Siirry sisältöön
Help

Mun yhellä kaverilla menee henkisesti suoraan sanottuna paskasti, ja oon tosi huolissani. Tää kaveri ei ihan oikeasti halua elää enää [Osa tekstistä poistettu] Hän on myös tällä viikolla alkanut puhumaan, että ”onneksi ei tarvitse enää loman jälkeen tulla kouluun”. En ole ihan satavarma mitä hän tarkoitti sillä, mutta voin uskoa ettei mitään hyvää.
En ihan tosissani tiedä, mitä mun pitäisi tehdä. Mua ahdistaa ihan hirveästi, että se tekee jotain lopullista.
Mitä mä teen

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tilanteesi kuulostaa todella raskaalta ja on hienoa, että päätit pyytää apua. Kaverisi voi huonosti ja hän tarvitsisi ehdottomasti apua itselleen. Ymmärrän todella hyvin, että olet huolissasi ja ahdistunut.

Sinulla on valtavan iso taakka ja huoli harteillasi. Ei ole reilua ja oikein, että sinä joudut yksin kantamaan huolta, vaan olisi tärkeää, että joku aikuinen tietäisi tilanteesta. Haluaisin kannustaa sinua kertomaan asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle. Miltä tämä sinusta tuntuisi? Voit kertoa asiasta omalle lähiaikuiselle (esim. vanhempi tai huoltaja) tai kyseisen kaverin lähiaikuisille. Koulussa ollessasi voit kertoa myös opettajalle, kuraattorille tai terveydenhoitajalle – he ovat tottuneet kohtaamaan lapsia ja nuoria, jotka voivat henkisesti huonosti ja heillä on työkaluja olla tilanteessa tukena.

Jos tulee tilanne, jossa sinulla herää huoli, että kaverisi saattaisi tehdä tai on tekemässä jotakin itsetuhoista itselleen, niin voit aina soittaa myös hätäkeskukseen (112).

Kaverisi tarvitsee apua ja tukea, mutta on myös tärkeää, että sinä saat tukea itsellesi. On kamala kuulla, että huolen lisäksi olet myös todistanut vakavia tilanteita. Olisi tärkeää, että pääset purkamaan näitä ajatuksia ja kokemuksia jonkun luotettavan aikuisen kanssa.

Joskus huonosti voiva ihminen saattaa kieltäytyä avusta tai kertomasta voinnistaan kenellekään. Sitä ei myöskään voi tietää, millä tavalla kaverisi reagoisi siihen, että asia menee aikuisen tietoon. Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että aikuiset tietäisivät kaverisi todellisin voinnin ja sinun ei tarvitsisi olla yksin. Haluaisin uskoa, että kaverisi ymmärtäisi ja arvostaisi sitä, että haluat hänen parastaan ja olet hänestä huolissaan. Kaverillasi on mahdollisuus voida taas hyvin, vaikka hänellä onkin nyt toivoton olo.

Jos haluat jutella nimettömästi luotettavan aikuisen kanssa, voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla chattiin juttelemaan tai kirjoittaa nettikirjeen. Palveluissamme voit jutella ihan mistä aiheesta tahansa ja keskustelut ovat aina luottamuksellisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olet upea ystävä, kun huolehdit kaveristasi! Älä kuitenkaan jää tilanteen kanssa yksin, vaan kerro asiasta aikuiselle. Paljon voimia!

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kaveri ei halua elää

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top