Siirry sisältöön
Trans jätkä

Eli siis mua ahistaa olla koulus tai koton tai vaa jossai julkisel paikal koska en tykkää siitä miltä näytän ollenkaan.
Enkä uskalla mennä esim luoka etee koska sit kaikki tuijottaa mua ja alan vaa ”peittelee” kaikkee koska mul tulee nii ”huono olo” you know.
Enkä jaksais olla koulus koska mul on yks kaveri siel ja seki on tosi vitun rude to me ja ei tykkää trans ihmisist ym muistakaa ja ite siis oon trans mut kuitenki ny hengaa mun kans.
Enkä jaksais olla kotonakaa koska must tuntuu et ketää ei kiinnosta mtä teen, oon syntyny eka ja sit mul on 2 pikku siskoo, must tuntuu et mun äit ja puol isä välittää niist vaa enemmän ku must ku ne tekee kaikkee yhes ja jään ulkopuolel ja sit siit tulee tosi huono fiilis. Sit niil o yhteisii harrastuksii mut mul ei oo niitte kans paitsi mun yhen siskon kans.
Sit esim. Jos joku meijä sukulaisist tulee esim. kattoo mun sisko jotai harrastus juttuu tai jtn muuta ni sit ne on iha sairaan ylpeit siit ja sit ne ei nääkkää mua. Sit esim. ku oli meijä syndet yhes ni ei ne nähnykkää mua vaa juttrli kaikkie muitte kans ja mä oon vaa et mitä tein wtf.
En jaksa olla koton joka on ärsyttävää, joskus haluaisin vaa karata mut sit en tiiä mitä tekisin ja minne menisin.
Enkä pysty nukkuu öisin ku en saa unta tai parun ku on huono olla.
Must tuntuu et meijä puolisä ni sitä ei kiinnosta vittuukaa mitä tehää, eikä sitä ainakaa kiinnosta mun jutut mun 2 siskon juttut kyl kiinnostaa ja juttelee niil mut ei mul. Mitä oon tehny wtaf.
Gracias

Kata, verkk@ri <3

Hei!

Kirjoitat sellasesta asiasta, joka on tosi vakava. Toivon, että puhuisit esimerkiksi koulussa jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Tai jos se on tosi vaikeaa, nuortennetin puhelin päivystää

p. 116 111 (puhelu on maksuton)
ma–pe klo 14–20
la–su klo 17–20

Toivon sulle paljon voimia ja uskoa siihen että ihan varmasti selviät.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Transjätkä!

Kiitos kun kirjoitit Nuortennettiin, on tosi hyvä, ettet ole jäänyt yksin ajatustesi kanssa.

Kuvaat tosi hienosti tilannettasi. Kirjoituksestasi välittyy, että olet joutunut kestämään paljon ja monenlaisia ikäviä kokemuksia viime aikoina. Ei ole ollenkaan ihme, että asiat ovat painaneet sinua ja sinun on ollut vaikea nukkua. Silloin kun elämässä on vaikeita asioita, jaksamisen kannalta kuitenkin olisi tärkeää, että saisi riittävästi lepoa, ravintoa ja mieltä virkistäviä asioita (esim. liikuntaa, hyviä kohtaamisia mukavien ihmisten kanssa). Siksi olisikin juuri nyt erityisen tärkeää, että saisit nukuttua.

Nukkumista voi koittaa helpottaa omin keinoin. Monilla esimerkiksi se auttaa, että rauhoittaa illasta jonkinlaisen ajan, vaikka tunnin ennen nukkumista, ja tuona aikana välttää kirkkaita valoja ja mieltä virittäviä asioita, esim. ohjelmien katselua, somettamista tai raskasta liikuntaa. Joillekin kaakaojuomat, kirjan lukeminen tai päiväkirjan kirjoittaminen ennen nukkumaanmenoa helpottavat nukahtamista. Voi kuitenkin olla, että silloin kun elämässä on paljon kuormittavia asioita, unen saaminen on niin vaikeaa, ettei siihen riitä kotikonstit. Silloin on hyvä jutella asiasta ammattilaisen, esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai terveyskeskuksen lääkärin kanssa. He voivat auttaa tilanteen kartoittamisessa ja pystyvät tarvittaessa auttamaan saamaan sellaista apua, jonka turvin saa hyvin nukuttua. Mitä ajattelet, voisitko jutella tilanteestasi esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa ja kertoa, ettet saa tällä hetkellä oikein nukuttua?

On ikävä kuulla, että sinua ahdistaa tällä hetkellä olla koulussa ja julkisilla paikoilla, koska et pidä siitä miltä näytät. Minkälaisia asioita sinä tarvitsisit elämässäsi, että voisit olla tyytyväinen ulkonäköösi? Tiedän, että osa transihmisistä haluaa käydä elämässään läpi jonkinlaisia korjaushoitoja, ja niitä on mahdollista aloittaa vasta tietynikäisenä. Tunnetko muita transnuoria? Kokemusten jakaminen samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa voi helpottaa oloa ja antaa uusia ajatuksia, miten voi päästä kohti parempaa olotilaa. Moni nuori transmaskuliini on kokenut esimerkiksi bindaamisen, eli rintakehän sitomisen omaa oloa helpottavaksi. Jos et tunne vielä muita transnuoria, esimerkiksi Setan Transtukipisteen kautta voit saada lisätietoa paikoista, joissa voit kohdata muita nuoria (http://transtukipiste.fi/yhteystiedot/).

Kerroit, että sinulla on koulussa yksi kaveri, ja että hän ei pidä transihmisistä. Ikävä kuulla, että hänellä on ennakkoluuloja, väärää tietoa tai pelkoja sukupuolen moninaisuuteen liittyen. Ethän anna hänen väärien käsitysten tai kenenkään muun ikävien asenteiden vaikuttaa siihen, miten ajattelet itsestäsi? Sinä olet hyvä juuri sellaisena kuin olet ja sukupuolen moninaisuus on luonnollinen osa ihmisyyden moninaisuutta. Jonain päivänä elämme toivottavasti maailmassa, jossa kaikki ymmärtävät tämän. Toivon, että kaverisi jonain päivänä ymmärtää myös tämän, mutta sen oivaltaminen ja ihmisenä kehittyminen ovat hänen omilla harteillaan, niin kuin me kaikki muutkin olemme vastuussa siitä, mitä maailmaan tuotamme.

Oli myös harmi lukea, ettet saa äidiltäsi ja puoli-isältäsi samanlaista huomiota ja tunnustusta kuin pikkusiskosi saavat. Oletko kertonut heille kokemuksistasi? Joskus lasten kasvaessa isommaksi saattaa esimerkiksi käydä niin, että vanhempi ajattelee lapsen kaipaavan enemmän omaa tilaa ja sen takia vetäytyy. Samalla nuori voi kuitenkin kaivata kovasti vanhemmalta myös aikaa, läheisyyttä ja tsemppausta. Mitä sinä ajattelet, voiko olla että äitisi ja puoli-isäsi eivät ole osanneet ajatella, että myös sinä kaipaisit enemmän huomiota ja tsemppausta kuin tällä hetkellä saat? Tuntuuko sinusta, että voisit puhua kokemuksistasi äidillesi tai puoli-isällesi? Jos puhuminen tuntuu vaikealta, voisitko kirjoittaa heille tai toiselle heistä kirjeen tai vaikka esim. whatsapp-viestin? Kerroit, että välillä tekee mieli vain karata, mutta et tiedä, minne menisit. Isommissa kaupungeissa on Nuorten turvataloja. Jos tilanteesi joskus menee sellaiseksi, ettei kotona oleminen tunnu mahdollista, pidäthän itsestäsi huolta ja hakeudu sellaiseen paikkaan, jossa olet turvassa ja saat tukea itsellesi. Nuorten turvataloista löydät tietoa täältä: https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta

On tosi hyvä että kirjoitit. Olisi hyvä, että sinulla olisi elämässäsi joku tukena nyt kun joudut elämään monien isojen asioiden keskellä. Onko sinun lähelläsi sellaista aikuista, johon voisit tukeutua? Esim. vanhempaa tai puoli-vanhempaa, tai kummia tai isovanhempaa? Koulussa voit kääntyä myös kouluterveydenhoitajan tai kuraattorin puoleen. Heidän tehtävänään on tarjota sinulle tukea että voit voida paremmin. Voit myös kirjoittaa tänne Nuortennettiin, tai Lasten ja nuorten puhelimen chattiin tai nettikirjepalveluun, tai soittaa Lasten ja nuorten puhelimeen. Lasten ja nuorten puhelimen palveluista löydät lisätietoa täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Koulu ym

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top