Siirry sisältöön
🧿

Moikka, en tiiä onko tää oikee aihe alue tälle, mut on mite on. Oon 16-vuotias tyttö ja haluisin yli kaiken muuttaa omilleni. Sitä varten tarvisin ekana työn, mutta en usko et pystyn käydä töissä mun ahistuksen ja masennuksen takia. Simppelit asiat töissä kuten avun pyytäminen tai minkään vaa uuden jutun tekeminen ahistaa ja epäonnistumisen pelko on kova. Kuitenkaan en pysty jäädä asumaan kotiin koska mun perhe pahentaa mun masennusta joten se ei ole vaihtoehto. Tiedän et pärjäisin omillani, mutta en tiedä mitä tässä tilanteessa tehdä. Kiitos jos luit kokonaan ja kaikki vinkit ja apu tervetullutta⭐👍

Ongelmainen ❤️‍🩹

Hei… <3 Mäkään en oikeen osaa sovittaa psyykkistä hyvinvointia ja perhettä yhteen, joten en tiiä onko tästä apua. Halusin nyt kuitenkin kirjottaa koska huomasin ettei tänne oo vielä eksynyt älykkäitä ihmisiä auttamaan :D Mulla ei tosiaan oo ihan samanlaista kokemusta (tai siis oon 15 ja oottelen ittekin et pääsen pois kotoa, köh), joten en osaa sanoo sun tilanteesta xdd

Oisko mahdollista et löytäisit jostain etsimällä jotain tietynlaisia, sulle sopivia töitä, joita pystyisit tekemään? Tai et muuttasit samaan kämppään jonkun sun kaverin kanssa? ✨️ Toivosin sun puolesta et uskaltaisit yrittää, voihan apuu pyytää sit vaikka viestilläkin. Ja epäonnistuminenkin on mun mielestä tyhjää parempi, koska sillon ainakin YRITÄT. Ei kukaan idiootti voi olettaa 16-vuotiaan, just omilleen muuttaneen ja työt alottaneen tietävän kaikkee tai ylipäätään mistään mitään :D

Ja en nyt hirveesti muuta keksi, et jos mikään ei toimi, sun pitää kai jäädä asumaan vielä vanhempien kanssa. :’) En oikeen sanois että on hyvä idea muuttaa kotonta pois alaikäsenä ilman et saat mistään rahaa, so… jos pyrit siihen, yritä hakee apua ja kysellä vaikka vanhemmilta tai kavereilta ja saada asiat toimimaan. Tsemppiä sulle 💖

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

(Ihan ensin pahoittelut, kun vastauksen julkaisu viivästyi eikä ilmestynyt palstalle samassa yhteydessä kysymyksen kanssa.)

Kurja kuulla, että et voi kotonasi hyvin. Joskus käy niin, että perhe ei ole se paras yhteisö asua ja se on tietenkin tosi surullista. Parasta tietenkin olisi, että sinullakin olisi koti, jossa sinun olisi hyvä olla ja jossa saat tukea ja rakkautta. Aina näin ei tosiaan ole, jolloin ihminen saattaa voida paremmin erossa perheestään. Toivottavasti sinulla on muita, tärkeitä ja sinua tukevia ihmisiä: ystäviä, sukulaisia tai muita läheisiä aikuisia.

Töistä saatavat tulot tosiaan olisivat suurena apua, mutta säästäväisesti elellen pystyy elämään myös ilman töitä. Ja toisaalta, on olemassa myös sellaista työtä, jota voi tehdä hyvinkin itsenäisesti.

Jokaisella paikkakunnalla on Ohjaamo, johon on koottu kaikki nuorten palvelut saman katon alle. Sieltä voisit saada käytännön apua töiden ja asunnon etsimiseen sekä tukikaavakkeiden täyttämiseen. Mahdollisten tukien (esim. opinto- ja asumistuki) kanssa sinua auttaa Kela. Sen nettisivuilta löydät eri tavat olla yhteydessä asiakaspalveluun. Tietyssä iässä vanhempien tulot vaikuttavat lapsen tukiin, mutta Kelassa he tietävät näistä parhaiten.

Näihin kahteen siis ohjaan sinut ja siellä saat henkilökohtaista palvelua, jossa otetaan huomioon asuinpaikkasi ja siellä olevat palvelut ja esimerkiksi vapaiden asuntojen tilanne. Ohjaamon tiedot löydät googlaamalla ohjaamo + oma paikkakuntasi tai sitten jokin lähelläsi oleva isompi paikkakunta.

Toivon, että kaikki järjestyy vielä ja löydät sekä jonkun aikuisen tueksesi omaan kotiin muuttamisessa että tietoa, miten se järjestyisi. Paljon tsemppiä sinulle!

Lämpimin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Masennus, ahdistus, omilleen muutto

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top