Siirry sisältöön
Eihelpotakoskaan

Olen joutunut lopettamaan opinnot uupumisen ja masennuksen takia vuodenvaihteessa. Yritän hakea nyt yhteishaussa ammattikorkeakouluun lähemmäksi perhettäni. Koen, etten selviä ainakaan nyt yliopisto-opinnoista, jotka aloitin viime syksynä.
En kuitenkaan ole varma minne alalle hakisin, masennus on vienyt näkymät tulevaisuuteen eikä minulla ole mitään unelmia tai tavoitteita. Haen kouluun, koska sitä minulta odotetaan. Pelkään kuitenkin etten jaksa uudessakaan koulussa tai ala ei tunnu omalta, vaikka luulenpa että kaikki alat olisivat nyt yhtä raskaita. Pelkään että joudun keskeyttämään uudenkin koulun ja tuotan taas pettymystä itselleni ja läheisilleni. Olen nyt kevääksi ”saanut” sairaslomaa, vaikka en sitä erityisemmin odottanutkaan. Se helpottaa oloa hieman, koska voin olla kotona. Kuitenkin tiedän, että vaikka syksyn opiskelun aiheuttama pahin uupumus menisikin ohitse kevään ja kesän aikana, on masennus ja jonkinlainen krooninen uupumus kestänyt niin pitkään ettei olo juurikaan ole parempi syksyllä. Miten tietäisin mikä ala minulle olisi hyvä ja miten jaksaisin opiskella sitä?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! On todella hienoa ja tärkeää, että kirjoitit näistä ajatuksista!

Kerroit, että olet joutunut lopettamaan opintosi masennuksen ja uupumisen takia. Kerroit myös siitä, kuinka masennus on vienyt sinulta tulevaisuuden näkymäsi. Hienoa kuulla, että sairasloma on helpottanut oloasi! Masennus ja uupumus ovat kuitenkin sellaisia, että niiden työstäminen vaatii aikaa ja ammattilaisen apua. Tunnistatkin sen, että olo ei kuitenkaan olisi parempi syksyllä, vaikka keväällä ja kesällä olo helpottuisikin.

Pohdit viestistäsi, mikä ala olisi sinulle hyvä. Tämä onkin iso kysymys, johon ei välttämättä heti löydykään vastausta. Se on myös todella ok, jos oma ala ei löydy ihan heti! Oletko tätä kysymystä pohtinut koskaan esimerkiksi opinto-ohjaajan tai ammatinvalintapsykologin kanssa? Esimerkiksi TE-palveluiden kautta voi saada tukea ammatinvalintaan liittyviin kysymyksiin.

On tärkeää, että mietit, miten jaksaisit opiskella. Kerroit viestistäsi, että haet kouluun, koska sinulta odotetaan sitä. Pelkäät, että joudut keskeyttämään koulun ja tuottaisit pettymyksen itsellesi ja läheisillesi. Koulun keskeyttämisessä ei ole mitään hävettävää ja kuulostaa siltä, että olet nyt vuodenvaihteessa tehnyt sen itseäsi kuunnellen. Se, jos mikä, on ihailtavaa! Tärkeintä onkin kuunnella itseään sekä ottaa vastaan saatavilla olevaa apua ja pyytää apua. Jos menet syksyllä opiskelemaan, niin muista, että koulussa on ammattilaisia sinua varten (esim. kuraattori tai koulupsykologi), joihin voit olla matalalla kynnyksellä yhteydessä.

Millaista apua olet saanut tähän mennessä masennukseen ja uupumukseen? Entä onko sinulla elämässäsi luotettavia ja läheisiä ihmisiä, jotka pystyvät olemaan tukenasi?

Muista, että sinun hyvinvointisi on tärkeämpää kuin muiden odotukset. Muista myös olla myötätuntoinen itseäsi kohtaan!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Masennus, uupumus ja opiskelupaikan hakeminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top