Siirry sisältöön
Mietiskelijä

Olen 14 vuotias ja olen miettinyt sukupuoltani jo pitkään. Pari viime kuukautta olen tiennyt olevani transfem, mutta minun on hankala kertoa kellekkään. Olen miettinyt paljon kellekkä minun pitäisi kertoa, mutta en ole varma hyväksyisivätkö vanhempani tämän asian. Kaverini luultavasti luulisivat asiaa vitsiksi ja unohtaisivat koko jutun. Parin viime päivän ajan minulla on ollut tunne, että minun on pakko kertoa jollekkin… apua!

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos viestistäsi. Ja kiitos, että kerroit tuosta asiasta meille. Nyt olet siis ainakin kertonut siitä jo jollekin! Ymmärrän, että sukupuoli-identiteetti on iso osa sinua ja haluat jakaa sen myös muiden kanssa. Toivon sydämestäni, että saat olla täysin oma itsesi kaikkien läheistesi kanssa, niin perheesi kuin ystäviesikin seurassa.

Siihen kannattaa varautua, että asia ja termit voivat olla joillekin vieraita ja joudut kertomaan, mitä asia sinulle tarkoittaa. Voit myös kertoa, jos jotkut vanhat termit sinua koskien eivät enää tunnu sinusta omilta tai jos haluat heidän jollain muulla tavoin ottavan identiteettisi huomioon. Se ei ehkä tule heti kaikilta luonnostaan, mutta toivon, että he haluavat kuitenkin oppia ja olla niin, että sinun on helppo olla oma itsesi.

Yleensä on helpointa aloittaa sellaisesta ihmisestä, jonka hyväksyntää sinun ei tarvitse jännittää. Sillä tavalla saat asiasta puhumisesta kokemusta. Sinä itse tiedät parhaiten, kuka sellainen ihminen voisi olla. Sellaisille ei välttämättä koskaan kannata kertoa, joista tietää, että vastaanotto on avoimen vihaista tai aggressiivista.

Jos vastaanotto jännittää, voit vaikka alustaa asian tärkeyttä sanomalla, että haluaisit kertoa jotain sinulle tärkeää ja olet miettinyt sitä jo pitkään. Voit hyvin sanoa, että asia jännittää ja pelkäät, miten siihen suhtaudutaan. Kun olet kertonut asian, kannattaa tosiaan myös kertoa, miten haluat identiteettisi ehkä näkyvän muiden käyttämissä termeissä. Kannattaa aina sanoa, jos joku sana, sanonta tai termi loukkaa sinua. Kaikki eivät tee sitä tahallaan, mutta aihe voi olla täysin vieras ja siksi vahinkoja sattuu.

Toivottavasti keksit jonkun, jolle kertoa ja josta aloittaa. Jos haluat harjoitusta, voit myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen. Numeromme on 116 111 ja puhelu on täysin maksuton ja anonyymi. Puhelimessamme vastaa vapaaehtoiset, MLL:n kouluttamat aikuiset. Heidän kanssaan voit harjoitella ja pohtia teemaa enemmän. Olemme auki vuoden jokaisena päivänä. Lisäksi voit tulla juttelemaan chattiin tai kirjoittaa meille nettikirjeen.

Tunnethan myös Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen? Heillä on asiasta paljon tietoa nettisivuillaan ja myös erilaisia vertaisryhmiä, jos haluat pohtia asiaa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Toivotan sinulle kaikkea hyvää, iloa ja rakkautta!

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kuinka kertoa olevani trans

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top