Siirry sisältöön
Pitkä?

Kuten jo aiheenikin kertoo: Kasvanko enään kuukautisten alkamisen jälkeen? Olen 173 cm pitkö tyttö ja 14-vee eikä kuukautiset ole vielä alkaneet. Terkkarini sanoi että kasvan vain 1 cm korkeintaan, mutta koska kuukautiseni eivät ole vielä alkaneet, niin voinko kasvaa kuinka monta senttiä vielä kuukautisten alkamisen jälkeen?
En haluaisi olla yhtään pidempi kuin nyt! eli siis: Kasvanko enään kuukautisten alkamisen jälkeen, ja jos kasvan niin kuinkamonta senttiä?

MLL Ylläpito

Hei,

valitettavasti en osaa antaa täysin varmaa vastausta sinulle. Pituuskasvu on yksilöllistä, mutta tytöt kasvavat pituutta usein aiemmin, kuin pojat. Kasvupyrähdys kestää yleensä noin kaksi vuotta ja sitten se laantuu. Pituuskasvu kuukautisten alkamisen jälkeen riippuu niiden alkamisiästä. Yleensä, jos kuukautiset alkavat 15 vuoden iässä tai sen jälkeen, pituuskasvua tulee enintään noin 2 cm. Terveydenhoitaja on varmasti osannut arvioida pituuskasvuasi parhaiten, koska hän on tietoinen pituuskäyrästäsi.

Älä ole huolissasi, sinulla on hienot mitat ja voit olla ylpeä itsestäsi sellaisena, kuin olet!

maanmatonen

Hei!
Itse olen 13-vuotias, ja minulla on pituutta 178cm. Pituuskasvuni loppui melko pian kuukautisteni alkamisen jälkeen. Kasvoin pidemmäksi kuin mitä oli ennustettu, se enuuste ei oikeasti kerro mitään. Se, et loppuuko pituuskasvu kuukautisten jälkeen on ihan yksilöllistä, eikä mitkää perinnöllisyysseikat voi sitä vastausta antaa, ne voi vaa antaa viitteitä et mitä luultavasti tapahtuu.
Kannattaa jutella äitisi kanssa tästä asiasta. Naisten asioista on hyvä pystyy puhuu helposti omalle äidilleen, vaikka et muuten oikeesti hänelle puhuis. Äitis on käyny kaikki nää asiat läpi ite ja osaa auttaa sua. Tai joku muu läheinen nainen, täti esimerkiksi.

lol

Kasvaako enää kun oon päälle 160cm voi olla 162-4cm halusin olla lyhyt mutta en tiiä oonko ja menkat on alkanu 2kk sitten ja oon 14/04 en haluaisi enää kasvaa

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moikka,

pohdit, että jatkuuko pituuskasvusi vielä ja toivot, että saisit olla lyhyt. Kerroitkin, että kuukautisesi ovat alkaneet ja niiden alkamisen jälkeen tyttöjen pituuskasvu hiipuu. On mahdollista, että kuukautisten alkamisen jälkeen tulee vielä jokunen sentti pituutta lisää, mutta se on aina yksilöllistä montako senttiä tulee vai tuleeko yhtään.

Mukavaa syksyä sinulle. :)

T, Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Em

Hei! En tiedä edes miten löysin tänne mutta haluaisin vastauksen. Eli siis olen 11vee tyttö kohta 12, ja ei ole alkanut kuukautiset vielä. Äidilläni alkoi 11-12 vuotiaana ja terkkari sanoi että minulla alkaa suunnilleen samaan aikaan. Olen siis 161 cm pitkä ja terkkari sanoi että linusta tulee 168-170? Haluaisin olla juuri sen pituinen! Äitini on siis 160 eli lyhyt ja isäni on 188 eli pitkä?

Jooh

Olen itse 158cm pitkä 13-vuotias ja tänään päättyivät ensimmäiset kuukautiset. Terkan mukaan kasvan vielä 5cm, eli minusta tulisi 163-senttinen.

Yleensä kuukautisten alkamisen jälkeen kasvaa vielä muutaman sentin mutta sekin on täysin yksilöllistä ja riippuu siitä, alkavatko kuukautiset esimerkiksi 9- vai 16-vuotiaana.

11vee

Hei! Olen siis 11vee tyttö ja minulla ei ole alkanut menkat vielä. Äidilläni alkoi 11-12 vuotiaana. Olen jo 160cm ja terkkari sanoi että minusta tulee noin 170 kasvukäyrieni mukaan. Se on mielestäni hyvä pituus! Ja haluaisin olla sen pituinen. Joten vastas kiitos: milloin kuukautiseni voisi alkaa ja kuinka pitkä minusta voisi tulla? Minulla on siis ollut valkovuotoja jo kolmen kuukauden ajan ja tullut alapäänkarvaa paaaaaljoooon. Ja minulla on vähän rinnat kasvanut ja sattuu jos koskettaa kovaa. Ja äitini on siis 160cm ja isä 189cm.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Heippa, hyvä, että olet käynytkin jo terkkarilla juttelemassa näistä aiheista, hän osaakin vastata näihin kysymyksiin parhaiten, sillä hän on terveydenhoidon ammattilainen. Kuukautiset alkavat tytöillä keskimäärin noin 13-vuotiaana mutta niiden alkamisajankohta vaihtelee. Osalla tytöistä kuukautiset voivat alkaa jo yhdeksän–kymmenen vuoden iässä ja osalla vasta 17-vuotiaana. Kerroit, että terkkarisi on tehnyt ennusteen pituuskasvustasi, joten voi hyvin olla, että sinusta tulee 168 -170cm niin kuin hän on ennustanut.

Aurinkoisia talvipäiviä sinulle!

13v

Moi, oon 13 vuotta ja 1kk ja mul alko noin vuos sitte menkat. Mun terkkari sano et must tulis 175 eli mun pitäis kasvaa viel noin 10cm ku oon nyt joku 164-165. mun äiti on 176 ja iskä 187cm. Haluisin tietää et tuleeks must oikeest nii pitkä ku mun pikkusisko on pidempi ku mä sen iäs ja siit pitäis tulla ehk 176. Mul on kai ollu jo kasvupyrähdys.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Elät parhaillaan sitä aikaa, jolloin ihmiskehossa tapahtuu valtavasti. Kasvua näkyy kummallisissakin paikoissa ja eri suuntiin, ja keho muutoinkin muuntautuu kypsempään suuntaan. Pituutta tulee tuossa vaiheessa monesti tai kasvu saattaa pysähtyä äkistikin.

Terveydenhoitaja tekee jokaisen kasvusta arvion, joka perustuu siihen, miten olet kasvanut aiemmin elämässäsi sekä vanhempiesi pituuteen. Näiden perusteella voi melko hyvin ennustaa tulevaa kasvua, mutta kuitenkin se on vain arvio, eikä kukaan voi täysin tarkasti sanoa, miten pitkä sinusta lopulta tulee. Tytöillä pituuskasvu päättyy noin 16-vuotiaana, joten sinulla on vielä muutama vuosi odotettavaa, ennen kuin näet, miten lopulta kävi.

Kasvatpa vielä miten paljon tai vähän tahansa, jokainen sentti on täyttä kultaa! :)

Terveisin, Lasten ja nuorten netin päivystäjä

12v

Siis oon 12v,147cm ja mun menkat alko kaks päivää sitten ja mua kiinnostais tietää että kasvankohan mä enää? En todella haluis olla näin lyhyt ja varsinkin ku oon luokan lyhyin.

Jokuvaa

Moikka! Oon tämmöne 12v kohta 13v tyttö, ja mulla alko kuukautiset puolitoista vuotta sitten. Mulle on tullu sen jälkeen vaan 1cm pituutta, ja terkkarikin sanoi, että mun pituuskasvu alkaa hiipuu. Oon siis 160cm. Mun vanhemmat on tosi lyhyitä. Mun äiti 155cm ja isä noin 165cm. Niin onko mahdollista että musta tulis niitä pidempi?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moi!
Pohdiskelet pituuskasvusi mahdollisuutta ohittaa vanhempasi.

Terkkari taitaa olla oikeilla jäljillä pituuskasvun ja menkkojen alkamisen suhteen. Yleensä tytön pituuskasvu loppuu pari vuotta menkkojen alkamisen jälkeen. Äitisi olet jo ohittanut, mutta isään on vielä matkaa 5 cm ja se on aika paljon kirittäväsi. Kysymys kuuluu, haluaisitko olla pidempi kuin isäsi? 160 cm on jo ihan hyvä pituus naiselle. Suomalaisen naisen keskipituus on 165cm.

Kevennykseksi haluaisin vielä kertoa veljeksistä, joiden isä oli luvannut markka-aikana 100 mk, kun he kasvavat isän ohitse. Isä oli 180 cm pitkä ja isoveli saavutti kyseisen pituuden n.17 vuoden iässä ja kasvoi lopulta 190 cm pituiseksi. Hän sai isältään 100 mk, joka oli tuolloin iso raha. Pikkuveli-raukka jäi 1 cm päähän 180 cm:stä. 179 cm, eikä puhettakaan 100 mk:sta. Rehellisyyden nimissä minusta isä oli vähän epäreilu, kun ei maksanut pikkuveljelle hyvästä yrityksestä kasvaa….

Mitä haluan tällä kertoa, on se, että ei väliä pituudesta, kun muuten on ok tyyppi!

Ystävällisin terveisin
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Apua

Viimeksi, kun minut mitattiin olin 181.7 cm. Olen siis 14 vuotias. Kuukautiseni alkoivat 13 v, noin toukokuussa. Isäni on 200 cm ja äitini on noin 181.5. En haluaisi olla enää yhtään pidempi ja kaikki pojatkin ovat lyhyempiä.

Vastaa aiheeseen: Kasvanko enään kuukautisten alkamisen jälkeen?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top