Siirry sisältöön
Masentunut

Hei,

Olen seiskalla ja luulen että minulla on masennus. En tiedä mitä pitäisi tehdä, koska en halua että vanhempani tietävät masennuksestani.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,
Kiitos viestistäsi! Masennus onkin asia, johon on hyvä hakea apua, jotta se ei pitkity ja mene vakavammaksi. Hienoa siis, että lähetit tämän kysymyksen. Koululaiset voivat hyvin saada apua masentuneeseen oloon koulun terveydenhoitajalta, psykologilta tai kuraattorilta. Usein omaan oloon auttaa, kun pohtii omia ajatuksia ja tunteita ammattilaisen kanssa. He pystyvät myös arvioimaan, onko kyseessä masennus vai ehkä jotain muuta. Heidän yhteystietonsa löytyvät todennäköisesti koulun nettisivuilta, Wilmasta (jos teillä on käytössä) tai heidän huoneensa luota. Heihin voi ihan itse olla yhteydessä, eli ei tarvitse pyytää vanhempia tai opettajaa olemaan yhteydessä.

Terveydenhoitajan, psykologin ja kuraattorin luona käyminen on luottamuksellista, joten he eivät saisi automaattisesti kertoa vanhemmillesi asiasta. Voit tapaamisessa kertoa, että et haluaisi vanhempiesi tietävän, niin voitte keskustella aiheesta ja pohtia erilaisia vaihtoehtoja. Kuitenkin jos heillä herää hyvin iso huoli terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi, niin sitten heidän pitäisi olla vanhempiin yhteydessä. Kuitenkin siinäkin tilanteessa heidän pitäisi tehdä se yhteistyössä sinun kanssasi.

Joskus nuorilla on pelkoja tai epävarmuuksia liittyen siihen, että vanhemmat tietäisivät esimerkiksi heidän masennuksestaan. Monesti on kuitenkin niin, että vanhempien tuki on vielä nuoruudessakin tärkeää, joten vanhempien olisi usein hyvä olla tietoisia asiasta. Montaa nuorta jännittää aluksi se, että vanhemmat saisivat tietää, mutta ovat loppujen lopuksi tyytyväisiä siihen, että vanhemmille on kerrottu.

Jos haluat pohtia tilannettasi meidän kanssamme tarkemmin, niin voit lähettää nettikirjeen, tulla chatiin tai soittaa meidän puhelimeen. Täällä voit tutustua tarkemmin meidän palveluihimme: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/.

Tsemppiä syksyn jatkoon toivottaa
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Masennukseni

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top