Siirry sisältöön
helpme

[osa tekstistä poistettu]
En jaksa
Miks mä ees oon täällä
Miks kaikki vihaa mua
Onko mä masentunu
Miks mikään ei kiinnosta
Miks mä ees elän
Jos kuolisin ei kukaan välittäs
Miks mua kiusataan
Miks erilaisuutta ei hyväksytä
Miks mä oon näin ruma
YläAste pelottaa -en takuu sinne
Mua kuitenkin kiusataan sielläkin
Miks??
Eli mun ongelmat tuli varmaan aika selväksi, ja anteeksi kun tuun tänne itkemään, mutta tää tuntu helpoimmalta tavalta ees vähäsen…

MLL Ylläpito

Hei,

hyvä, että kirjoitit tänne pahasta olostasi. Ei siis todellakaan tarvitse pyytää anteeksi. Viestistäsi herää huoli sinusta. Kirjoitat vakavista asioista, ajatuksista ja tunteista, joiden kanssa sinun ei tulisi olla yksin.

Kiusaaminen ja syrjintä ovat niin väärin, kuin vain olla ja voi! Olen pahoillani, että olet joutunut kestämään sitä. Ymmärrän, että yläasteelle siirtyminen pelottaa ja mietityttää, jatkuuko kiusaaminen sielläkin. Kiusaaminen ei ole millään lailla sinun syytä ja siksi aikuisten tulisi puuttua kiusaamiseen tiukasti! Jos kiusaaminen alkaa taas seiskalla, kerro heti opettajalle. Kerro myös siitä, miten kauan sinua on kiusattu ja miten paha olo sinulla on asiasta. Sinulla on oikeus saada apua ja tukea eikä sinun tarvitse pärjätä yksin!

Sinulla on selvästi tosi paha olla ja kiusaaminen on varmaan ainakin osatekijänä siinä. Ei voi olettaa, että kiusaamisen jättämistä arvista selviäisi noin vain, vaikka kiusaaminen loppuisikin tai siihen tulisi tauko. Oletko puhunut vanhemmillesi tai kenellekään koskaan kiusaamisesta ja pahasta olostasi? Jos et ole, niin voisitko nyt edes harkita kertovasi? Jos ääneen asioista puhuminen tuntuu vaikealta, niin voisitko kirjoittaa tai lähettää vanhemmillesi viestin? Voisiko olla niin, että jos he tietäisivät, miten huonosti voit, he haluaisivat tehdä parhaansa auttaakseen sinua?

Sinä olet arvokas ja ainutlaatuinen nuori. Muiden ihmisten ilkeät sanat ja teot eivät ole yhtä kuin Sinä, vaan yhtä kuin he. Heidän käytös kertoo ainoastaan ja vaan heistä, eikä millään tavalla Sinusta. Silti, ne sanat ja teot satuttavat, aivan varmasti. Mutta älä anna niiden sanojen ja tekojen värjätä sinua sisältäpäin ja peittää sitä, mikä todellisuudessa olet – ihana, tärkeä ja rakastettava! Kiusaajat eivät omilta ongelmiltaan ja itsekkäiltä syiltään näe sinua, mutta muista, etteivät kiusaajat ole kaikki me muut! Tulee vielä aika, jolloin sinä saat toivottavasti vain ja pelkästään arvoistasi kohtelua, eli hyvää sellaista eikä sinun tarvitse kuulla enää ilkeitä sanoja tai kestää syrjintää.

Pahasta olostasi ja kaikista muistakin asioista voit aina soittaa nimettömänä ja luottamuksella Lasten ja nuorten puhelimeen 116 111. Puhelu ei maksa sinulle mitään. Minusta olisi nyt äärimmäisen tärkeää, että puhuisit jollekin aikuiselle, mieluiten siellä lähelläsi olevalle, mutta jos se tuntuu vielä vaikealta, niin soita ihmeessä Lasten ja nuorten puhelimeen. Siellä voi olla ruuhkaa, mutta kun jaksat yrittää tarvittaessa useamman kerran, niin pääset juttelemaan sinua kuuntelevalle ja välittävälle aikuiselle.

Lämmin halaus Sinulle!

Vammanen lapsi

Miks kaikki tuntuu ihan turhalta?
Miks musta tuntuu et kukaan ei välitä?
Miks mä elän vielä?
Miks mua pitää haukkua?
Miks oon niin vammanen?
Miks satutan itteeni?
Miks mulla on niin huono olla?

Onko mulla masennus? Miks?

Kukaan ei auta mua!
Kukaan ei näe/huomaa mua…

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

kiitos kun kirjoitit.

Oli kurja lukea, että olet tuntenut noin raskaita tunteita ja että sinua kohdeltu noin huonosti. Tosi hienoa, että et ole jäänyt yksin niiden kanssa, vaan kirjoitat niistä.

Kuvaat viestissäsi alakulon tuntemuksia. Kysyit viestissäsi, onko sinulla masennus. Siihen ei valitettavasti voi antaa vastausta näin nettipalstan kautta, vaan se vaatii ammattilaisen arviota. Silloin, jos nuo tuntemukset jatkuvat pitkään, on hyvä keskustella niistä ammattilaisen, esimerkiksi terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa, jos olet koulussa. Myös oman kunnan terveyskeskuksen puoleen voi kääntyä.

Kerroit että sinua on haukuttu. Kenelläkään ei ole oikeus kohdella sinua huonosti, ja sinua haukkuneet ovat aina vastuussa sanoistaan ja teoistaan. On tärkeä hakea apua ja tukea, silloin kun kohtaa häirintää tai epäasiallista kohtelua. Avun kanssa tilanteella on parhaimmat mahdollisuudet muuttua paremmaksi.

Tiedäthän, että voit aina olla myös yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimen palveluihin. Puhelin (116 111) on avoinna vuoden jokaisena päivänä, ja puhelut ovat maksuttomia ja anonyymeja (eli nimettömiä). Chat päivystää maanantaista keskiviikkoon ja nettikirjepalveluun voi kirjoittaa ympäri vuorokauden. Löydät tietoa palveluista täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Olit todella rohkea, kun kirjoitit Nuortennetin keskustelupalstalle. Toivon, että jatkat avun hakemista. Muistathan että sinä ansaitset kaiken tarvitsemasi avun. Sinulla on oikeus voida hyvin!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Miks

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top