Siirry sisältöön
manuella

Hei
minun parhaalla kaverilla on todella isoja ulkonäköpaineita ja vanhempansa eroivat juuri pettämisen takia [osa viestistä poistettu]. Olen yrittänyt auttaa, mutta minusta tuntuu että olen yrittänyt väärällä tavalla. Häntä alkaa masentamaan yhtäkki ja itkettää menee heti negatiiviseksi ja jos sille puhuu niin hän vastaa todella tylysti, vaikka hän ei ole semmoinen.
Mitä teen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Moikka,

hyvä, että jaoit huolesi tänne. Olet kyllä ihana ystävä, kun huolehdit kaveristasi ja uskon, että hän arvostaa tukeasi vaikka ei juuri nyt pysty sitä näyttämään. Kerroit, että kaverisi vanhempien ero tapahtui vasta vähän aikaa sitten, joten aihe on varmasti vielä arka hänelle eikä ehkä pysty siitä vielä puhumaan ja sen takia vastaa välillä tylystikin sinulle. Mitä, jos kertoisit ystävällesi, että haluat olla hänen tukenaan ja olet valmis kuuntelemaan häntä heti, jos/kun hän haluaa puhua. Tällöin kaverisi tietää, että voi tulla luoksesi sitten, kun on valmis puhumaan asiasta.

Tietääköhän ystäväsi Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista? Joskus voi olla helpompi puhua vaikeista asioista jonkun ulkopuolisen kanssa ja tänne meillehän voi olla täysin anonyymisti yhteydessä.

On ihan tosi hienoa, että huolehdit ystävästäsi, mutta muista huolehtia myös itsestäsi! Onko sinulla joku turvallinen henkilö lähipiirissäsi kenelle voit jakaa huoltasi? Voit myös olla meidän puhelimeen, chattiin tai kirjepalveluun yhteydessä, jos haluat puhua päivystäjämme kanssa kahden kesken.

Lämpimin halauksi,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Täällä mä oon, yrittämässä auttaa! <3

Moi!
Ihana, että sä huolehdit sun kaverista ja haluat auttaa!!

Sun kannattaa puhua sun kaverille vaikka koulupsykologilla käymisestä, jos hänen olonsa ei parane!

Sun kannattais puhuu lisää tästä sun kaverin kanssa ja tarkkailla olotilaa, jotta tietäisit vähän lisää sun kaverin käyttäytymisestä.

On hyvä, että sä huolehdit hänestä, mutta sunkaan ei liikaa kannata huolehtia! Sun kannattais puhua jollekin luotettavalle aikuiselle tuosta, jos psykologi ei tunnu oikealta vaihtoehdolta!

Tsemppiä teille! <3

ilona

yksistä parhaimmista kavereistani on aivan kauheita ulkonäköpainwita koska hänen kaverinsa jostain alakoulusta kysyi asioita kuten ”miks käytät ….” ”miks teet noin” tyyppisiä asioita ja häntä ahdistaa se että kaikki muutkin ajattelisivan niin. Haluaisin auttaa mutta en tiedä miten. Välitän tosissani hänestä. mainittakoon myös ettei hänellä ole parhaat mahdolliset suhteet vanhempiensa kanssa. Haluaisin tietää joitain tapoja miten voin auttaa häntä ilman että hän joutuisi vertaamaan itseään keneenkään sen aikana

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei ilona,

Kiitos viestistäsi! Kuulostat upealta ja ihanalta ystävältä, kun haluat auttaa kaveriasi hänen ulkonäköpaineidensa kanssa. <3

Me kaikki ihmiset olemme erilaisia ja olemme kaikki hyviä ja arvokkaita juuri sellaisena kuin olemme. Ulkonäköpaineet ovat kuitenkin valitettavasti hyvin tavallisia ja niitä voivat aiheuttaa monet asiat. Ulkonäköpaineita voivat luoda esimerkiksi sosiaalinen media tai muiden ajattelemattomat kommentit.

Tärkeintä on, että osoitat kaverillesi, että hän kelpaa sinulle juuri sellaisena kuin on! Voit osoittaa tätä esimerkiksi antamalla kehuja tai positiivista palautetta ja muistuttamalla, että hänessä ei ole mitään vikaa.

Joskus ulkonäköpaineita voi olla hyvä käsitellä myös jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Aikuisen voi apu voi auttaa käsittelemään asioita ja se voi helpottaa omaa oloa. Tällainen aikuinen voi esimerkiksi olla kouluterveydenhoitaja tai vaikka joku oman lähipiirin aikuinen. Voisitko ehdottaa kaverillesi, että hän voisi mennä juttelemaan esimerkiksi terveydenhoitajalle ulkonäköpaineista? Jos haluat, voit ehdottaa myös kaverillesi, että sinä voit mennä hänen mukaansa henkisesti tueksi.

Meillä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111), jonne voi soittaa yhdessä tai erikseen. Puhelut ovat nimettömiä, luottamuksellisia ja niihin vastaavat turvalliset aikuiset, jotka ovat koulutettuja vapaaehtoisa päivystäjiä. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. Voit lukea lisää täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kaverin ulkonäköpaineita

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top