Siirry sisältöön
Keijuk@inen

Oon 15-vuotias tyttö ja oon kaveriporukassa. Ne tyypit on mulle tosi tärkeitä ja ollaan tunnettu eskarista saakka. Kuitenkin 8-luokan lopussa ja nyt 9-luokalla ollaan alettu jutella henkilökohtasista elämäntilanteista ja ongelmistamme keskenämme aika paljon. Jotkut ilmi käyneet asiat ahdistaa mua tosi paljon. Kuten esim. se, että mun yks kaveri kertoi mulle syömishäiriöstään ja perheongelmistaan ja oon huomannut hänessä viiltely jälkiä. Loput kolme muutakin kaveria avautuivat ja kertoivat asioita jotka jäivät mietityttämään.

Miten voin auttaa kaveriani jolla on syömishäiriö ja arpia? Sekä miten voin olla avuksi muille ystävilleni joiden elämäntilanteet vaikuttavat huolestuttavilta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Keijuk@inen!

Kiitos viestistäsi!

Todella ihana kuulla, että sinulla tärkeä ystäväporukka, joiden kanssa olette vielä tunteneet noin pitkään. Omien ikätovereiden vertaistuki voi olla todella tärkeää ja onkin tosi hieno kuulla, että olette pystyneet jakamaan toisillenne henkilökohtaisia asioita ja kertomaan ongelmistamme. Teillä vaikuttaa olevan hyvä luottamus toisianne kohtaan, kun uskallatte jakaa toisillenne myös kipeitä asioita.

Erilaiset haasteet ja vaikeat elämäntilanteet voivat kuormittaa myös niistä kärsivien läheisiä ihmisiä. On tosi ymmärrettävää, että ilmi käyneet asiat ahdistavat sinua. Esimerkiksi syömishäiriö ja viiltely ovat kummatkin todella vakavia asioita. On tosi hienoa, että ystäväsi ovat uskaltautuneet puhua vaikeista asioista, mutta samalla sinä olet myös saanut osan heidän taakastaan kannettavaksesi.

Vakavissa asioissa, kuten syömishäiriössä, viiltelyssä ja muuten huolestuttavissa elämäntilanteissa, tarvitaan aina aikuisen tukea. Erityisesti syömishäiriöt ja viiltely ovat sellaisia asioita, missä pitää saada ammattilaisen apua. Jos on koulussa, niin apua voi hakea esimerkiksi koulukuraattorilta, -terveydenhoitajalta tai -psykologilta. Keskustelutukea voi hakea ihan myös omalta terveysasemalta.

Olet todella arvokas ystävä, kun haluat olla apuna ystävillesi. Voisitko näille ystäville sanoa ihan rehellisesti, että sinua huolestuttaa heidän tilanteensa ja mielestäsi heidän tulisi hakea apua? Oli kyse sitten syömishäiriöstä, viiltelystä tai muuten huolestuttavasta elämäntilanteesta, niin asian kanssa ei pidä jäädä yksin, vaan aina tulee hakea apua. Jos sinusta tuntuu hyvältä, niin voit vaikka ehdottaa, että voit tulla mukaan, kun ystävä menee ensimmäistä kertaa kertomaan asiasta esimerkiksi terveydenhoitajalle.

On myös todella tärkeää, että sinä itse et jää yksin ahdistuksen ja huolen kanssa. Voisitko jakaa tämän asian jonkun sinun oman läheisen ja luotettavan aikuisen kanssa? Voit mennä juttelemaan asiasta myös yksin esimerkiksi kuraattorille tai terveydenhoitajalle. Joskus se voi myös jo keventää omaa mieltä, kun saa jakaa asian jonkun toisen kanssa.

Jos haluat jutella nimettömästi luotettavan aikuisen kanssa, voit soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), tulla juttelemaan chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Kaikki palvelumme ovat luottamuksellisia ja nimettömiä. Voit vinkata meistä myös ystävillesi! https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Muista, että sinun ei tarvitse jäädä yksin tämän asian kanssa, eikä ystäviesi vointi ja tilanteet ole sinun vastuullasi, vaikka ne ymmärrettävästi painavat mieltäsi. Olet todella upea ystävä, kun haluat olla tukena. <3

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Pikkuprinsessa

Mua pelottaa mun parhaan kaverin puolesta koska se ei syö enkä tiiä mitä pitäis tehä…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa kurja kuulla, että kaverisi ei syö kunnolla. Mutta ihanaa, että hänellä on kaltaisesi hyvä ystävä. Hän on sinulle selvästi hyvin tärkeä.

Koska huolesi kuulostaa olevan suuri, kehottaisin sinua kertomaan siitä suoraa jollekin aikuiselle. Se voi olla esimerkiksi koulusi terkkari tai vaikka oma vanhempasi, joka voi olla yhteydessä kaverisi vanhempiin. Jos tilanne on jo vakava, niin on tosi tärkeää, että kaverisi saa pian apua. Kehotan sinua tekemään näin siitä huolimatta, että pelkäät hänen suuttuvan sinulle. Hänen hyvinvointinsa on nyt kaikkein tärkeintä ja hän kyllä ymmärtää myöhemmin, että ajattelit hänen parastaan.

Se, miten itse voit häntä auttaa, on olemalla hänelle edelleen hyvä ystävä. Kyselemällä kuulumisia, laittamalla viestiä, pyytämällä ulos tai mitä nyt tykkäättekin tehdä yhdessä. Voit myös sanoa, että hän voi kertoa sinulle, jos häntä painaa joku. Kunhan muistatte, että ei ole sinun tehtäväsi osata auttaa häntä. Se on aikuisten tehtävä. Voit silti olla läsnä, kuunnella ja olla hänen seurassaan. Silloin hänelle välittyy tunne, että hän on läheisilleen tärkeä ja että hänestä pidetään eikä hänen tarvitse olla yksin tässä maailmassa.

Toivottavasti ystäväsi saa pian apua, johtuu hänen paha olonsa mistä tahansa.

Älä sinäkään jää yksin tämän asian kanssa, vaan juttele siitä esimerkiksi omille vanhemmillesi tai voit vaikka soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen. Numeromme on 116 111 ja olemme auki joka päivä. Puhelu ei maksa sinulle mitään. Voit myös tulla chattiin tai kirjoittaa meille nettikirjeen. On tärkeää, että saat purkaa jollekin myös omia ajatuksiasi tähän liittyen.

Kaikkea hyvää sinulle ja ystävällesi!

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kaverit huolestuttaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top