Siirry sisältöön
Ahdistunut

Moi! Oon kohta 13v transjätkä ja kukaan ei ymmärrä mua. Äiti on huolissaan ja vaikka kuinka sille yritän selittää mun dysforiasta niin ei se tajuu. Ku tulin sille ulos kaapist se heti leimas mut lesboks. Leikautin tukan lyhyeks ja aloin käyttää ns ”poikien vaatteita” siin toivos et faija sisarukset ja muut sukulaiset alkais tajuu et tyttö mä en ainakaa oo mut EI. sukujuhliin mentiin mummolaan viime viikolla ja heti se alkaa:”Voi kuinka kauniilta nuorelta naiselta Mariella näyttää!” mä vihaan tota nimee yli kaiken ihan vaa sen takii koska se on niiiiin selvästi naisten nimi! Mä oon MIKAEL… Vanhemmat eros ku olin 7 niin vähä ärsyttää ku pitää ympäri kaupunkii ravata vaa sen takii et sais faijanki hämmentymään mun sukupuoli ongelmista. Mä luulin et tää kesä aika olis sit helpompaa ku oon vapaampi yms mut ei. Pistin shortsit jalkaan ja tajusin kui naiselliset muodot mulla jalkopäässäki on. Mä oon koko ajan äreenä ja haluun vaa olla yksin pimees huonees hiljasuudes. Tuun ihan koht hulluks, enkä ees vitsaile.Kerroin kavereille tästä ja he oli vaa sillee:”ai siistii me kyl hyväksytää sut” ei ollu ihan pelkästä hyväksymisest puhe. Halusin avata vähän tästä mun ahistuksest heille mut nyt yks heistä suuttu jo mulle kun olin suuttunut tälle kun oli ruvennut mun poikamaisuutta haukkumaan ja vielä kutsumut tytöksi… haluisin sopii hänen kaa mut en kyl kaveri enää haluu olla. Miks kaikki on nii vaikeetaaaa…??

Nimetön

Hei Mikael!

Kiitos viestistäsi, olet todella rohkea, kun kirjoitat mieltäsi painavasta asiasta! Aihe mistä kirjoitit, on todella tärkeä, ja sillä on suuri merkitys elämääsi! Uskon, että sinusta tuntuu todella kurjalta, kun et tule ymmärretyksi, ja toivonkin tilanteen muuttuvan, niin, että voit nauttia täysin elämästä, ja kokea tulleesi ymmärretyksi näin tärkeän asian parissa. Sukupuolen moninaisuus sekä sukupuoli-identiteettiin liittyvät tunteet voivat olla haastavia ymmärtää sellaisen ihmisen näkökulmasta, jolla ei ole kokemusta tai ymmärrystä sukupuoliristiriidasta ja dysforiasta, mutta Sinulla on kuitenkin täysi oikeus tulla kohdelluksi ja kohdatuksi juuri sellaisena, kuin itse määrittelet olevasi. Olet ollut todella rohkea ja reipas, kun olet pyrkinyt lisäämään läheistesi ja kavereidesi ymmärrystä asiasta, ja kertomaan miltä sinusta tuntuu! On täysin ymmärrettävää, että asiat tuntuvat vaikeilta, ja sinusta tuntuu, että tulisit hulluksi. Olet varmasti joutunut miettimään asiaa todella paljon, ja mielessäsi pyörii paljon monenlaisia ajatuksia. Se, että tulet nähdyksi jonain muuna kuin itse koet olevasi, on varmasti hyvin hämmentävää ja epämukavaa, mutta olet arvokas nuori, ja ansaitset arvoisesi kohtaamisen. Toivonkin todella, että tilanteesi helpottaa, ja läheisesi oppisivat ymmärtämään paremmin, miltä tämä asia sinusta tuntuu.

Kerroit viestissäsi, että olet koko ajan äreänä, ja haluaisit olla yksin. Olen pahoillani, että sinusta tuntuu siltä, sinun tulisi saada elää vapaasti niin, että tulet ymmärretyksi omana itsenäsi. Kokemus sukupuolesta on jokaisella ainutlaatuinen, ja se olisi tärkeä jokaisen, niin vanhemman kuin nuoremman ymmärtää. Sukupuoliristiriidalla on varmasti suuri vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi, onhan kyseessä iso aihe, kun koet sukupuoli-identiteettisi erilaiseksi, kuin mitä syntymässä määritellyn sukupuolesi perusteella odotetaan. Sillä varmasti on valtava vaikutus jokapäiväiseen elämääsi. Olisikin tärkeää, että lähipiirisi ymmärtäisi minkälaisia tunteita käyt aiheen parissa läpi, ja että he saisivat enemmän tietoa transsukupuolisuudesta. Olisiko mahdollista ehkä vielä yrittää selittää äidillesi, miltä sinusta tuntuu, kun et tule nähdyksi niin kuin itse haluaisit? Tai vaikka kirjoittaa kirje hänelle? Netistä löytyy paljon tietoa aiheesta, joka voisi helpottaa viestin menemistä perille. Ehkä sitä kautta myös muut läheisesi ja isäsi ymmärtäisivät enemmän. Esimerkiksi https://nuoret.seta.fi/ -sivustolta löytyy paljon tietoa transsukupuolisuudesta ja muista sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä aiheista, ja sivustolla on myös erikseen nuorten vanhemmille suunnattua tietoa. Setalla on myös erilaisia nuortenryhmiä, joissa voi kohdata toisia nuoria, jotka käyvät samankaltaisia asioita elämässään läpi, ja näin varmasti ymmärtävät toisiaan.

Mainitsit viestissäsi myös kaveristasi, joka suuttui sinulle, ja jonka kanssa haluaisit sopia. Mitä luulet, olisiko mahdollista kertoa kaverillesi tunteistasi, ehkä hän näin ymmärtäisi miksi koit tulleesi loukatuksi, ja ehkä hän myös oivaltaisi, että ei ole syytä olla suuttunut? On hienoa, että haluat ristiriidasta huolimatta sopia kaverisi kanssa, olet kullanarvoinen ystävä!

Tahdon vielä kiittää viestistäsi, ja rohkeudestasi kirjoittaa vaikeasta aiheesta! Toivon lämpimästi, että tilanteesi helpottaisi mitä pikimmiten, ja olen varma, että vielä tulee se kesä, kun voit nauttia elämästä shortsit jalassa! Olet todella fiksu ja ihana nuori, ja toivon sinulle paljon tsemppiä tulevaan!

Halauksin,
MLL Päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kukaan ei ymmärrä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top