Siirry sisältöön
666;.;

Oon 7lk ja oon saanu kavereit ihan hyvin (abt 6 (tosi paljon mulle)) ja ei oo kauheen turvallinen olo kotona oon jo jääny himaan kerran vaa ihan hiton ison paniikki kohtauksen takia ilman et ketää muu paitsi mä tiiän siit, mul on sh arpii ja mun mutsi on nähny ne ja sen eka reaktio oli tietysti ”Ootko hakemassa huomiota tällä” niiku no mitäpäs luulet, mul on ollu näit ongelmii vitos luokast asti ku mun läheinen kuoli, ja ongelmii mun kehon kaa abt 5 vuotiaast asti. Oon varmaa vähän ’touch sick’ tai jotai kosk kerran kun kaverini luokalta halas mua, en enää haluu lähtee sen seurast ja haluun lisää, mut pelottaa liikaa kysyy. Tiiän et ne on supportive ja tietää ehk eniten mun mielenterveydest täl hetkel mut en vaa uskalla kertoo niille kaikkee ja kysyy esim halei. Nykyää saan paniikki kohtauksii päivittäin ku ees aattelen kotia ja yritän löytää tapaa vieläkin päästä pois ajatuksista mitkä johtavat paniikki kohtaukseen. mut en vaa löydä tapaa.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olipa hyvä, että kirjoitit paniikkikohtauksista, itsesi satuttamisesta ja muista kurjista asioista elämässäsi. Olen tosi pahoillani, että sinulla on ollut ja on tälläkin hetkellä vaikeuksia. Mutta tosi ihanaa, että sinulla on myös hyviä ystäviä tukemassa sinua.

On ihan ymmärrettävää, ettei kaikkien asioiden kertominen tai tarkempi avaaminen muille ihmisille ole helppoa tai tarpeellista. Saat itse valita, mitä kerrot kenellekin. Jos vointisi vaikuttaa ystävyyssuhteeseen, voi olla ehkä helpompaa, että ystäväsi tietää siitä, jottei tule väärinymmärryksiä. Mutta saat kertoa juuri sen verran kuin haluat.

Kurja kuulla, että äitisi ei osannut suhtautua arpiisi niin kuin olisit toivonut. On paljon ihmisiä, joille se ei ole tuttua ja jotka eivät tiedä, miten siihen tulisi suhtautua. Toivon, että hän olisi osannut lohduttaa sinua ja olla paremmin tukenasi.

Se, että haluat hellyyttä ja kosketusta, on ihan normaalia. Kosketus on kaikille nisäkkäille elintärkeää. Pikkulapset saavat luonnostaan paljon sylitystä ja silitystä, mutta isompien lasten kohdalla se usein unohtuu. Lisäksi vanhempien voi olla vaikea keksiä, miten näyttää nuorille hellyyttä.

Siihenkin on kuitenkin hyviä tapoja. Miltä tuntuisi, jos pyytäisit joskus niska-, pää- tai vaikka jalkahierontaa joko vanhemmiltasi tai ystäviltäsi? Voit tarjoutua tekemään saman vaikka ystävällesi. Tai jos tuntuu luontevalta, mene joskus vanhempasi kainaloon sohvalle ja pyydä rapsutusta. Kosketusta tarvitsevat kaikki ikään katsomatta ja ehkä sillä tavalla vanhempasikin muistaisivat, että myös sinä tarvitset hellyyttä yhä edelleen, vaikket mikään pieni lapsi enää olekaan.

Läheisen kuolema, paniikkikohtaukset ja itsesi satuttaminen ovat asioita, joiden kanssa en haluaisi sinun jäävän yksin. Ne ovat isoja asioita, joiden kanssa tarvitset ammattilaisen apua. Kuolema voi aiheuttaa paljon kysymyksiä ja suru voi kestää kauankin. Paniikkikohtauksiin taas on olemassa hyvää apua ja tarvittaessa myös lääkehoitoa. Kun asiat alkavat selviämään ja koet olosi hyväksi, myös itsetuhoisuus helpottaa.

Toivoisin siis, että kertoisit näistä ajatuksistasi koulusi terkkarille tai kuraattorille. Koulussasi saattaa olla myös muita ammattilaisia tällaisia varten. He ovat siellä auttamassa oppilaita ja ovat iloisia, jos voivat auttaa sinuakin. He voivat ottaa yhteyttä myös vanhempiisi ja kertoa heille, kuinka vanhempasi voisivat olla paremmin tukenasi ja tehdä kodista sellaisen paikan, jossa sinun on hyvä ja turvallista olla.

Jos haluat, voit aina myös soittaa meille Lasten ja nuorten puhelimeen (numeroon 116 111) tai tulla chattiin keskustelemaan kanssamme. Juttelemme mielellämme kaikista mahdollisista asioista maan ja taivaan välillä, mikään aihe ei ole meille vieras tai kielletty. Meihin voi ottaa yhteyttä myös ihan vain, jos on tylsää tai ei keksi tekemistä. Kaikki palvelumme ovat täysin maksuttomia ja anonyymejä.

Pidäthän huolta itsestäsi ja varaa aika jollekin koulun ammattilaiselle mahdollisimman pian.

Auringon säteitä päivääsi toivottaen
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: mielenterveys ongelma(?)

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top