaisi reilulta, että sinä saisit sen seuraavaksi. Isäsi reagoi asiaan todella voimakkaasti. Lyömisellä uhkaaminen ja väkivaltainen käytös on aina väärin! Kotona sinun tulisi kokea olosi turvalliseksi, mutta nyt sinua pelottaa isäsi väkivaltainen käytös sekä isäsi on myös uhkaillut heittää sinut pois kotoa. Kuvailemasi tilanne kuulosti pelottavalta ja uskon, että olet ollut todella peloissasi.

Tunnistat hienosti, että isäsi varmasti rakastaa sinua, mutta hänellä on huonot tavat käsitellä vihaansa. Pohdit, miksi isäsi suuttui noin voimakkaasti tuollaisesta tilanteesta. Toisen ajatuksia ei pysty lukemaan, mutta ehkä isälläsi oli mielen päällä jotain, mikä esti häntä hallitsemasta tunteitaan siinä hetkessä. Tuollainen uhkaava käytös sinua tai ketään muutakaan kohtaan on kuitenkin aina väärin ja isäsi tarvitsisi tukea vihanhallintaansa.

Kerroit, että äiti ja sisaruksesi ovat sinulle rakkaita, mikä on ihana kuulla. Myös isäsi on rakas, mutta pohdit pelkäätkö häntä enemmän. Ymmärrän, että sinua pelottaa kertoa asiasta kenellekään aikuiselle, koska et halua eroon perheestäsi. Ulkopuolisesta avusta on kuitenkin parhaimmillaan apua teidän koko perheen hyvinvoinnille ja tukisi siihen suuntaan, että kaikkien olisi hyvä ja turvallinen olla kotona.

Olisiko sinulla lähipiirissäsi luotettavaa aikuista, kenelle uskaltaisit kertoa tilanteestasi? Entä voisitko jutella äitisi kanssa, kuinka sinua pelottaa isäsi käytös? Jos puhuminen jännittää, niin voit myös kokeilla kirjoittaa kirjeen ja näyttää sen tälle aikuiselle. Tämä aikuinen voi yksin tai yhdessä kanssasi olla yhteydessä lastensuojeluun. Lastensuojelu pyrkii tukemaan perhettä niin, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olla kotona.

Kerroit, että sinulla on tulossa lääkärikäynti, minne et haluaisi mennä varsinkaan nyt tämän välikohtauksen jälkeen. Tämä lääkärikäyntipäivä on ehkä ehtinyt mennä jo, kun saat tämän vastauksen. Miten se päivä meni?

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Iskä pelottaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top