Siirry sisältöön
pelokas

eli mul on ny pari vuotta ollu viiltelyy ja itsetuhoisii ajatuksii eikä mikää kiinosta eikä mitää jaksais tehä. pari viikoo sit kaverit on alkanu kyselllä et miks oon kokoaika vihainen ja muutenki kummalline ja nii ja nyt mä oon iha sekasin päästä ja mua ahistaa et mikä mua vaivaa ja miks oon tämmönen

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tosi hienoa, että kirjoitit tuntemuksistasi tänne!

Ikävä kuulla, että sinulla on ollut jo pidemmän aikaa huono olla. Viiltely ja itsetuhoiset ajatukset ovat aina sellaisia asioita, joihin pitää ja on oikeus saada apua. On myös huolestuttavaa, kun kerroit, että sinua ei oikein mikään kiinnosta, etkä jaksaisi tehdä mitään.

Kerroit, että kaverisi ovat alkaneet kyselemään, miksi olet vihainen ja muutenkin kummallinen. Kuulostaa siltä, että he välittävät ja ovat sinusta huolissaan. Onko sinulla läheiset välit kavereihisi ja vietätkö heidän kanssaan paljon aikaa?

Pohdit viestistäsi myös, että mikä sinua vaivaa. Välillä se voi olla hyvinkin vaikeaa saada kiinni siitä, mistä ahdistus ja huono olo oikein kumpuavat. Aina ei pysty löytämään tiettyä syytä omalle ololleen.

Oletko kertonut voinnistasi jollekin luotettavalle aikuiselle? Jos et ole, niin voisitko ajatella kertovasi? Tällainen luotettava aikuinen voi olla esimerkiksi joku lähipiiriisi kuuluva, esimerkiksi vanhempi tai joku toinen läheinen aikuinen. Koulussa on mahdollista käydä juttelemassa kuraattorille, koulupsykologille tai terveydenhoitajalle. Viiltely, itsetuhoiset ajatukset ja ahdistuneisuus ovat sellaisia aiheita, joita he ovat tottuneet työssään käsittelemään. Heiltä voit saada keinoja oman olosi helpottamiseen.

Jos haluat jutella anonyymisti, niin meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Näissä palveluissa voit jutella ihan mistä aiheista tahansa.

Täällä Nuortennetin sivulla on lisää lukemista liittyen mielen hyvinvointiin ja sen haasteisiin: https://www.nuortennetti.fi/mieli-ja-keho/mielen-hyvinvointi/

Vaikka nyt saattaisi tuntua toivottomalta, niin asiat varmasti tulevat järjestymään. Olit tosi rohkea, kun kirjoitit olostasi tänne ja se on jo tosi iso askel kohti parempaa!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

pelokas

en vietä kaverien kanssa aikaa kuin koulussa muuten olen yksin. enkä ole kertonut kellekkään en tiedä uskallano huolestuttaa enää ketään enempää tällä asialla ;( mutta kiitos kun vastasitte tämä helpotti vähän:)

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiva, kun vastasit viestiimme ja ihana kuulla, että vastauksemme helpotti vähän.

Kaipaisitko kavereiden kanssa vietettyä aikaa myös vapaa-ajallekin?

Nuo ovat arkoja ja vakavia aiheita, joista voikin olla todella vaikea puhua ääneen. Olet kuitenkin ottanut tosi ison askeleen, kun kirjoitit tänne keskustelupalstalle!

Kerroit, että et tiedä uskallatko huolestuttaa ketään asiallasi, mutta kannustaisin sinua ehdottomasti kertomaan jollekin läheiselle aikuiselle! Aikuisten tehtävä on olla sinun tukenasi silloin, kun sitä tarvitset. Voisitko kokeilla kirjoittaa ajatuksiasi paperille ja sitten näyttää sen jollekin läheiselle?

Nuortennetistä löytyy myös Huoli puheeksi! -lomake: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/huoli-puheeksi-lomake/
Voit kokeilla myös hyödyntää tätä. Voit täyttää lomakkeesta ne kohdat, jotka täsmäävät sinuun ja sitten näyttää sen jollekin läheiselle aikuiselle.

Mukavaa loppuviikkoa!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: mikä mua vaivvaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top