Siirry sisältöön
Koulukiusattu

Mua kiusaa erityisesti eräs tietty tyttö jonka kuvittelin ystäväkseni ja hänen paras ystävänsä on välillä mukana. He varastavat pipoani välitunneilla ja heittelevät sitä minne sattuu. Kerran toinen heistä heitti sekä piponi ja hanskani kaappien päälle niin etten saanut niitä itse ja pyysin opettajani apuun sanomalle että joku oli heittänyt vaatteeni sinne kaapin päälle. Kerran löysin toisen kengistäni roskakorista ja nämä kaksi kiusaajaa nauroivat vieressä sen oloisina että olivat itse pistäneet kenkäni sinne. Tavaroitteni varastelun lisäksi heillä on tapana lyödä ja potkia minua ja tänään toinen heistä löi minua aivan täysiä päähän. Fyysisen kiusaamisen lisäksi he kiusaavat myös henkisesti esimerkiksi lainaamalla ikävään sävyyn puheitani.
En ole kertonut tästä opettajalle tai muille aikuisille, koska kaikkien luokkani oppilaitten mielestä jos kertoo jostain tämän tyyppisestä opettajalle on ”valittaja”.
Jos kertoisin jollekulle minua kiusattaisiin vain enemmän.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Onpa inhottavaa, että kouluusi on sattunut tuollaiset tytöt, jotka eivät osaa käyttäytyä kauniisti toisia ihmisiä kohtaan. Muista, että sinussa ei ole mitään vikaa, vaan jostain syystä nuo tytöt kokevat oikeudekseen kohdella toista ihmistä noin ja luulevat, että se on hauskaa. Ymmärrän myös pelon siitä, että asiasta kertominen pahentaisi tilannetta.

Minusta tuossa tilanteessa on kolme vaihtoehtoa, jota voit kokeilla. Joko selvität asian heidän kanssaan itse. Sanot, että heidän käyttäytymisensä on tosi ala-arvoista ja satuttavaa ja että harkitset tekeväsi rikosilmoitusta tuosta pahoinpitelystä. Usein kukaan ei kehtaa olla kahden kesken ilkeä, joten paremman vaikutuksen voisit saada sanoillesi, jos he olisivat joskus jossain yksin, ilman aisapariaan. Voisit sanoa, että heidän toimintansa tuntuu sinusta tosi pahalta ja kysyä, haluavatko he tosiaan olla luokan kiusaajia ja käyttää jopa fyysistä väkivaltaa?

Toinen keino yrittää saada tuollainen käytös loppumaan ilmain aikuisia on pyytää siihen jonkun toisen nuoren apua. Onko sinulla kavereita, jotka uskaltaisivat tulla väliin ja puolustaa sinua? Tai onko koulussanne tukioppilaita? Saisiko laitettua heille vaikka anonyymisti viestiä näistä kahdesta tytöstä, joille tukarit voisivat sitten mennä juttelemaan tai pitää heitä vähän silmällä?

Jos mikään näistä ei toimi, niin siinä tapauksessa kehotan sinua kyllä kääntymään aikuisten puoleen. Joko niin, että vanhempasi ottavat yhteyttä näiden tyttöjen vanhempiin tai opettajiin tai niin, että kerrot siitä itse jollekin koulun aikuiselle. On heidän tehtävänään huolehtia siitä, että kaikki oppilaat voivat käydä koulua turvallisesti. Myös näiden kiusaajien kannalta olisi tärkeää, että he oppisivat käyttäytymään niin, etteivät loukkaa ketään. Se olisi myös heidän etunsa.

Lisäksi tuo fyysinen väkivalta on asia, josta voit tehdä tosiaan ihan rikosilmoituksen. On poliisinkin ohje ja toive olla yhteydessä heihin aina, jos koulussa tapahtuu väkivaltaa. Voisit siis hyvin tehdä asiasta ilmoituksen vaikka yhdessä vanhempiesi kanssa. Noin ei saa kukaan toimia eikä se saa enää ikinä toistua! Voit vaikka näyttää viestisi sekä tämän vastaukseni vanhemmillesi. Uskon, että he haluavat auttaa sinua tässä ja ovat valmiit viemään asian eteenpäin, jotta et enää koskaan joutuisi kokemaan vastaavaa.

Jos haluat vielä lisätukea tähän tilanteeseen, ole meihin ihmeessä yhteydellä joko soittamalla (numeromme on 116 111 ja palvelumme on auki joka päivä eikä se maksa sinulle mitään) tai sitten täällä Nuortennetissä chatissä tai nettikirjeen välityksellä, niin mietitään asiaa lisää.

On hienoa, että pidät huolta oikeudestasi turvalliseen koulunkäyntiin. Kukaan ei saa kohdella sinua noin rumasti, niin kuin nuo tytöt ovat nyt tehneet.

Terveisin
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Minun tarinani koulukiusaamisesta.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top