Siirry sisältöön
Niinpä niin

Hei. Olen siis yläkoulun syksyllä aloittava tyttö. Minulla oli viidennellä luokalla keskivaikea masennus [osa viestistä poistettu] Mutta selvisin siitä. Nyt kuudennella luokalla kaikki on tosi hyvin.

Paitsi että paras ystäväni sairastui masennukseen jonkin aikaa sitten. Se herätti minussa jonkinlaisia masennusoireita taas. [osa viestistä poistettu]

Ystäväni ei ole ainoa, jolla on viime aikoina alkanut olla masennusoireita. Eräs rinnakkaisluokallani oleva tyttö teki Instagramiin tilin, jossa kertoo omista tunteistaan. Hän sanoo siellä suoraan, että hänellä on lievä masennus. Tämä tyttö oli joskus hyvä kaverini, mutta jossain vaiheessa tiet erosivat.
Olen hämmentynyt. Yhtäkkiä kaikilla on masennus. Ja pelkään omani puhkeavan uudestaan [osa viestistä poistettu]. Oma pikku huumeeni. Lisäksi syksyllä on edessä iso muutos, josta otan paineita. Yläkoulu. Olen äärimmäisen itsekriittinen ja yritän olla täydellinen. Ja sitten kaikilla lähipiirissä on yhtäkkiä masennus.

Tämä on tarttuvaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

kiitos viestistäsi!

Oli kurja lukea, että olet joutunut kohtaamaan omalla kohdalla masennuksen ja että sen keskellä satutit itseäsi. Hienoa, että olet selvinnyt siitä! Nyt kuitenkin paras ystäväsi ja sinulle tuttu henkilö ovat myös alkaneet voida huonosti, ja sinua pelottaa, että sairastut itsekin uudestaan.

On hyvä, että kirjoitat asiasta ja että haet itsellesi tukea. On tärkeää, että kuuntelet itseäsi ja omaa vointiasi ja että olet huolissasi, kun viiltely on palannut arkeesi. Kun koit masennuksen tunteita, menivätkö ne ohi itsellään, vai saitko siihen tukea läheiseltä aikuiselta tai ammattilaiselta? Mietin, että jos sinulla on elämässäsi sellainen tuttu aikuinen tai ammattilainen, joka tietää, mitä olet joutunut kokemaan ja tietää että olet viillellyt, voisi hän olla nytkin sinun tukenasi. Mitä ajattelet?

Jos olit viimeksi kokemasi kanssa yksin, kannustan sinua harkitsemaan tällä kerralla tuen hakemista itsellesi. Viiltely on palannut elämääsi ja se saattaa olla tällä hetkellä vielä sellainen asia, joka on lähellä sinua ja herkästi palaamassa. Monesti itsensä satuttaminen on keino, jolla pyritään hetkellisesti helpottamaan pahaa oloa, mutta pidemmällä aikavälillä se saattaakin toimia juuri toisin päin ja luoda entistä enemmän pahaa oloa. Siksi olisikin tärkeää, että saisit tukea toisenlaisten keinojen, joilla pahaa oloa voi helpottaa, löytämiseen. Silloin viiltely ei enää olisi se asia, jonka pariin tulee helposti palattua pahan olon kohdatessa.

Toinen syy, miksi minusta olisi hyvä, että sinulla olisi juuri nyt tukea elämässäsi on parhaan ystäväsi sairastuminen. Läheisen ihmisen sairastuminen on aina koettelevaa, ja monesti toisen ihmisen tukena oleminen vie itseltä paljon voimia. Samalla myös itse on kovan paikan edessä, kun huoli läheisestä ihmisestä kuormittaa vielä lisäksi omaa mieltä. Siksi olisikin tärkeää, että sinulla olisi joku, joka kannattelisi sinua ja pitäisi sinusta huolta, että jaksat olla ystäväsi tukena. Lentokoneessakin opastetaan, että ensiksi täytyy pistää itselle happinaamari ja sitten vasta auttaa muita, koska jos kaikilta loppuu puhti, ei ole enää ketään auttamassa toisia. Tässä tilanteessa luotettava ja turvallinen läheinen aikuinen tai ammattilainen voisi olla se sinun tukesi, joka huolehtii että sinulla on riittävästi happea huolehtia sekä itsestäsi että ystävästäsi.

Myös me, Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjät olemme täällä sinua varten. Meille voit soittaa, kirjoittaa nettikirjeen tai chatata. Löydät tietoa palveluistamme täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Pidäthän itsestäsi hyvää huolta? Muista, että sinä olet tärkeä ja ansaitset voida hyvin!

Lämpöisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: …ja yhtäkkiä kaikilla on masennus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top