Siirry sisältöön
Ahistunu

Eli siis tuli yks tyyppi (tunnen hyvin) kertomaan somessa, että paras kaverinsa on tehny itsemurhan hyppäämällä sillalta alas. Nyt en tiiä mitä teen ja mietin pitäskö tehä sossu/poliisi-ilmotus. Oon sii 13v ja vähän hämmentyny ja peloissani tilanteesta varsinki, kun sinänsä ois kai tyylii rikos olla kertomatta jollekkulle. Oon tosi huolissani ja tuntuu pahalta.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. On hienoa, että kirjoitit, etkä jäänyt yksin huolen ja pahan olon keskelle! Ei ole laisinkaan ihme, että tutun parhaan kaverin itsemurha on järkyttänyt sinua. Näinkin murheellinen asia vaikuttaa kehen tahansa siitä kuulevaan.

Viestisi ei kerro mitä kaikkea tuttusi kanssa juttelitte, mutta olettaisin, että hän kertoi sinulle somessa tapahtuneesta vain hiukan ennen kuin laitoit itse suuntaamme viestiä? Surulliset ja järkyttävät uutiset saattavat helposti lamaannuttaa kenet tahansa ja luultavasti tuttusi ei maininnut poliisien läsnäolosta tapahtumapaikalla, koska se ei ollut sillä hetkellä ollut hänellä päällimmäisenä ajatuksena. Voi myös hyvin olla, että hän oli juuri itse kuullut tapahtuneesta eikä toivottavasti ollut henkilökohtaisesti läsnä tilanteen edetessä. Näin ollen voisin arvioida, että poliisi ja viranomaiset ovat hyvinkin tietoisia tapahtumien kulusta. En siis lähtisi laittamaan sinun harteillesi ilmoittamista heidän suuntaansa.

Sen sijaan neuvoisin, että jatkaisit yhtä viisaasti kuin nytkin, eli keskustelemista ajatuksistasi ja tunteistasi. Olet kuullut järkyttävästä ja surullisesta tapahtumasta, joka vaikuttaa kaikkiin siitä kuuleviin. Oletko kertonut kuulemastasi jo esimerkiksi vanhemmillesi? Juttelemalla omia tunteita voi työstää ja niitä voi käsitellä helpommin. Samalla ne eivät jää pyörimään yön pimeinä hetkinä mielelle.

Itsemurha on aihe, joka pysäyttää pohtimaan elämää ja kuolemaa: rakkaita ihmisiä ja läheisiä. Ota itsellesi se aika, jonka tarvitset aiheen pohtimiseen. Saat tuntea sitä kohtaan kaikki ne tunteet, jotka mielellesi nousevat. Vaikka et olekaan välttämättä tuttusi kaveria tuntenut, niin se ei tarkoita, etteikö mennyttä elämää saisi surra.

Toivon sinulle ja kaikille menetyksen tunteneille paljon jaksamista. Toivottavasti tuleva kevät tuo myös mukanaan uutta valoa ja toivoa tulevalle!

Halauksin,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Viestisi on jo yli kaksi viikkoa vanha. Tilanne on ehkä jo muuttunut tai ratkennut, mutta vastaan varmuuden vuoksi silti. Sinun vastuullasi ei ole ottaa yhteyttä viranomaisiin, jotka yleensä huomaavat ihmisten katoamisen aika nopeasti ja toimivat sen mukaisesti. Jos kuitenkin uskot, että tämän sillalta hypänneen nuoren katoamista ei ole vielä huomattu, kerro siitä jollekin aikuiselle, joka sitten ottaa yhteyttä poliisiin.

Itsemurha on surullinen asia välillisestikin, ihan siksikin sinun olisi hyvä puhua siitä luotettavan aikuisen kanssa ihan kasvotusten.

Vastaa aiheeseen: Itsemurha juttuun mukaan joutuminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top