Siirry sisältöön
Ahdistaa

Oon 17v enkä ole vielä ollut kertaakaan kesätöissä saatikaan missään muussa työssä. Ainoa työkokemus on 9. luokan viikon mittainen TET-jakso.
Oon yrittänyt hakea muutamana vuotena pariin paikkaan kesätöihin, mutten päässyt yhteenkään.
Nyt satuin hakemaan työhön, jota tehtäisiin mun ymmärtääkseni kesälomalla SEKÄ nyt ennen lomaa.
En tiedä tehtäisiinkö sitä siis viikonloppuisin, vai olisiko sitä myös arkipäivinä koulun jälkeen.
Ahdistaa se koko ajatus, sillä jos sitä tehtäisiin useinkin loman ulkopuolella, omaa aikaa ei jäisi tyyliin yhtään.
Pelottaa myös se, että koska en ole ikinä ollut töissä, en oikein tiedä mitä siellä voisi tapahtua.
Työpaikka ei ole mikään pahin mahdollinen, sillä se on oppaan työ akvaariolla.
Ehkä mua pelottaa enemmän se tietämättömyys, kuin se itse työ.
Mä en yhtään tiedä, mitä mun pitäisi tehdä. Voisin vain lopettaa vastaamisen sähköposteihin, joita tuli työhön liittyen.
Mutta jos lopettaisin, tulisi varmaan sitten myöhemmin pettymys että annoin mahdollisuuden mennä.
Mitä mä voisin tehdä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olipa hienoa, että päätit kirjoittaa ajatuksistasi tänne Nuortennettiin! Pohdit tärkeää ja ajankohtaista asiaa ja onkin fiksua kysyä neuvoa ja vinkkejä asiaan, joka ei ole itselleen vielä tuttu.

Kerrot hakeneesi useampana vuonna kesätöitä ja tänä vuonna sinulla olisi mahdollista saada kesätyö, jota tehtäisiin myös loma-aikojen ulkopuolella. On todella fiksua ja tärkeää pohtia eri vaihtoehtoja ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Työpaikan hakeminen ei itsessään sido sinua mitenkään ja vaikka tulisitkin valituksi, on sinulla mahdollisuus vielä olla vastaanottamatta paikkaa.

Mikäli sinut valittaisiin työtehtävään, (joka muuten kuulostaa todella mielenkiintoiselta!!) käytte vielä keskustelun tulevan työnantajasi kanssa työajoista, palkasta sekä muista tärkeistä työhön liittyvistä käytännön asioista. Tämä tarjoaa myös sinulle mahdollisuuden esittää kysymyksiä ja tuoda esiin omia toiveitasi tulevan työn suhteen, kuten sen, että haluat työskennellä pääasiassa kesän ajan ja muuten keskittyä kouluun ja vapaa-aikaan.

On myös todella ymmärrettävää, että sinua mietityttää ja jännittää mitä kyseinen työ pitää sisällään ja miten osaat tehdä sinulle tarkoitetut työtehtävät. Aina uuden työntekijän aloittaessa hänet perehdytetään kyseiseen työtehtävään esimerkiksi kokeneemman työntekijän toimesta.

Voit siis huoletta jatkaa viestittelyä ja pyytää esimerkiksi vanhempaa tai muuta läheistä aikuista kirjoittamaan sähköpostiin kanssasi niitä ajatuksia ja huolia, mitä tässäkin tuot esiin. Työnantajat palkkaavat mielellään nuoria ja antavat mahdollisuuksia tutustua työelämään kesätöiden merkeissä ja näiden pohdintojen ja kysymysten esittäminen kertoo siitä, että otat työn ja asian vakavasti ja haluat punnita eri vaihtoehtoja ennen sitoutumista!

Tsemppiä työnhakuun ja aurinkoista kevään odotusta!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kesätyön (sekä muun työn) saaminen ahdistaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top