Siirry sisältöön
[Osa nimimerkistä poistettu]kettu

Nii et tota tänää kotona ennenku lähin kylälle nii äiti sano että et sit kiipeile missää koulun katolla (siin on semmone toine matala rakennus jonka päällä kaikki aina käy) nii sit se tilanne meni nii et kuitenki menin sinne ja mua ei pelota et joku esim kattois valvontakamerat ja jäisin kiinni vaa mul on huono omatunto et menin kuitenki vaik äiti kielsi… (tein muitaki juttui mist äiti ei tykkäis esim: osrin red bullia ja puhaltelin kortsuista ilmapalloja ja mua jopatettii ja kellä ei ollu kypärää ja sit yks poika poltti koulul roskista sille vähä ja sit mun hiukset melkee sytty palaa ku se tuli nii lähelle sen hiuslakan kaaa…)

Nii mul on huono omatunto tost koulun katto hommasta nii pitäiskö siitä kertoo äitille? Mitä ite tekisitte?

T: 12 vuotias tyttö

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Ihan ensinäkin haluan kehua sinua, kuinka rohkeasti kerroit, mitä sinulla on mielenpäällä. Kirjoitit, että äitisi oli kieltänyt sinulta katolle kiipeilyn ja nyt podet huonoa omatuntoa, kun teit näin kuitenkin. Tulkitsin viestistäsi, että sinua mietityttää myös nuo muut asiat, joista epäilet, että äitisi ei pitäisi.

Aikuiset asettavat rajoja syystä ja rajojen tehtävänä on suojella lapsia. Joskus kuitenkin rajat saattavat ylittyä ja tekee jotakin kiellettyä, vaikka tietää, että niin ei saisi tehdä. Huomaan, että asia on jäänyt sinua vaivaamaan, koska tunnistat rikkoneesi rajoja. On todella rohkeaa ja hienoa, että osaat noin hyvin kertoa tunteistasi tähän asiaan liittyen. Virheitä sattuu aina välillä, eikä se tee sinusta yhtään sen huonompaa.

Mitä luulet, millainen olo sinulla saattaisi olla sen jälkeen, jos kertoisit asiasta äidillesi? Joskus oma olo voi tuntua raskaalta, jos joutuu pitämään mielenpäällä olevia asioita sisällään. Kun asiasta kertoo jollekin, niin oma olo saattaa usein keventyä ja helpottua. En tunne äitiäsi, enkä osaa sanoa, millä tavalla hän saattaisi reagoida kertomaasi, mutta usein rehellisyys kannattaa aina. Joskus voi käydä niin, että aikuinen saattaa ensin suuttua, mutta loppujen lopuksi kuitenkin varmasti arvostaa sitä, että asiasta kertoi rehellisesti. Olet äidillesi tärkeä, vaikka joskus tekisitkin asioita, joista äitisi ei pidä.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Jäänkö kiinni

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top