Siirry sisältöön
tyttövaan :)

Periaatteessa olisin voinut kysyä tätä joltakin muulta, mutta a. Olen tosi ujo ja b. Äiti ei ole kotona ja en viitsinyt kysyä kavereilta. Mutta, nyt asiaan. Olin koulussa ja mulla oli menkat. Sitten tuntui melkein kuin olisin kakannut (terveys)siteeseen ja ryntäsin vessaan veristen housujen pelossa vaihtamaan sitä. Kun näin sen, oksensin. Siteessä oli imeytyneenä verta ja päällä jotain veristä punaista ”hyytelöä”. No, tämän jälkeen toimin normaalisti ja palasin tunnille. Nämä ovat ekat menkkani (alkoivat maanantaina) ja toivon teidän vastaavan seuraaviin esittämiini kysymyksiin:
-mikä/mitä tuo nimenomainen ”hyytelö” oli, ja onko vaarallista?
-oliko oksentaminenkin normaalia vai ei?
-onko väsymys ja ylenpalttinen raivontunne normaalia menkkojen aikana? Kiitos jo etukäteen ?:)

Nimetön

Hei vaan!
Tuo ”hyytelö” on mun käsittääkseni hyytynyttä verta. Kuukautisveren mukanahan tulee myös pieniä määriä jotain muuta mönjää, sori en nyt muista mitä mutta kannattaa googlettaa. Ja ravinnontarve kuulostaa normaalilta, monillahan on kuukautisten aikaan kova makean tai ylipäätään ruoan himo.
Toivottavasti oli apua, mutta tosiaan jos joku tietää paremmin niin kirjottakaa koska mä en tiedä niin hyvin.

HotChocolate

Se hyytelö on tosiaan hyytynyttä verta ja muuta mönjää. Ihan normaalia ja samanlaisia ”hyytelöpalloja” voi joskus tulla myös nenään jos nenästä vuotaa paljon verta ja se hyytyy sinne nenään.

Oksentaminen voi tulla vielä vahvemmin jos menkkojen aikana (yleensä on) vähän huono olo ja jos sulla on muuten vahva oksennusrefleksi niin aika odotettua voi joissain tilanteissa olla. Oksentamiseenkaan ei kuole, ihan ok sinänsä siis, ei mitään pelättävää :)

On normaalia molemmat, keho reagoi kaikilla vähän erilailla ja varsinkin vihoissaan kannattaa laskea vaikka kymmeneen koska raivoaminen ei ole kivaa ja se on turhaa :) mutta ”normaalia” on.

Toivon että sait jonkinlaisen vastauksen kysymyksiisi ja hyvä kun uskalsit tulla kysymään! Mäkin olen tosi ujo niin ymmärrän kyllä että voi tuntua aika kauhealta aloittaa keskustelua vähän aremmista aiheista varsinkin.
Siunausta ja hyvää talvea (ja pian alkavaa kevättä :-))

Tavrisprite

Hei!

En ole mikään asiantuntia mutta tyttö minäkin ja voin sanoa että se ’hyytelö’ on tavallista ja on vaan luultavasti verta joka on pakkautunut läjään eli ei vaarallista. Oksentamisesta en tiedä sillä en itse ole kokenut sellaista, mutta kaikilla on erilaiset menkat. Väsymys ja raivontunne kuuluu menkkoihin kun hormoonit jyllää yms. Itse olen aina kauhean väsynyt ensimmäisenä päivänä ja muina päivinä kiukkuinen ja nämäkin menkkojen ’ominaisuudet’ vaihtelevat henkilöstä toiseen :)

Toivotavasti tämä auttoi sinua :)

Nimetön

Mullakin oli tollai, ett ensimmäiset menkat tuli koulussa (olin kyll sillo ala – asteella) .Muistan kans tosi hyvin , ku tuntu et oisin ilman omaa tahtoani kussu huousuihi. Sen haluan sanoa, että on ihan normia ennen menkkoja tuntea ärtymistä. Se kuuluu siihen vaiheeseen,kun susta tulee murkkuikäinen, jotenka ei tarvi pelätä tunteitaan ;)
itse en kyllä oksentanut, mutta kyllä mä sen uskon et se on ihan normaalia.
Se sinun mainitsemasi ”hyytelö ” on Kohdunkaulan limakerrosta . Eli ei mitään hätää, normaalisti vain.
Kaikki tunteet ja eka oksennuskerta on ihan normaalia, ei tarvi pelästyä. Susta on kasvamassa vahva, kaunis nainen ja nyt sun kannattaa nauttia elämästä .

mimukka

moikkaa!! mulla ainakin raivostuminen,väsymys ja ylensyönti on normaalia menkkojen aikana. ja entiiä mitä se hyytelö oli,tuskin kumminkaan vaarallista. mulla tulee menkkojen aikaan sellasia ”mustaviinimarjan” näkösiä klönttejä ja nekin oksettaa mua..en ihmettele sun oksennus juttua siis. älä stressaa menkkoihinkin tottuu :)

Tyttö 99

Toi kaikki on TÄYSIN normaalia, tietääkseni se ”hyytelö” on hyytynyttä verta ja ei, se ei ole vaarallista. Tunteiden heittely laidasta toiseen on myös normaalia, menkkojen aikana on ns. Yliherkkä. Esim itte menkkojen aikana itken pienillekkin asioille, raivostun normaalia helpommin ja oon TOSI väsyny. Oksentaminenkin on normaalii, sitä sattuu sillon tällön. Esim itte jos vaikka haistan jotain erityisen ällöttävää niin laatta lentää. Toivottavasti oli apua:) kyllä sä selviät

Patricia

Toi hyytelö on todennäköisesti just tuota hyytynyttä verta ja muuta, mitä menkkojen aikana tulee. (Kohdun limakalvoa siis). Se on täysin normaalia, että sitä tulee, elä siis huolestu. Myös toi voimakas pahoinvointi voi kuulua asiaan, itselläni on ensimmäinen päivä kuukautisissa yhtä tuskaa ton tunteen (ja kramppien) kanssa, ennen kuin vedän särkylääkettä lärviin. Ja koska kuukautiset on kehon hormonaalisen toiminnan kehittymisen tulosta, niin totta kai hormonit vaikuttaa kehoon. Tämä siis ilmenee raivontunteena. Lisäksi kuukautisten aikana hemoglobiinintaso voi heitellä, mikä selittää väsymyksen, mutta ei se vaarallista ole.

Terveydenhoitajalle voi mennä juttelemaan näistä asioista, jos tuntuu siltä – niillähän on vaitiolovelvollisuus.

Nimetön

Kiitos vastauksista, en voi edes kuvailla kun huojennuin niin paljon. Oikeasti olin pelänny niinku joku pieni pöljä pupu ;) ?

pinjaab

Sä saitkin jo aika monta vastausta, mut tässä ois vielä yks! : D Joo mullekin tulee välillä menkkojen aikaan tommosta punasta hyytelön näköstä ja kyl se ekaks vähän oli outoo, et mitä tää on, mut näköjään ihan normaalii. : )

Helou

Voinko mennä hurjiin laitteisiin kun oon menossa linnanmäelle ja kuukausierä alko just niin voinko mennö hurjiin laitteisiin?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei nimimerkki ”Helou”,

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Voit aivan hyvin mennä hurjimpiinkin laitteisiin, vaikka sinulla olisikin kuukautiset. Suosittelen kuitenkin, että otat Lintsi-reissulle mukaan tarpeeksi kuukautissiteitä ja vaihdat niitä tarpeeksi usein. Siteitä on muutenkin hyvä vaihtaa aina päivän mittaan ja pitää vaihtositeitä aina mukana. Kuukautisside on hyvä vaihtaa aina muutaman tunnin välein tai useammin, jos vuoto on runsasta.

Hurjan hauskaa Lintsi-päivää sinulle!

Terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Menkkamöllyskä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top