Siirry sisältöön
🦋👑💓 (13v)

Aluksi, Mitä on misofonia? Misofonia on tietynlaista, spesifiä ääniyliherkkyyttä, jossa tietyt äänet tuntuvat ärsyttäviltä ja jopa vastenmielisiltä. Näitä ääniä kuullessaan henkilöllä herää voimakkaita tunteita ja reaktioita ääniä kohtaan.
Minusta tuntuu että minulla on misofonia mutta en tiedä miten saada joku diagnoosi tai voiko sellaista saada. En vain kestä enää sitä että tuntuu että olen outo kun en kestä monia ääniä. Normi elämä on jo välillä haastavaa kun koulussa on ruokailu ja muutenkin monia ärsyttäviä ääniä sekä ettei halua mennä esimerkiksi yökyliin tai piknikille ei ole mukavaa. Minun tilaanteessani kun kuulen tiettyjä ääniä haluan usein itkeä tai huutaa koska minua ärsyttää niin paljon.
Haluaisin selvittää onko kyseessä misofonia mutta en tiedä miten, tietääkö joku että pääseekö esimerkiksi koulu terveydenhoitajan Kautta johoniin missä selvitettäisiin asia tai jos ei niin miten pääsisi?

Imhinen

Misofoniaa ei tunnisteta suomessa käytössä olevassa ICD-10 tautiluokituksessa sairaukdeksi, joten varsinaista misofoniadiagnoosia ei ole olemassa. Kuitenkin omaa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä laadukkaita kuulosuojaimia tai korvatulppia, altistamalla itseään vähitellen epämiellyttäville äänille, joskus jopa psykoterapiasta on apua ääniyliherkkyyksiin.

Mikäli tämä aiheuttaa ongelmia arjessa, kannattaa ehdottomasti jutella vaikka sen kouluterveydenhoitajan kanssa. Joskus ääniyliherkkyydet voivat johtua myös jostakin korvan sairaudesta, joten ne olisi ehkä hyvä sulkea pois.

Verkkari

Moikka!

On ikävää kuulla, että sinulla on ollut tilanteesi vuoksi koulussa haastavaa ja ääniyliherkkyys on rajoittanut normaalia elämääsi sekä aiheuttanut sinulle pahoinvointia. Olet todella rohkea, kun avauduit tänne asiasta, joka on sinulle vaikea.

On hienoa, että olet tunnistanut, että tarvitset tilanteeseen apua ja hahmotat, mitkä asiat tuottavat sinulle haasteita. Et missään nimessä ole outo, sillä useat ihmiset kokevat erilaisia haasteita esimerkiksi ääniyliherkkyyden kanssa erilaisista syistä. Kouluterveydenhoitaja on hyvä henkilö auttamaan tässä tilanteessa, sillä hän osaa ammattilaisena arvioida tilannettasi ja ohjata sinut eteenpäin oikeanlaisen tuen piiriin. Tämän avulla voidaan selvittää, kärsitkö misofoniasta tai onko oireiden taustalla jokin muu syy sekä miten sitä voidaan mahdollisesti hoitaa tai helpottaa. Vaihtoehtoisesti voit myös pyytää esimerkiksi vanhempiasi varaamaan ajan yleislääkärille, joka voi tarvittaessa tehdä sinulle lähetteen erikoissairaanhoitoon tai muihin tarpeellisiin tutkimuksiin.

Oletko jutellut tilanteestasi kenenkään läheisen aikuisen, kuten vanhempiesi tai opettajan kanssa? Kertomalla aikuiselle tilanteestasi, voivat he olla tukenasi ja auttaa miettimään keinoja, joilla oloasi voitaisiin helpottaa jo välittömästi. Olisiko esimerkiksi koulunkäyntiin mahdollista saada mukautuksia, jotta äänet tuottaisivat sinulle vähemmän haittaa? Jos asiasta kertominen jännittää, voisitko kirjoittaa kokemuksistasi ja tunteistasi kirjeelle, minkä voisit antaa? Sinä ansaitset saada apua tilanteeseesi eikä sinun tarvitse kannatella tätä yksin.

Vaikka nyt on vaikeaa, toivon suuresti, että tilanteesi tulee helpottumaan ja saat apua sekä vastauksia oireisiin. Muista, että voit aina soitella meidän ilmaiseen Lasten ja Nuorten puhelimeen (puh. 116 111) anonyymisti ja luottamuksellisesti, jos haluat jutella tilanteestasi tai mistä tahansa asiasta. Voit myös kirjoitella meille chatissa tai nettikirjeen välityksellä, jos se tuntuu sinusta paremmalta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Paljon jaksamista sekä lämpöä sinulle kevääseen <3

🤷🏼‍♀️

Moi!,mulla on ihan sama ongelma, pari päivää sitten melkein löin mun kaveria, kun hän vihelteli yms. Sit kans ruuan maiskutus ja kaikki pienetkin äänet. Esim kans kova hengitys. Ne kuulostaa niin ärsyttävältä! Oon miettiny et onks mul se misofonia? Kaipaan vastauksia🙏🏽🙏🏽

Vastaa aiheeseen: Misofonia?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top