Siirry sisältöön
14v tyttö

Minusta tuntuu että itselläni on aivan liian aikaiset kotiintuloajat. Äiti ja iskä pyytävät munua tulemaan klo 19.00 kotiin. Minusta ainakin klo 20.00 olisi hyvä. Olen aina vain muutaman parhaan kaverini kanssa ja vanhemmat tuntevat heidät jo 8 vuoden ajalta. Mitä minun kannattaisi tehdä? Aiemmin olen saanyt olla klo 20.00 asti tai vähän yli mutta en enää. Tuntuu, että rajat tiukentuvat mitä vanhemmaksi tulen ja se ei tunnu kivalta. (Ainiin. Yleensä, jos myöhästyn vähän niin puhelin lähtee päiväksi.)

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!
Kiitos viestistäsi. Olet viestissäsi miettinyt kotiintuloaikojasi ja että koet ne liian tiukoiksi.

Sinun iässäsi ystävät ovat tärkeässä osassa ja ymmärrän hyvin, että haluat viettää paljon aikaa heidän kanssaan. Teini-ikäisten vanhempien hankala tehtävä on juuri uskaltaa antaa lapselleen lisää vapautta ja luottaa lapseensa, vaikka itse pelkäisikin kun ei ole vahtimassa tilannetta. Ehkä vanhempasi eivät ole ymmärtäneet miten tärkeää sinun on viettää aikaa ystäviesi kanssa ja rajoittavat sinun menemisiäsi heidän omien pelkojensa varjolla?

Kotiintuloajoista olisi hyvä yhdessä vanhempien kanssa luoda yhteiset pelisäännöt esimerkiksi siitä, koska kotiin pitää tulla, voiko ajasta joustaa joissakin tilanteissa, missä ja kenen kanssa on, ilmoitus myöhästymisestä jne. Myös siis sinun mielipiteesi tulisi tässä huomioida. Voisitko kenties keskustella vanhempiesi kanssa siitä, miten koet kotiintuloaikasi ja pyytää heitä perustelemaan kotiintuloaikasi aikaistamista? Voit myös ehdottaa, että miettisitte yhdessä ja vaikka kirjoittaisitte ylös pelisäännöt kotiintuloajasta niin, että kaikki olisivat tyytyväisiä? Molemminpuolinen avoin keskustelu kotiintuloaikoihin liittyvistä asioista luo luottamusta suuntaan ja toiseen. Kun säännöt yhteisesti sovitaan, sitoo se kaikkia osapuolia. Myös sääntöjen rikkomisesta voi vaikka etukäteen sopia sopivan rangaistuksen.

Toivon, että pääset vanhempiesi kanssa toivottuun yhteisymmärrykseen kotiintuloajoistasi.

Hyvää kesän jatkoa toivoo,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kotiintuloajoista

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top