Siirry sisältöön
stressaa

Alotan ny ensviikolla ekan vuoden lukiossa, ja vähän jännittää ku meen toiselle paikkakunnalle lukioon jossa mul ei oo ketään tuttuja. Mun ainoo tuttu olis ollut mun paras kaveri, mutta se lähti nyt vuodeksi vaihtoon ja tulee vasta kesäkuussa takaisin eli mentäis sitten samaan aikaan lukion tokalle vuodelle. Pitäis vaan nyt tää yks vuosi selvitä yksin.
Ja myös se vähän jännittää, kun oon 17v eli vuotta vanhempi kuin noi tänä vuonna lukioon menevät kun en päässy viime vuonna.
Mua vähän ahdistaa se kun saatiin meiän lukkarit, ja en löytäny yhtä valinnaista minkä olin ottanu ainevalintakortissa. En oikee tiiä mitä teen, jos en saa sitä valinnaista koska se on iso syy miks ees halusin tähä kyseiseen lukioon.
Toinen asia mikä siin lukkarissa ahdistaa on se, et sain sit taas yhen toisen valinnaisen ja siinä aineessa mulla olis kahessa viimeisessä jaksossa kolme neljän päivää. Oisin toivonu et sitä ainetta olis aamuisin jonakin toisena päivänä, kun mulla on niinä kaikkina päivinä kasin aamut eli olisin 8h koulussa.
Eli toisinsanoin mua ahistaa se ettei mulla ole siel koulus kavereita, ahistaa se lukkari kun en haluis kolmea 8-16 päivää ja ahistaa myös se et jos en saakkaan sitä yhtä valinnaista.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Koulusi on ehkä jo alkanut nyt, kun luet tätä vastausta. Toivottavasti ensimmäiset päivät ovat sujuneet hyvin ja olet löytänyt itsellesi mukavaa seuraa! Uusi koulu jännittää kaikkia ja luulenpa, että siellä on muitakin, jotka eivät vielä tunne sieltä ketään. Toivon, että uskaltaisit mennä rohkeasti toisten oppilaiden seuraan – vaikka jonkun toisen yksin olevan – ja keksisit jotain pientä jutun juurta. Uskon, että joku varmasti ilahtuisi saadessaan seuraa sinusta!

Harmi, että valinnaisten saaminen ei mennyt toiveittesi mukaan. Kannattaa aina jutella niistä koulun työntekijöiden kanssa – koulusta riippuen esimerkiksi opon tai koulusihteerin. Jospa he osaavat auttaa. Mutta aina ei tosiaan pysty tekemään sellaisia valintoja mitä haluaisi. Onnistuisiko se seuraavana vuonna?

Pitkät päivätkin voivat nyt tuntua ahdistavilta, ymmärrän sen kyllä. Mutta jos opettajat ja oppilaat ovat mukavia, tunnilla on hauskaa ja varaat vaikka jotain lempivälipalaa noille päiville, niin niistä voi ehkä kuitenkin tulla ihan siedettäviä, vai mitä ajattelet? Pienen määrän kurjia asioita onneksi kestää, jos niihin valmistautuu ja yrittää tehdä ne mahdollisimman mukaviksi niillä keinoilla, mitä itsellä on käytettävissä.

Toivotan sinulle jännityksestä huolimatta oikein mukavaa koulusyksyä ja rohkeutta mennä muiden seuraan – muista, että siellä voi olla paljon ujoja ihmisiä, jotka myös pelkäävät jäävänsä yksin ja joista olisi ihanaa, jos saisivat sinusta seuraa. Ethän jää yksin, vaan hakeudu rohkeasti muiden seuraan. Uskon, että kaikki menee vielä hyvin!

Jos haluat, voit milloin tahansa soittaa meille ja kertoa fiiliksiäisi. Numeromme on 116 111 ja soittaminen ei maksa sinulle mitään. Lisäksi meillä on chat ja nettikirjepalvelu, jos mieluummin kirjoitat asioistasi. Olet tärkeä ja kuulisimme mielellämme, miten sinulla menee.

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Lukion aloitus stressaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top