Siirry sisältöön

Kaveri [osa tekstistä poistettu] mihin pitäs ilmottaa?

Tyttö 13v

En tiä näist jutuist mitää ku ei oo ennemmi tullu tälläst vastaa. Mä en tiiä mitä tehä. Se sano et se ei aio hankkii apuu enkä mä tunne sen vanhempii, joten niille en pysty kertoo. En tiiä kelle aikuselle kertosin ku se on ala-asteel ja mä taas yläasteel. Pitääks mun lähettää jollekki joku viesti jossai tai jotai? Kelle kerron? Oon tosi huolissani siitä ja se on mulle tosi tärkee. :(

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

kiitos viestistäsi, on tosi tärkeää, että kirjoitit!

On hyvin tärkeä, että kaverisi saa apua ja tukea, ja onkin todella hienoa, että olet rohkeasti hakemassa hänelle apua! Suomessa lasten ja nuorten parissa työskentelevillä aikuisilla on velvollisuus auttaa, aina kun lapsen tai nuoren turvallisuus on uhattuna. Eli esimerkiksi kuka tahansa koulusi opettajista tai oppilashuollon ammattilaisista, joita ovat esimerkiksi terveydenhoitaja, koulukuraattori ja koulupsykologi on velvollinen auttamaan kaveriasi.

Toinen vaihtoehto voisi olla omat läheiset aikuisesi, esimerkiksi vanhemmat tai muut läheiset aikuiset? Tuntuisiko sinusta, että he voisivat auttaa sinua hakemaan kaverillesi apua? Monet vanhemmat olisivat varmasti ylpeitä kuullessaan, että heidän lapsi haluaa auttaa kaveria tai ystävää ja tukisivat tässä mielellään.

Voit kertoa huolestasi kasvotusten, tai vaikka laittamalla viestin. Osalle oman koulun ammattilaisista voi laittaa koulun sisäisten järjestelmien (esimerkiksi Wilma) kautta viestiä, ja koulun nettisivuilla löytyvät yleisimmin koulun henkilökunnan sähköpostiosoitteet tai puhelinnumerot, joihin voi soittaa, tekstata, tai joskus olla somepalveluiden (esim. Whatsapp) kautta yhteydessä. Yksi vaihtoehto on myös kirjoittaa lappu, jossa kerrot että olet huolissasi toisessa koulussa olevassa kaveristasi että ja haluaisit koulun aikuisten auttavan hakemaan hänelle apua. Voit antaa lapun sellaiselle aikuiselle koulussasi (tai jättää sen hänen postilaatikkoon), joka tuntuu luotettavalta ja turvalliselta. Hänen velvollisuutensa on auttaa sinua asian eteenpäin viemisessä. Jos kirjoitat lapun, muistathan laittaa siihen nimesi, jotta tämä henkilö tietää, keneltä viesti on tullut!

Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa ja nettipalveluissa autamme sinua mielellämme avun hakemisessa. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla, chattaamalla tai kirjoittamalla meille nettikirjeen. Kaikki kanavamme ovat anonyymeja (eli sinua ei tunnisteta) ja maksuttomia. Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa voimme auttaa hakemaan kaverillesi apua. Tämä onnistuu helpoiten niin, että soitat Lasten ja nuorten puhelimeen, jossa sinun on mahdollista keskustella MLL:n työntekijän kanssa, joka auttaa sinua välittämään huolen eteenpäin.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kaveri [osa tekstistä poistettu] mihin pitäs ilmottaa?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top