Siirry sisältöön
Minä

Mun kaveri siis viiltelee ja pelkään että se menis pahemmaksi mut en tiedä miten auttaa pitäiskö kertoa jollekulle ja miten voisin auttaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Ja olipa hienoa ja tärkeää, että kirjoitit tänne! Ikävä kuulla, että kaverisi viiltelee ja ymmärrettävästi tämä aiheuttaa sinussakin erilaisia tunteita. Kuulostat todella hyvältä ystävältä, kun huolehdit kaveristasi. <3

Viiltely ja muunlainenkin itsensä satuttaminen yleensä kertoo siitä, että henkilöllä on paha olla ja usein se on keino helpottaa pahaa oloa. Olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että itseään satuttava henkilö saisi tukea itselleen ja löytäisi muita keinoja pahan olon helpottamiseksi.

Kirjoitit, ettet tiedä, miten voisit auttaa ja pitäisikö sinun kertoa jollekin. Joskus sekin voi olla hyvä kertoa kaverille, että on huolissaan ja haluaisi auttaa, mutta ei tiedä miten. Voit myös kannustaa kaveriasi juttelemaan jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle (esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle tai -kuraattorille). Voit myös halutessasi ehdottaa hänelle, että voit tulla mukaan hänen henkiseksi tueksi, jos hän menee asiasta puhumaan.

Tärkeää on kuitenkin myös muistaa itse, että kaverin huono vointi ei ole sinun vastuullasi. Ehdottomasti olisi tärkeää kertoa asiasta jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Kannattaa siis myös yksin mennä kertomaan kaveriin liittyvästä huolestasi esimerkiksi opettajalle, koulukuraattorille tai terveydenhoitajalle. On hyvä jutella myös omien lähipiirin aikuisten kanssa, jotta sinun ei tarvitse kannatella huolta yksin.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kaveri viiltelee ja haluun auttaa mutta miten?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top