Siirry sisältöön
15v. tyttö

moi!
taustatietona kerron että mulla on siis huono suhde mun isään joten en osaa sanoa johtuuko tää mun tilanne mun huonosta isäsuhteesta/siitä etten oo saanu mun isältä semmosta kohtelua mitä muut. oon huomannut jo monen vuoden ajan kiintyväni mua huomattavasti vanhempiin miehiin. en osaa sanoa onko se ihastumista (joskus on, joskus ei) vai pelkkää kiintymistä. nää miehet keihin oon ollut/oon kiintynyt on yleensä mun valmentajia tai opettajia. tällä hetkellä löydän itteni tilanteesta jossa oon ollut 4,5 vuoden ajan kiintynyt mun entiseen valmentajaan (ekat 2,5v oli valkkuna, sitten lähti, mutta nähdään joskus satunnaisesti mun harrastus paikassa/muualla). tää on inhottavaa, etenki ku nää miehet ei tiedä että oon kiintynyt niihin eikä ne oo tehny oikeesti mitään väärää. tää sama homma käy aina kun mun elämään tulee joku valmentaja/muu turvallinen aikunen mies joka oikeesti kuuntelee mua ja saa mut tuntemaan että oon arvokas. tähän väliin pakko sano että mua ei siis olla käytetty missään kohtaa mitenkään hyväksi/muuten tehty mitään väärää. tää on mulle oikeesti iso ongelma enkä tiedä miten mä pääsisin tästä eroon. aina jos nään tän mun entisen valkun mun elämä tuntuu sen näkemisen ajan niin mahtavalta ja musta tuntuu oikeesti hyvältä mutta sittenkun hän jatkaa matkaansa johonkin muualle niin tuntuu että muserrun.
olis tosi kiva jos joku lukijoista osais auttaa mua <3

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Luulen, että aika moni lukija voi samaistua siihen.

Haluan sanoa ihan ensimmäisenä sen, että ymmärrän hyvin, että asia voi tuntua sinusta kiusalliselta, väärältä tai ehkä jotenkin nololta. Kuitenkin: minusta asiassa ei ole mitään väärää. Päin vastoin, olen tosi iloinen, että elämässäsi on ollut useita hyviä aikuisia, jotka ovat olleet kiinnostuneita sinusta, osaavat kuunnella ja olla tukenasi.

Vaikka sinulla olisikin hyviä ystäviä, ei nuorena välttämättä pysty yltämään samanlaiseen kuuntelemisen ja tukemisen tasoon kuin sitten aikuisena. Nuorena se oma myllerrys vie väistämättä voimia eivätkä kuuntelemisen taidot ole vielä täysin kehittyneet. (Eikä kaikista tule aikuisinakaan hyviä kuuntelijoita.) Aikuiset, varsinkin kasvatus- tai ohjausalalla olevat ammattilaiset, ovat kuuntelemisessa ja nuorten tukemisessa taitavia ja osaavat pitää oman elämänsä huolet siitä erillään.

Onkin tosi mahtavaa, että sinulla on ollut tuollaisia aikuisia elämässäsi! Sillä ei ole minusta väliä, mitä sukupuolta nuo aikuiset ovat. Ehkä se, jos tuo aikuinen on samaa sukupuolta, kuin mihin itse tuntee muutenkin vetoa, voi aiheuttaa sen, että tuo kiintymys voi tuntua jotenkin väärältä.

Ihastuminen huomiota antavaan aikuiseen ei sekään ole aivan tavatonta ja ammattilaisille se on hyvin tuttua. Sekään ei siis haittaa, vaikka olisitkin ihastunut heihin. Päin vastoin – on mahtavaa, että elämässä on ihania ihmisiä! Eihän ihastuksen tunteen mukaan tarvitse toimia – siitä voi vain nauttia ja iloita, että lähellä on niin mahtava persoona. Eikä sitä tarvitse toisaalta myöskään hillitä. Usein ihastukset tulevat ja menevät.

En halua ohittaa sitä, että koet itse tämän olevan ongelma. Mutta toivon silti, että voisit seuraavan kerran tapaamisen jälkeen iloita, että ”Vitsi, että tuo onkin hyvä tyyppi – olenpa onnekas, kun sain taas viettää sen kanssa taas aikaa!” sen sijaan, että muserrut ja koet, että tuossa kiintymyksessä tai ihastuksessa olisi jotain väärää.

Kerrot, että nuo miehet eivät tiedä, kuinka tärkeitä he sinulle ovat. Mietin, johtuuko ahdistus osittain siitä, että se on oma salaisuutesi? Kaikki ammattilaiset tai harrastuksen ohjaajat iloitsevat siitä, että saavat kiitosta ja hyvää palautetta. Jos sinusta joskus tuntuu siltä, voisit aivan hyvin kertoa heille, että he ovat hyviä toimessaan ja olet iloinen, että olet heidän valmennettavanaan tai oppilainaan. Tai että olet oppinut heiltä paljon ja kiität heitä tästä kaudesta tai vuodesta. Nyt joulun alla voisi olla hyvä hetki kertoa heille, kuinka merkityksellisiä he ovat olleet elämässäsi. Uskon, että se olisi heille valtavan tärkeää. Ja voihan olla, että he tietävätkin jo, kuinka iso merkitys heillä moneen nuoreen on.

Ajattelen siis, ettei tällä ole välttämättä mitään tekemistä siihen, että sinulla ei ole erityisen hyvät välit isääsi. Hyvä ohjaaja, valmentaja tai opettaja on hyvä työssään ja voi luoda hyviä suhteita nuoriin huolimatta siitä, millaiset vanhemmat nuorilla on.

En halua vähätellä tunnettasi, ymmärrän että asia voi olla sinulle hankala. Halusin tuoda kuitenkin tässä esiin myös toisen tavan ajatella asiasta ja kertoa, että et (onneksi) ole ainoa, jolla on monia hyviä aikuisia elämässä eikä ole ollenkaan tavatonta, että myös heihin kiintyy tai heistä pitää erityisen paljon. Nauti kaikista hetkistä hyvien tyyppien kanssa, olivat he sitten saman ikäisiä, nuorempia tai vanhempia.

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: kiintyminen vääriin ihmisiin

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top