Siirry sisältöön
13 v poika

No siis mull on mmasennus oon kärsiny siit about vuoden. onks jota vinkkei miten saisin hoidettua sen pois.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hyvä, että haet apua masennukseesi. Se on tosi kurja kumppani, jonka seurassa ei aina ole helppoa nauttia elämästä eikä mikään tunnu tuovan iloa. Vuosi on pitkä aika voida huonosti. Olenkin tosi pahoillani, että se on jatkunut jo niin kauan.

Joskus apealle mielialalle on syy, joskus taas ei. Tiedätkö sinä, mistä olosi johtuu? Kohteleeko joku sinua huonosti tai onko sinulle tapahtunut kurjia asioita elämässäsi? Jos, niin niille pitää ehdottomasti tehdä jotain, etteivät ne jatkossa enää vaikuta mielialaasi. Jos taas kaikki on hyvin, niin se on tietenkin tosi hieno juttu! Silloinkin voi sairastua masennukseen.

On asia kummin päin vain, niin masennuksen hoitaminen yksin ilman apua, on vaikeaa. Se on sairaus siinä missä muutkin sairaudet. Se tarkoittaa sitä, että asiaa pitää tutkia, sinun olisi hyvä tavata lääkäri ja saada siihen asianmukaista hoitoa. Sillä tavalla oloasi voidaan helpottaa niin, että pääset masennuksesta eroon.

Onkin tosi tärkeää, että kertoisit asiasta jollekin turvalliselle aikuiselle. Tietävätkö perheesi aikuiset, että koet itsesi masentuneeksi? Voisitko kertoa heille asiasta? Koulussa saat apua terveydenhoitajan kautta. Jos et tiedä, miten aloittaisit, voit vaikka laittaa viestiä tai sanoa vastaanotolla, että olet ollut masentunut jo vuoden verran. Hän tietää, miten asiassa tulee edetä. Nämä asiat ovat hänelle tosi tavallisia ja luulen, että hän tapaa työssään monia masentuneita lapsia ja nuoria vuosittain. Asiassa ei siis ole mitään hävettävää. Päinvastoin, on tosi rohkeaa ja viisasta hakea apua silloin, kun voi huonosti. Yksin ei pidä selvitä. Kun saat apua, alat voida paremmin ja voit taas olla oma, iloinen itsesi. Eikö niin?

Jos haluat harjoitella asiasta juttelemista, niin voit myös soittaa meille. Numeromme on 116 111 palvelumme on auki joka päivä. Puhelut eivät maksa mitään ja ovat aina täysin anonyymejä. Jos puhuminen on vaikeaa, meillä on joka ilta myös chat ja lisäksi voit kirjoittaa meille nettikirjeen. Mutta kaikkein tärkeintä tosiaan olet, että haet apua terveydenhuollon ammattilaiselta eli koulusi terkkarilta tai sitten koulusi kuraattorilta, joka myöskin voi auttaa sinut alkuun.

Ammattiavun hakemisen lisäksi voit auttaa itse itseäsi pitämällä huolta hyvinvoinnistasi niiltä osin, kun pystyt: nukkkumalla riittävästi, syömällä monipuolisesti, ulkoilemalla joka päivä (luonnossa liikkuminen auttaa tutkitusti masennuksessa) ja vietät aikaa ystäviesi parissa. Kaikki päinvastainen: unista karsiminen, huonot ruokailutottumukset ja yksin olo usein huonontavat mielialaa. Ymmärrän, että aina ei jaksa olla muiden seurassa, mutta toivon, että jaksat kuitenkin viettää aikaa myös kavereidesi tai perheesi kanssa.

Paljon tsemppiä sinulle ja kaikkea hyvää! Olet tärkeä!

Lämmöllä
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Masennus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top