Siirry sisältöön
👍

Joo olen tosiaan 15v. tyttö ja menkat olleet n. vuoden.
Nyt kierrossa tapahtui sillain, että ensin oli noin kolme päivää vuotoa yms. perusjuttua, ja sitten tulikin vuodoton ”välipäivä”. Luulin jo, että siihen ne loppui ja menin kouluun ilman sidettä.
Noh, verta tuli uudestaan. Onneksi oli siteitä repussa ja ei tullut läpi.

Onko muille käynyt näin ja mistä se johtuu? Jatkuuko menkat vielä pitkäänkin välipäivän jälkeen?

12v

mullaki on sama ehkä nyt, oli melkein 2 päivää ekat menkat silleen kunnon vuodolla ja nyt ei oo hetkeen (ehkä 7h) tullu mitään, onks tää normaalii??

Verkkari

Moikka!

Ja kiva, että tulit kysymään täältä neuvoa :) Kerroit, että sinulla on kuukautisten aikana tullut ”välipäivä”, jonka aikana ei ollut vuotoa ja sen jälkeen kuukautisvuoto on alkanut uudestaan. Pohdit viestissäsi, mistä se johtuu ja voiko menkat jatkua vielä pitkään välipäivän jälkeen.

Kuukautisvuodon kesto ja määrä vaihtelee ihmisestä riippuen sekä se voi myös itsellä muuttua elämän aikana. Tyypillisesti kuukautisvuoto kestää noin 2-8 päivää, mutta keskimäärin noin 5 päivää. Kuukautisten alettua myös kestää jonkin aikaa, että kuukautiskierto ja vuoto tasoittuu. On siis normaalia, että kuukautiskierto tai vuoto saattaa olla vielä hieman epätasaista. Joskus kuukautiskierto tai -vuoto voi olla myös kertaluontoisesti poikkeavaa esimerkiksi stressin takia. Myös erilaiset hormonaaliset ehkäisymenetelmät sekä tietyt lääkitykset voivat vaikuttaa kuukautiskierron tai -vuodon epäsäännöllisyyteen. Joskus toisilla voi myös esiintyä välivuotoa, joka on kuukautisten välillä esiintyvää, yleensä vähäistä vuotoa. Välivuoto voi johtua esimerkiksi ovulaatiosta, eli munasolun irtoamisesta munasarjasta, sekä erilaisista hormonaalisista tai rakenteellisista syistä.

Mikäli vuotosi ovat epäsäännöllisiä, sinulla on usein välivuotoja, koet voimakkaita kuukautiskipuja tai sinulla on muita oireita kuukautisiin liittyen, jotka huolestuttavat sinua, niin kannattaa rohkeasti käydä juttelemassa esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa. Joskus vuotohäiriöiden taustalla saattaa olla esimerkiksi tulehdus tai sairaus. Jos terveydenhoitajalla käynti yksin jännittää, niin voisitko esimerkiksi jutella tilanteestasi vanhempiesi kanssa ja kysyä, jos he varaisivat sinulla ajan yleislääkärille tai gynekologille? Kertomalla heille annat mahdollisuuden, että sinun ei tarvitse huolehtia asiasta yksin ja voit saada läheisiltä aikuisilta tukea.

Toivottavasti tästä oli sinulle apua! Voit myös aina soitella meidän ilmaiseen Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) missä tahansa asiassa luottamuksellisesti tai kirjoitella chatin ja nettikirjeen välityksellä, jos se on sinulle luontevampi tapa: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Oikein ihanaa ja aurinkoista alkavaa kesää! <3

Vastaa aiheeseen: Menkat ja välipäivä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top