Siirry sisältöön
Lima

Käyn peruskoulun viimeistä luokkaa, eli olen ysillä. Paineet ovat kovat koulussa, sillä haluan päästä haluamaani lukioon ja numeroita pitää nostaa. Huomaan kuitenkin jo tässä vaiheessa lukuvuotta olevani aika uupunut. Tuntuu, että elämässä ei jää millekään muulle kuin koululle aikaa enkä siltikään saa tarpeeksi koulutehtäviä tehtyä. Tunnen olevani tyhmä ja saan ahdistuskohtauksia, koska pelkään saavani huonoja numeroita sekä tuottavani itselleni ja muille pettymyksen. En enää myöskään pysty kunnolla keskittymään tunneilla, vaan ärsyynnyn jokaisesta pienestäkin äänestä niin paljon, että tekisi mieli hajottaa koko luokka.

Koulusta tultuani olen todella väsynyt ja kuormittunut, jonka takia tarvitsen yli tunnin palautumiseen. Iltapäivä kuluu ratsastusharrastuksen ja koulutehtävien parissa, eikä muille minulle tärkeille asioille jää aikaa kuin vasta illalla, jos silloinkaan. Menen liian myöhään illalla nukkumaan, kun minulla on iltaisin liian paljon hoidettavia asioita. Herään aamuisin aina todella väsyneenä ja tulee aina kiire kouluun.

Alan olla uupunut, enkä jaksa enää tätä kierrettä. Viikonloput eivät riitä kouluviikosta palautumiseen. Nyt olen jo loman tarpeessa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.
Kiitos kun kirjoitit tärkeästä aiheesta suhteestasi kouluun ja siihen liittyvistä paineista. Haluan aloittaa sanomalla, ettet kamppaile yksin näiden asioiden kanssa ja apua on varmasti saatavilla!

Kirjoitit, että haluaisit päästä tiettyyn lukioon ja sen takia haluat korottaa arvoanojasi. Tosi hienoa, että sinulla on konkreettinen tavoite, jota kohti pyrit. Tähän tavoitteeseen pyrkiminen ei kuitenkaan pitäisi uuvuttaa sinua niin, ettet edes viikonlopun jälkeen koe itseäsi levänneeksi. Olisi siis hyvä miettiä miten pääsisit tavoitteeseesi ilman, että uuvuttaisit itseäsi loppuun.

Kirjoitit, että sinulla on paljon koulutehtäviä, harrastat ratsastusta, sekä että sinulla on iltaisin paljon muitakin hoidettavia asioita, jotka vaikuttavat siihen, että nukkumaanmenokin myöhästyy. Kuulostaa siltä, että sinulla on toden totta kädet täynnä tekemistä eikä ole ihme, että koet itsesi uupuneeksi. Elämässä tulee väistämättä vastaan aikoja, kun tuntuu, että on liikaa tekemistä eikä aika riitä kaikkeen. Välillä voi myös tuntua siltä, että kun on liikaa asioita mitä pitäisi tehdä, on vaikea päästä itse tekemisen pariin ja itse murehtimiseen tekemättömistä asioista menee ihan hirveästi voimia ja keskittymiskykykin voi herpaantua.

On hyvin tärkeää, että sinulla on elämässäsi aikaa myös niihin asioihin, jotka antavat sinulle voimia koulutehtävien ohella. Olisiko mahdollista, että listaisit ylös asioita, jotka koet ottavan sinulta voimia ja asioita, jotka koet antavan sinulle voimia? Listan perusteella voisi vaikka miettiä, jos joitakin asioita voisi karsia pois, ainakin hetkellisesti mutta myös miettiä asioita, joissa ehkä tarvitsisit apua, jotta kuormittumisesi vähenee.

Mietin, että opettajan sekä vanhempiesi kanssa olisi tärkeä keskustella siitä, miten sinä tässä tilanteessa voit ja miten he voisivat sinua auttaa ja tukea. Olisiko siis mahdollista, että ottaisit asian heidän kanssaan puheeksi? Vanhempiesi kanssa voisitte vaikka keskustella ajankäytöstä, ja jos vanhempasi esimerkiksi vaativat sinulta kotitehtäviin liittyviä asioita, voisiko niitä vähentää? Tarvitsisitko kenties enemmän apua vanhemmiltasi koulutehtäviisi? Voit vaikka keskustelussa vanhempiesi kanssa käyttää yllä ehdottamaani listaa apuna, kun mietitte näitä asioita.

Lopuksi mietin vielä, saatko kuulla tarpeeksi kiitosta siitä mitä teet vanhemmiltasi, opettajiltasi mutta myös itseltäsi? On tärkeää, että kokee onnistumisia ja muistaa kiittää itseään siitä, miten hyvin on jaksanut tehdä töitä tavoitteidensa eteen, mitä sinä olet hienosti tehnyt! Ilman näitä positiivisia onnistumisen tunteita ja tunnetta siitä, että tekee töitä tavoitteidensa eteen, voi motivaatio laskea ja näin ollen myös uuvuttaa enemmän. Muista siis myös nähdä kaikki se hyvä, mitä opiskelusta saat, ja muista, että tämä on juuri sinun elämäsi ja sinun tavoitteesi, joten se suoritus, joka riittää sinulle, tulee riittää myös vanhemmillesi ja muille, joilta ehkä koet saavasi suorituspaineita. Ja muista myös, että elämä ei ole pelkkää suorittamista. Sinä olet tunnollinen nuori, ja teet todella hyvää työtä monen asian suhteen, muista siis kiittää itseäsi siitä.

Uskon, että löydät tilanteeseesi ratkaisuja pian ja että koulu ja vapaa-aika alkaa tuntumaan miellyttävältä ja levolliselta.

Hyvää syksyn jatkoa toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

🤗

Hei ! 🤗

Ymmärrän.

Voisitko yrittää vähentää hommia, joita teet iltaisin ?
Juttele vaikka asiasta myös vanhempiesi kanssa.

To do-lista voisi auttaa.
Se on lista, johon merkitään asioita joita pitää tehdä.

Tsemppiä ! 🤗

Vastaa aiheeseen: Koulu uuvuttaa ja stressaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top