Siirry sisältöön
yh

onkohan mulla joku syömishäiriö? oon pitkään jättäny syömättä, välillä skipannu koko päivän syömättä.  terkkari yrittää saada mut nostaa painoa…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Syömättömyyteen tai syömiseen voi olla useita syitä, eikä se yksinään ole välttämättä syömishäiriön merkki, vaikka saattaa myös liittyä siihen. Syömishäiriöön liittyy ahdistuneisuutta ja pakonomaista tarvetta hallita syömistään, ruoka tai sen välttely on keino saada hallinnan tunnetta elämään ja paeta ahdistusta. Jossain vaiheessa ruoka ja syöminen alkaa hallita koko ajattelua ja haitata muuta arkea. Syömishäiriötä ei siis voi määrittää yksinomaan painon tai syömättömyyden kautta, vaan olennaisia ovat myös ajatuksiin ja tunteisiin liittyvät asiat.

Mitkä ovat sinun syysi olla syömättä? Millaisia ajatuksia ja tunteita syömiseen liittyy? Terveydenhoitajan tehtävä on tarkkailla painokäyrillä pysymistä ja niistä poikkeaminen herättää hänen huolensa, kuten asiaan kuuluu. Jos sinulla on vielä tulossa tapaaminen terveydenhoitajan kanssa, kannattaa puhua hänelle myös syömiseen liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Terveydenhoitaja osaa tarvittaessa ohjata sinut eteenpäin, jos tarvitset enemmän apua. Aina on hyvä tarttua tarjottuun apuun ajoissa, jotta mahdolliset ongelmat eivät pääse kasvamaan ylitsepääsemättömiksi.

Lisää tietoa syömishäiriöistä ja jutteluapua löydät syömishäiriöliiton sivuilta https://syomishairioliitto.fi/tukea-ja-toimintaa/.

Lämpimin terveisin,

Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: mahdollinen syömishäiriö

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top