Siirry sisältöön
ystävä

moi! tarvisin apua että tietäisin miten voisin auttaa mun kaveria. sain vasta tietää että se on viillelly itteään ja että sitä ahdistaa paljon. me puhuttiin siitä ja yritin parhaani mukaan olla avuksi ja saada sen tuntemaan että oon tukena ja läsnä ja valmiina kuuntelemaan. kaveri sanoi lopettavansa viiltelyn mutta silti mua pelottaa että se jatkaa sitä. mitähän mun pitäis tehdä?

tiedäntunteen

Se kaveri viiltelee luultavasti siks ko sitä ahistaa (tai siis niinhä sä just sanoit) nii mitä jos koittaisit aina kun olette kahestaa nii painottaa hyviä asioita. On nimittäin semmone tutkimus että huonot asiat muistetaan paremmin kuin hyvät. Siks ois hyvä kertoo kokoajan jotain hyvää maailmasta ihan vaikka sellaseen tyyliin että onpas hieno perhonen jne nii sit alkais tuntuu et hei, eihän tää maailma ookkaa nii paha paikka!!! :)
Ainii!!! Hymyile paljon, koska hymy tarttuu helposti ja hymyily erittää kehossa endorfiinia mikä saa ihmisen tuntemaan ittensä iloiseks!! :D

asdfghjklöä

Ystäväsi on selvästi masentunut ja syyttää itseään joistain asioista ja rankaisee itseään siis viiltelemällä koska hän ei ehkä osaa purkaa ajatuksiaan muulla tavalla. Hienoa että olet kertonut olevasi tukena ja kuuntelet mutta jos ystäväsi ongelmat ovat sellaisia joita sinä et voi ymmärtää niin sinusta ei ole paljon apua siinä tilanteessa. Ystävän vanhemmille en silti menisi puhumaan sillä jos vanhemmat eivät osaa suhtauta asiaan oikein ystäväsi saattaa masentua entisestään ja pahentaa vain asiaa. Muuta en osaa sano. Vaikea tilanne.

Nimetön

Kerro sen vanhemmille, jos mahdollista. Sun kaveri suuttuu sulle siitä tietenkin, mutta lopettaa vihan pidon kyllä, joskus, kun tajuaa, että teit oikein

Nimetön

[osa tekstistä poistettu], että ole läsnä. Sun ei tarvi ottaa kantaakses kaikkia sen murheita, etkä saakaan ottaa, mutta anna ystävälles mahdollisuus puhua. Jos ootte tosi läheisiä, sä voit vaikka melkein pakottaa sen puhumaan, koska loppujen lopuks se on useimmiten se asia, joka auttaa parhaiten parantumaan henkisesti. Masentunut, sisäänpäin kääntynyt ihminen ei välttämättä halua puhua.

Rohkaise sitä myös puhumaan jollekin. Mahdollisesti vanhemmille tai jollekin. Mutta älä itse mene puhumaan sen puolesta (ellei se ole about itsemurhan partaalla tai oikeasti TOSI kriittisessä tilassa), koska jos sä ns. petät sen luottamuksen ja sen takia se joutuu ammattiauttajalle, se voi hyvinkin sulkea suunsa ja korvansa ja ahdistua lisää.

Toivottavasti ystäväsi pääsee viiltelystä irti!

Boho

[Osa tekstistä poistettu] ja en viiti sanoa sille mitään. MITÄ PITÄS TEHÄ !

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Boho.

Kiitos viestistäsi. Onpa kurja kuulla, että kaverillasi on paha olla mutta hienoa kuitenkin, että hän on siitä pystynyt kertomaan. Kaverisi toiminta ei kuitenkaan ole reilua sinua kohtaan, eikä sinun tarvitse joutua näkemään sellaista materiaalia puhelimessasi mikä saa sinut voimaan pahoin. Kaverisi tarvitsee varmasti apua, ja voi olla, että hän ei tiedä miten sitä hakea, mikä on johtanut hänen tämänhetkiseen toimintatapaansa.

On hyvin tärkeää, että uskaltaisit kertoa asiasta niin kaverillesi kuin myös jollekin turvalliselle aikuiselle. Voisitko kenties kertoa kaverillesi asiasta niin, että ilmaiset, että sinulle tulee paha olo kun hän toimii näin, etkä toivo hänen jatkavan? Olisiko mahdollista, että ehdottaisit kaverillesi, että yhdessä hakisitte kaverillesi apua? Voisitko ehdottaa tulevasi tueksi, kun hän kertoo esimerkiksi vanhemmilleen? Tai jos käytte samaa koulua, voisitteko yhdessä mennä juttelemaan, vaikka kouluterveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa? He osaavat ottaa kaverisi huolen tosissaan ja auttaa häntä oikealla tavalla. Uskon, että sinunkin olisi hyvä jutella näkemästäsi ja muutenkin tilanteesta jonkun turvallisen aikuisen kanssa. Voisitko esimerkiksi kertoa vanhemmillesi millaisessa tilanteessa sinä ja kaverisi olette? Vanhempasi tai joku muu turvallinen aikuinen lähipiiristäsi pystyy varmasti auttamaan ja kertomaan miten toimia tässä tilanteessa, jotta kaverisi saisi apua ja tilanne ratkeaisi niin sinun kuin kaverisi puolelta.

Uskalla kertoa asiasta turvalliselle aikuiselle. Sinun ei tarvitse ottaa vastuuta kaveristasi tai joutua voimaan pahoin hänen käyttäytymisensä takia. Apua on aina saatavilla. Älä jää yksin!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: kaverin [osa otsikosta poistettu]

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top