Siirry sisältöön
elämänongelmat

Tätä on jatkunu ny jo jonku aikaa, eli aina joskus mun isä juo kännit ja rupee huutamaan kotona. Vanhemmat on välil sanonu, että eroo (silloon ku isä on ollu kännis), mutta mikään ei oo muuttunu. Isä luvannu ettei juo mutta ei oo pitäny lupauksiaan. Nyt en oikee tiiä enää että mihin luottaa ja uskoo tai muutenkaa en tiedä kelle puhua asioista. Yks mun kaveri vaan tietää, että on perhees ongelmia, enkä haluu vaivata mun kavereita omilla huolilla. Jotenki vaa ahistaa kaikki. Nyt oon miettiny kuraattorille puhumista, mutta en oikee tiiä.. Ku välillä oon iha fine ja tällee mut sit välil tuntuu et kaikki romahtaa päälle. Ja nyt mulla ei oo iskään kovin hyvät välit sen viimekertasen kännisekoilun jälkeen. Ei vaan yhtää enää jaksais sen käytöstä ja en oo ny puhunu senkaa paljoo mitää viime kerran jälkeen. Entiiä meneeks tää tunne ohi, tai sit tulee takas jos jatkuu. Kuraattorista entiiä auttaisko, mut mua pelottais mennä sinne. Mitä teen??

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei elämänongelmat,

kiitos kun kirjoitit. Pahoittelen, että olet joutunut odottamaan vastausta.

Kurja kuulla, että olet joutunut kohtaamaan ikäviä asioita kotonasi, vanhempiesi riitoja ja isäsi kännisekoiluja. Niiden ei kuuluisi olla lasten ja nuorten elämässä osana ja on hyvin ymmärrettävää, että nämä asiat painavat sinua. Hienoa, että olet miettinyt kuraattorille puhumista! On ihan tavallista, että huolet eivät ole aina mielessä, ja onkin hienoa kuulla, että pystyt välillä viettämään aikaa niin, etteivät asiat paina sinua.

Minusta sinun kannattaa ehdottomasti mennä kuraattorin juttusille! Kuraattori voi olla elämässäsi sellainen aikuinen, joka on sinun puolellasi ja tukenasi, jotta sinun ei tarvitse kantaa näitä huolia vain omilla harteillasi. Lisäksi kuraattori voi usein myös ihan konkreettisestikin auttaa tilannetta, nuoren kanssa yhdessä sovituin tavoin. Joskus se apu voi olla yhteistä pohtimista siitä, miten nuori voisi puhua mieltä painavista asioista kotona. Joskus kuraattori voi nuoren niin halutessa myös tavata vanhempia ja tukea vaikeiden asioiden käsittelyssä yhdessä. Aina vanhemmat eivät esimerkiksi ole osanneet ajatella, miten heidän käytöksensä vaikuttaa lapsiin ja ulkopuolisen henkilön mukanaolo tukee heitä muuttamaan tilannetta.

Monesti kuitenkin jo se, että elämässä on aikuinen joka kuuntelee ja tukee on jo isoksi avuksi. Kannustankin sinua menemään tapaamaan kuraattoriasi. Voit kertoa hänelle ihan suoraan, ettet ole varma, miten hän voi sinua auttaa ja kysyä mitä hän ajattelee. Hän varmasti kertoo sinulle lisää.

Hienoa oli kuulla, että sinulla ystävä, joka tietää tilanteestasi! Jos olette samassa koulussa, voit halutessasi myös pyytää häntä ensimmäiselle käynnille mukaan.

Toivottavasti asiat muuttuvat kohti parempaa kotonasi. Muistathan että sinulla on oikeus turvalliseen ja rauhalliseen kotiin ja on hyvin ymmärrettävää että tapahtuneet vaivaavat sinua. Sinulla on myös oikeus saada kaikki se tuki ja apu, mitä tarvitset voidaksesi hyvin! On hienoa että kirjoitit ja että haluat pitää itsestäsi huolta. Toivon että jatkat samalla polulla!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Kuraattorille? Kenelle puhua? Mitä teen?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top