Siirry sisältöön
Huolestunut

Moikka! Pari viikkoa sitten sain tietää että eräs kaverini oli joutunut laitokseen viiltelyn yms. käytöksen takia. Hän on kertonut minulle nyt muutamaan kertaan suunnittelevansa itsemurhaa, ja siitä tiedetään em. paikassa, ja toimenpiteisiin tämän estämiseksi on ryhdytty. En kuitenkaan usko, että se auttaa kaveriani, sillä hän on sanonut sen vain lykkäävän itsemurhaansa. Olen kertonut hänelle, että välitän hänestä, kuunnellut ja neuvonut keskustelemaan ammattiauttajan kanssa mutta en usko hänen ottavan puheitani vakavasti. En tiedä enää, mitä tehdä. Onko kenelläkään vastaavia kokemuksia tai neuvoja siitä, miten tilanteessa tulisi toimia?

Ditte- Verkk@ri

Heippa!
Tosi hyvä että sait tämän kirjoitettua.

Oletpa kiperässä tilanteessa! Huomaan että todellakin välität ystävästäsi ja haluat hänen parastansa. Masentuneet ihmiset eivät usein näe toivoa tulevaisuudessa, tuntuu ettei mikään koskaan tule muuttumaan tai ettei koskaan parannu. Sairaus muuttaa ajattelutapaa ja siksi on tärkeätä että ammatti-ihmiset auttavat häntä jotta hän pääsisi tämän vaikean vaiheen läpi ja alkaisi vähitellen uskomaan valoisampaan tulevaisuuteen. Todella hyvä että he tietävät asiasta hoitopaikassa.

Olet toiminut todella hyvin. Sinun ei tarvitse ottaa vastuuta ystäväsi. Hän tarvitsee ammatillista apua ja sinä voit olla läsnä ystävänä. Jatka sitä mitä teet. Kehota häntä puhumaan ammattilaisten kanssa, kerro hänelle että hän on sinulle tärkeä, että välität hänestä ja tahdot hänen parasta. Pidä yhteyttä vaikka hän onkin laitoksessa. Joskus on helpompi kirjoittaa tunteita ja ajatuksia paperille ja antaa ne toiselle ihmiselle luettavaksi. Silloin vastaanottajakin voi rauhassa käsitellä mietteitäsi ja tunteitasi.

Kun ystäväsi on päässyt hoitopaikasta pois, joka jossakin vaiheessa todennäköisesti tapahtuu, ja luulet että hän on esim tappamassa itsensä voi aina ottaa yhteyttä hätäkeskukseen. Vaikka tuntuukin että petät ystäväsi luottamuksen, (tiedän miltä se tuntuu koska olen itse joutunut näin tekemään uskon ystäväsi kuitenkin ymmärtävän tekosi, vaikka hän jonkin aikaa olisikin vihainen tai pettynyt.

On myös tärkeää että huolehdit itsestäsi, sillä tuollainen taakka on todella raskas kantaa yksin. Olisiko lähipiirissäsi ketään aikuista jonka kanssa voisit keskustella? Tuulettaa ajatuksia ja tunteita. Usein asiat paisuvat suuremmiksi jos ne pitää vain itsellään. Tämä aikunen voi olla vaikka vanhempasi, joku sukulainen tai kummitäti tms. Myös koulussa on aikuisia joiden kanssa voi jutella luottamuksellisesti; esim. terveydenhoitaja tai kuraattori. Tärkeintä on ettet jää ajatustesi kanssa yksin.

Tsemppiä! Toivottavasti ystäväsi ja sinun tilanteesi kohta helpottuu =)

/Ditte

Kida

Hello!

Kaverisi on hoidossa ja se lykkää itsemurhaa.Sehän on hyvä?
Olet tehnyt kaiken mitä pystyisit,mutta kannustaminen ja tukeminen auttavat eteenpäin.
Ehkä kaverisi ei ole kertonut kaikkia murheitaan sinulle jos hän ei ota puheitasi vakavasti?
En oikein osaa auttaa mutta tue ystävääsi,auta ja juttele :)

Onnea sinulle ja kaverillesi!:))

Vastaa aiheeseen: Masentunut kaveri

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top