Siirry sisältöön
Xi

Hei, oon alkanut epäillä olevani masentunut. Oon jatkuvasti väsynyt, mikään ei kiinnosta tai huvita ja oon aivan koko ajan allapäin ja mun sisällä on vaa niin paljon tuskaa, että tuntuu siltä että voisin vain kuolla mielummin ku elää tän kanssa. Mulla on myös univaikeuksia, ihmissuhteet on aikalailla jääny ku en jaksa ylläpitää niitä muihin ku poikaystävään. Oon kokoajan ärtynyt ihan turhista asioista, mä vaan suutun poikaystävällekin monesti aivan turhaan ihan pikkuasiasta vaikka en tavallaan tahtoisi mutta en voi raivostumiselleni siinä hetkessä mitään. Mulla on myös lisääntynyttä pääkipua, oon laihtunut noi kolmessa kuukaudessa 7 kiloa, välillä on ruokahaluttomuutta, inhoan itseäni ja tunnen olevani toisinaan täysin epäonnistunut ja maanantaikappale. Viime päivinä myös töissä käyminen on alkanut tuntua erittäin raskaalta.. Mitä mun pitäisi tehdä. Joo ehkä lääkäriin mutta oon muutenkin huono menemään lääkärin puheille niin miten mun pitäisi esittää asiani. En kehtaa olla vain ”epäilen olevani masentunut” tms. koska musta tuntuu että se pitää mua vaan sellaisena teininä jolla on nyt ohimenevä vaihe. (Tätä siis jatkunut viime joulukuusta asti). Mietin myös sitä että voinko mennä asiani kanssa työterveyshuoltoon että maksaako työnantaja tällaisen lääkärikäynnin?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,
hyvä kun olit yhteydessä. Sinulla on ollut jo pidemmän aikaa huono olla. Olet ollut väsynyt, kärsinyt päänsäryistä, ruokahaluttomuudesta ja jaksaminen on ollut koetuksella. Olen iloinen, että vaikeasta tilanteestasi huolimatta olet ollut meihin yhteydessä ja pohtinut työterveyslääkärille menemistä. Se on hyvä suunta oman hyvinvointisi paranemisen kannalta.

Väsymys voi pitkään jatkuessaan vaikuttaa negatiivisesti mielialaan. Väsyneenä on vaikea jaksaa työssä ja energiaa on rajoitetusti ystävien tapaamiseen tai muille hyvinvointia lisääville asioille kuten harrastuksille, ruoanlaittoon ym. Kerrot myös, että suutut herkästi ja raivostut pienistä asioista. Väsyneenä ihmisen on vaikeaa hallita omia tunteitaan ja pienetkin asiat saavat valtavat mittasuhteet. Kerrot myös tuntevasi itseinhoa ja koet olevasi epäonnistunut. Tämän suuntaiset negatiiviset tunteet nakertavat itsetuntoa ja saattavat aiheuttaa ystävyyssuhteista vetäytymistä ja yksinäisyyden tai ulkopuolisuuden tunnetta. Koska vaikea tilanteesi on jatkunut jo niin pitkään olisi varmasti hyvä mennä keskustelemaan tilanteestasi esimerkiksi juuri työterveyslääkärin kanssa.

Mikäli olet työelämässä on sinulla oikeus mennä työterveyshuoltoon. Sinulla on ollut myös työssäjaksamisessa haastetta ja silloin työterveys on juuri oikea paikka mistä lähteä apua hakemaan. Työterveyskäynnit ovat työnantajan kustantamia. Mitä tuumaisit, jos ottaisit tämän kirjoittamasi viestin mukaan lääkärikäynnille? Voit lukea sen itse tai ojentaa sen lääkärille. Sinulla on selvästi ollut jo pidemmän aikaa haastavaa ja sinulla on oikeus saada apua tilanteeseesi. Sinä tiedät itse, että et voi hyvin ja se on riittävä peruste lääkärille menemiselle!

Toivon, että hakeudut pian lääkärille, jotta saisit helpotusta tilanteeseesi. Voisiko joistain apteekin tuotteista olla nyt alkuun apua univaikeuksiin. Mitkä voisivat olla sellaisia asioita, joista pidät ja jotka voisivat auttaa sinua rentoutumaan iltaisin ennen nukkumaan menoa? Rentoutuminen helpottaa unentuloa ja vaikuttaa positiivisesti unenlaatuun. Onko ympärilläsi sellaisia tärkeitä ihmisiä, joiden kanssa voisit puhua tilanteestasi ihan rehellisesti? Puhuminen auttaa yleensä aina, edes vähän, ja hyvässä ihmissuhteessa on tilaa myös vaikeille tunteille ja kiukulle.
Hienoa, että olit yhteydessä. Se on ensimmäinen askel tervehtymisen tiellä.

Halauksin,
Lasten ja nuortennetin päivystäjä

Kata, verkk@ri

Puhu jollekin sun pahasta olosta <3 Koin samanlaisia fiiliksiä kun olin 7. luokalla ja silloin mun äiti puuttui tilanteeseen. En olisi ikinä uskaltanut hakea itseapua ja mun äiti otti yhteyttä kouluterveydenhoitajaan ja siitä sitten pääsin eteenpäin terapiaan jne.. puhuminen ei ole ollut aina helppoa ja olen kohdannut myös vähättelyä. Mutta terapia on silti parhaita asioita mitä olen itselleni tehnyt. On niin paljon kevyempi ja parempi olo. <3 Voimia!

Vastaa aiheeseen: Masennus?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top