Siirry sisältöön
Meikä mandoliini eiosaakirjottaa

Tässä asioita mitä teen, enkä tiiä onko normaalia vai ei:
Jos lyön esimerkiks vasemman käden, mä en saa mielenrauhaa ennenku lyön oikeenki käden, ja mun pitää lyödä se tismalleen samalla tavalla, jos lyön sen vähän ylemmäs, teen saman taas vasemmalla, ja sit taas oikeella sen miten ekana löin vasemman, tätä teen niin kauan et oon onnistunu lyömään kumnatkin kädet yhtä monta kertaa samoihin kohtiin. (Tuskin kukaan sai selvää ees)

Tää seuraava ärsyttää mua, tää on siis uus juttu mikä ei oo ollu kauheen kauaa. Ku oon sulkemas hanaa oikeella kädellä, mun on pakko kans vielä tökkästä samanlailla vasemmalla ja sit viel kummallaki samaan aikaan, tai sit käytän kummankin, oikeen ja vasemman käden etusormia ja niillä laitan hanan kiinni, mut siis en voi enään käyttää yhtä sormee hanan kiinni laittoon, koska en saa mielenrauhaa.

Jos potkasen jalan kiveen, toistuu sama asia ku tos ekas eli kädenlyönnis, eli toisella jalalla sama juttu.

Tää on hankala selittää ja kukaan tätä ei varsinkaan ymmärrä.
Joskus tulee pakottava tarve tehä näin, lyön hampaat yhteen ensin oikeella, sit keskellä, vasemmalla, vasemmalla, keskellä, oikeella, oikeella, vasemmalla, keskellä, vasemmalla, oikeella, keskellä, yhteen. Tää tulee kans ku syön purkkaa, niin sillä purkalla ja silmillä mut keskikohan sijasta molemmat silmät ja yhteenlyönnin sijasta e räpäytystä. Jos en tee tätä ku tekee mieli, en saa mielenrauhaa.

Joskus vaikka oikeella kädellä etu- ja keskisormella leikin kaupassa nii et ne ”kävelee” tavaroita ja hyllyjä kesken, teen niin esim. 5 metriä ja pakko vaihtaa kättä, muuten yllätys yllätys, en saa mielenrauhaa.

Joskus tulee kans pakottava tarve naputtaa kynällä tai jalalla, koska muuten en saa mielenrauhaa ja alkaa ketuttaan.

Jos en saa laulaa kotona ku tekee mieli, mua alkaa kans ketuttaan.

Joskus kun edessä tulee vaikka kivi, mun askeleiden on pakko mennä täsmälleen sen kohalle, jos ei mee peruutan ja kokeilen uudelleen ja tietystä kummallaki jalalla.

Jos pelaan puhelimella käyttäen liikaa oikeeta kättä nii pakko vaihtaa vähäks aikaa vasempaan koska taas jälleen, en saa mielenrauhaa.

Eli siis mistä nää johtuu, tekeekö muutkin näin, onko normaalia ja jos ei niin pitäskö huolestuu?? Oon kuullu jostain pakko-oire häiriöstä vähän, eikai tää oo sellasta?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Tervehdys!

Hienoa, että päätit kirjoittaa tänne Nuortennettiin! Kerrot viestissäsi erilaisista tavoistasi ja rituaaleistasi ja pohdit, voiko kyseessä olla pakko-oireinen häiriö.

Pakko-oireisella häiriöllä tarkoitetaan psykiatrista häiriötä, joka ilmenee erilaisina pakkoajatuksina ja -toimintoina. Pakkoajatukset voivat olla esimerkiksi pelkoa omasta käytöksestä tai huolta itselle tai läheisille tapahtuvasta vahingosta. Pakkoajatuksiin liittyy usein ahdistusta ja sitä pyritään lievittämään erilaisilla pakkotoiminnoilla, joita voivat olla esimerkiksi laskeminen, peseminen, tarkistaminen, järjestely ja toistaminen.

Suurella osalla ihmisistä on elämänsä aikana erilaisia pakkoajatuksia ja -toimintoja. Niitä esiintyy hyvin usein myös lapsuus- ja nuoruusiässä. Näissä tapauksissa kyseessä on normaaliin kehitykseen liittyviä rituaaleja, ohimeneviä ajatuksia sekä eräänlaista taianomaista ajattelua. Nämä katoavat ja lievenevät iän myötä eikä niistä tarvitse olla huolissaan.

Olennaista on se, kuinka paljon tapasi ja rituaalisi sinua haittaavat ja aiheuttavatko ne sinulle ahdistusta. Onko pakottavaa tarvetta esiintynyt jo pitkäänkin vai onko se alkanut hiljattain? Jos arkesi sujuu muuten normaalisti, saat nukuttua, syötyä ja käytyä koulussa normaaliin tapaan, voit olla huoletta. Jos taas tuntuu, että pakottava tarve erilaisiin toimintoihin kasvaa ja pitkittyy etkä saa niiltä rauhaa hetkeksikään, on hyvä käydä juttelemassa asiasta esimerkiksi terkkarille.

Myös me Lasten ja nuorten puhelimessa (p. 116 111) ja chatissa tuemme ja kuuntelemme sinua, mikäli sitä kaipaat. Olemme auki joka päivä ja meille voit soittaa mistä tahansa asiasta nimettömästi ja luottamuksella. Arki-iltaisin nuorten Tukilinja päivystää klo 20–24 ja sieltä saat ammattilaisen tukea akuutin pahan olon hetkellä.

Mukavaa syksyä jatkoa sinulle!

Lämpimin halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Meikä mandoliini eiosaakirjottaa

Musta tuntuu et mulla on ollu jotain näitä juttuja ihan pienestä saakka, niin kauan kuin muistan. Mut nyt tässä 2 vuoden sisällä se on alkanu lisääntyyn, just ainakin noi käden lyömis ja kävelyjutut ja hanajuttu joka on kaikista ärsyttävin ja kaikkee muuta pientä samanlaista, esim jos kosken oikeella kädellä pöytään pitää tehä sama vasemmalla ja sit vielä samaan aikaan kummallaki.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Kiitos vastauksestasi. Kuulostaa siis siltä, että nämä toiminnot on lisääntyneet viime aikoina ja sinun on vaikeaa olla välittämättä tarpeesta toimia näihin liittyvien ”sääntöjen” mukaisesti. Suosittelen, että juttelet asiasta läheisille aikuisille tai koulusi terkkarille. Sillä tavalla asiaa voidaan alkaa tutkia ja saat tukea, ettei nämä ajatukset ja toiminnot ainakaan enempää alkaisi häiritä elämääsi.

Lämpöisin terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mikä mua vaivaa? Onko normaalia?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top