Siirry sisältöön
ujopiimä

Hei kaikki!
Olen ysillä, ja koko ikäni kärsinyt ujoudesta, mikä johtaa epäaktiivisuuteen tunnilla. Pelkään viitata ja vastata, tunnen meneväni lukkoon kun minulta kysytään jotain.
Kotona, osaan lausua englantia suht. hyvin. Koulussa panikoin, ääneni säröilee, posket punottaa ja kädet hikoaa, lopputulos: hirveää ’rallienglanti’ ääntämistä. Sama myös ryhmätöissä kun ne pitää esitellä luokan edessä. Onko muita joilla on tämmöisiä? Miten pystytte hallitsemaan? Onko hyviä apukeinoja? Kiitos jo etukäteen! :-)

Armiin~

Moi!
Ite olen seiskalla ja mulla on sama juttu. En uskalla viitata. Olen aktiivinen vain yhdessä kouluaineessa mutta muuten olen vain hiljaa ja kuuntelen opettajaa.
Kyllä se siitä. Opettajat saavat hyvän mielikuva hiljaisistakin
oppilaista. No, kannattaa aina yrittää vain nostaa se käsi, vaikka se saattaisikin olla vaikeaa :)
Hyviä vointeja!

tyttö 9lk

Mä olen koulussa muuten hyvä oppilas, mutta englannin tunnilla minusta tulee hirveän ujo. En silloin uskalla viitata ta olla aktiivinen. (Olen englannissa todella surkea)
Ongelma ratkesi kun puhuin opettajan kanssa. Nyt hän tietää ongelmani ja kysyy minulta harvemmin juttuja ja silloinkin yleensä vain sellaista johon hän titää minun osaavan vastata. Lisäksi tunnilla on aina avustaja jonka kanssa teen tehtäviä vähän hitaammin kuin muut. Kannustan juttelemaan opettajan kanssa. Onnea koulunkäyntiin.

ujopiimä

Moi ja kiitos viestistäsi! :-)
Meidän koulussa tehtävien tarkastus toimii niin, että mennään järjestyksessä, ja kaikki joutuu vastaamaan. Onko teillä? Itsekin viittaan ja vastaan vapaaehtoisesti vain yhdessä aineessa, muissa yritän vain sulautua joukkoon ja vajota näkymättömiin.

HotChocolate

Ekaksi mun täytyy sanoa että kuulostat ihan multa! Toi tilanne on niin tuttu että piti tarkistaa oonko kirjottanu tän ite!

Viittaaminen ja vastaaminen sekä niitten pelkääminen on varmasti tosi yleistäkin, jotkut pelkää että tulee naurunalaiseksi jos kertoo väärän vastauksen ja toiset jopa ”menettää puhekyvyn” ja niinkun sanoit, menee lukkoon. Ujous ja pieni pelko ei kuitenkaan oo mikään häpeä, tosi monet meistä pelkää, ”häpeää” ja ujostelee milloin mitäkin ja välillä onkin niin että ulkoa henkilöstä ei huomaa tän pelkoa mutta sen ihmisen ajatukset voi olla tosikin ahdistavia.

Mutta niin, ujous ei ole häpeä ja paras uutinen ehkä on, että siitä pääsee eroon. Ei hetkessä, mutta kun opettelee rauhoittumaan (hengittää rauhallisesti ja syvään, tajuaa että viittaamiseenkaan ei kuole tai mitään vakavaa jne.). Mulle on esim. vaikeaa tajuta että joku pikku tilanne on melkein ihan turha ja silti vaan murehdin siitä niin paljon että pää meinaa räjähtää. Veikkaan että sulla saattaa olla vähän samaa esim. viittaamisen ja enkun puhumisen suhteen, sanoitpa jonkun lauseen tai vastauksen oikein tai väärin niin kukaan ei rankaise sua siitä ja eniten siitä välittää sä.
Onkin olemassa ns. sanonta tms, että ihminen välittää eniten itsestään ja jos tekee jonkun mokan niin saattaa luulla että kaikki miettii miten nolo ja epäonnistunut oot, mutta ne melkein aina miettii eniten vaan itteään.
Oot saattanu huomata sen itsessäsikin niinkun mäkin olen, joku sanoo jonkun sanan väärin, mietit sitä hetken ja palaat ajattelemaan sun omia juttujasi.

Puhumista ja viittaamista voi myös opetella, voit puhua vaikka kavereidesi kanssa englantia välillä ja saada siitä itsevarmuutta. Jos tulee jonkun esitelmän pito, voit tehdä esitelmän esim. perheelle tai kavereille ja siitäkin saada itsevarmuutta sekä ideoita varsinaissn esitelmän tekoon.
Molemmat on auttanut mulla, itsellekin enkku on tosi tärkeä ja puhunkin sitä aika usein itsekseni ja kotona, mutta muuten kurkku menee lukkoon ja suusta tulee vaan kuivunutta ähinää. Siksi on hyvä jopa harjoitella semmosia vähän etukäteen muttei nostaa siitä mitään paineita, menee niinkun menee ja virheistä onneksi oppii! Ryhmätöissä voi myös ottaa vähän ”tukea” kavereista ja mainita vaikka ihan suoraan koko yleisölle että jännittää.

Joten ryhti suoraksi ja pidä pää kylmänä, hyvin kaikki menee ja et todellakaan ole ainoa joka tuollaisia miettii!
Paljon siunausta ja tsemppiä sun elämääsi! :)

// tuli tosi pitkä ja sekava viesti mutta toivotaan että on jotain apua :-)

Vastaa aiheeseen: KOULU JA EPÄVARMUUS

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top