Siirry sisältöön
Lendelz☆

Moi, oon 13v ”tyttö” ja mietin että milloin mut laitettais mielisairaalaan? Miten sinne hakee? Mikä on ”tarpeeksi paha” että sinne pääsis? Olin vuoden alussa tosi masentunut, v11ltenin ja yritin 1straia ja noin syyskuussa tullut takasin, joskus on tosi huono olo pari viikkoa, sitten vaan outo hetken, sit taas tuntuu ku oisin turha ja viellä pahin on että sosiaalisten tilanteiden kammo joka mulla on ollu vähän on-and-off noin 3. luokasta asti on tullut takasin ja on pahempi kuin ikinä. En tiiä mitä tehä koska en haluu kertoa psykologille koska pelkään että äiti ei saa sitten yksinhuoltajuutta ja en saa olla enää yksin ja puhelin katotaan läpi (viimeiset kaks tapahtu mun kaverille joka kävi kertomassa vuoden alussa) mutta samaan aikaan tekis mieli apua ja oon myös asunu melkein 13 vuotta isäni kanssa (hän harrastaa psyykkistä väkivaltaa) ja siitä on jääny traumoja ja huonoja piirteitä. Oon myös miettiny että jos mulla on viellä iloisia hetkiä ni ehkä en oo tarpeeks paha et pitäis hankkii apuu ja pitäis vaan jättää apu niille jotka oikeasti tarvitsee? emt, auttakaa pliis joku

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Olen tosi pahoillani, että olet ollut masentunut ja yrittänyt lopettaa elämäsi, lisäksi kärsit vielä sosiaalisten tilanteiden kammostakin. Tuntui tosi pahalta myös se, että olet asunut pitkään psyykkistä välivaltaa käyttäneen isäsi luona. Ymmärsin tekstistäsi, että asut ehkä nyt äitisi kanssa, vai?

Kannustan sinua lämpimästi puhumaan kaikesta mielessäsi liikkuvasta ja sinua kuormittavasta psykologille. On äärimmäisen tärkeää, että hän tietää kaiken, mikä vaikuttaa hyvinvointiisi. Kerro hänelle myös tuo pelkosi koskien huoltajuutta. Se, että haet apua ei missään nimessä tarkoita sitä, että se hankaloittaisi äitisi tilannetta huoltajuusasiassa. Päin vastoin, tuo pelkosi kertoo siitä, että haluat asua äitisi kanssa ja sinun on hyvä olla hänen kanssaan.

Sinulla on oikeus hakea apua, jotta voit hyvin. Älä ajattele, ettet olisi siihen oikeutettu tai että joku muu tarvitsisi sitä enemmän kuin sinä. Se, että satutat itseäsi ja ajattelet kuolemaa, ovat isoja asioita, jotka sinun tulisi ottaa vakavasti ja hakeutua ammattilaiselle mahdollisimman pian. Kuulostaa siltä, että sinulla on ehkä mielessä joku tietty psykologi tai ainakin tiedät, mistä sellainen löytyy. Se on tosi hyvä juttu. Varaa aika mitä pikimmiten ja kerro hänelle tuo kaikki, mitä kirjoitit tännekin. Hän kyllä osaa auttaa sinua ja on taatusti iloinen, että uskaltauduit luottamaan häneen.

Psykiatriselle osastolle otetaan siinä tapauksessa, jos ihminen ei pysty olemaan kotona, vaan on vaaraksi itselleen tai kun elämänrytmi on aivan sekaisin. Siellä saa jonkin aikaa rauhoittua, kääntää rytmiä oikeaksi ja levätä. Kovin heppoisin perustein sinne ei oteta, vaan parasta olisi, jos nuori voisi asua kotona ja käydä juttelemassa ammattilaiselle säännöllisesti. Osastolle menemisestä jutellaan aina etukäteen ja pohditaan nuoren kanssa yhdessä parasta tapaa, jolla olo saataisiin paremmaksi.

Aikaa odotellessa tai milloin vain muulloinkin voit aina olla yhteydessä myös meihin. Vastaamme Lasten ja nuorten puhelimessa numerossa 116 111 vuoden jokaisena päivänä. Puhelut ovat maksuttomia ja anonyymejä eli sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi. Meillä on täällä Nuortennetissä myös chat (auki joka päivä klo 17-20) sekä kirjepalvelu.

Ethän jää yksin, ettei tilanne mene entistä huonompaan suuntaan. Sinulla on mahdollisuus voida hyvin, kunhan haet itsellesi apua.

Sinua ajatellen,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Milloin mielisairaalaan

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top