Siirry sisältöön
Pelottaa

Olen nyt muutamia päiviä miettinyt hirveästi sotaa ja tuleeko se tänne. Nyt kun Venäjällä ja Ukrainalla on se sota niin sit kun se joskus loppuu mua pelottaa että se tulee tänne! Mitä jos isäni joutuu sotaan ja joudun muuttamaan Ruotsiin.😣 Yritän olla koulussa normaalisti mutta en voi. Kysyn välillä opettajalta, että mitä jos se tulee, mietin miksi Suomi ei liity natoon ja kaikkea sellaista mitä ei minun pitäisi edes miettiä. Ystäväni sanoo, että se ei tule tänne, mutta en usko sitä, koska ei voi koskaa tietää mitä tapahtuu. Kuulen joka paikassa kun tästä asiasta puhutaan. Kokoajan vain mietin, että sota tulee ja mitään ei ole tehtävissä.😖 Vaikka siihen olisi vielä kauan, se kauan ei kuitenkaan ole loputtomiin ja sitten se tulee. Sitähän ei edes tiedetä tuleeko se. Mutta kumminkin pelottaa. En tiedä miten minua voi edes auttaa, koska pelkoni ja ahdistukseni on iso. En tiedä miksi edes kirjoitin tämän. Mutta olisin kiitollinen jos joku vastaisi. Anteeksi jos aiheutin teille nyt pahan olon.😣😔

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi ja hienoa, että päätit kirjoittaa tänne Nuortennetin keskustelupalstalle! Ei tarvitse myöskään pyydellä anteeksi – nostit tänne keskusteluun tärkeän ja ajankohtaisen aiheen!

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on puhututtanut paljon viime päivinä ja se on aiheuttanut monissa ihmisissä muun muassa huolta, surua ja pelkoa. Tilanne voi myös herättää ajatuksia, että mitä jos sama tapahtuisi täällä Suomessa. Ihan kaikenlaiset tunteet tilanteeseen liittyen ovat sallittuja – joku voi suhtautua asiaan rauhallisemmin, kun taas jonkun toisen voi olla vaikea saada huolta pois mielestään.

Tilanne on järkyttävä ja surullinen, mutta päättäjät Suomessa ja maailmassa työskentelevät sen eteen, että tilanne rauhoittuisi, eikä myöskään laajenisi tulevaisuudessa. Uutisilta ja uhkakuvilta on kuitenkin vaikea välttyä ja se voi ymmärrettävästi lisätä pelkoa ja ahdistusta. Tärkeintä onkin, että omasta huolestaan puhuu lähellä oleville turvallisille aikuisille, kuten oletkin jo hienosti tehnyt kyselemällä asiasta opettajalta. Aina, jos ahdistaa ja pelottaa tai muuten vain mietityttää, niin ajatukset ja tunteet on tärkeä jakaa jollekin. Ethän siis pidä niitä sisälläsi, vaan juttelet ajatuksistasi jonkun läheisen aikuisen kanssa.

Uutisia ja tietoa aiheesta tulee tällä hetkellä todella paljon ja uutisten katsominen voi lisätä ahdistusta vielä enemmän. Joskus voikin siis olla hyvä tietoisesti välttää tai vähentää uutisten katsomista. Silloin, kun ahdistaa ja mieli on maassa, on tärkeää myös tehdä myös asioita, jotka tuntuvat mielekkäältä ja tuovat itselle rauhallisen mielen. Mitkä ovat juuri sinulle sellaisia asioita, joista nautit?

Myös meidän Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111, arkisin klo 14-20 ja viikonloppuisin klo 17-20) voi soittaa ja keskustella tilanteen aiheuttamasta huolesta tai ihan mistä tahansa muustakin asiasta. Voi soittaa myös muuten vain, jos kaipaat juttuseuraa ja vaikka mitään tiettyä asiaa ei olisikaan mielessä. Voit tulla juttelemaan myös chattiin (auki joka päivä klo 17-20) tai kirjoittaa nettikirjeen. Yhteydenottoihin vastaavat koulutetut vapaaehtoiset päivystäjät. Keskustelut ovat aina ilmaisia, anonyymejä ja luottamuksellisia. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Äijä

Jos Venäjä hyökkää Suomeen, niin notta ristus mehän taistellaan!

<33

Muakin mietityttää usein että tulee sota ja mun iskä jne. Joutuis sinne ja jos joku mun läheinen kuolis🥺mutta onneks muut EU:n maat ois meijjän tukena ja jos me liityttäis Natoon ni sekin auttaisi. Mutta onneks sitä ei vielä ole joten ei sitä vielä tarvitse kauheasti murehtia!! Tsemppii sulle ja kaikille muillekkin!!

:)

en usko, että suomeen sotaa tulee. jos suomi nyt liittyy natoon, niin luulisin ettei venäjä uskaltaisi enää silloin hyökätä, koska silloin meillä olis monen maan tuki. mutta koska sitä ei voi ikinä tietää, pitää vain toivoa parasta. kuitenkin päättäjät nyt tekevät töitä sen eteen että sota loppuisi, tai ei ainakaan enää pahentuisi. ja kyllähän se niinistö osaa aika hyvin putinia käsitellä, kun niin kauan on niinistö työssään ollut.

Jade

En ymmärrä miks kaikki on sillein et hei jos suomi liittyy Natoon me ollaan turvassa jee. MUSTA SUOMEN PITÄS VIIMESENÄ ASIANA LIITTYÄ NATOON! Koska jos suomi liittyy Natoon niin venäjä todennäköisemmin hyökkää Suomeen. Ja ihmiset luulee että jos venäjä hyökkää niin muut NATO maat tulee auttamaan. MITÄ NE MUKA TEKIS?! Ei ne tänne Suomeen tule auttamaan sotimisessa. Ehkä lähettää just jotain aseita tai ruokaa mut ne ei meitä paljoa suojele. Jos me liitytään Natoon niin me ollaan vielä todennäköisemmin tuhoon tuomittuja! Totta kai venäjä meihin hyökkäis jos me ollaan NATO maa koska ME OLLAAN SEN RAJANAAPUREITA ja me ollaan venäjän toisiksi isoimman kaupungin lähellä eli Pietarin.

Anonyymikeskustelija8

Jade: No mitä jos sitten me ei liitytä? Silloin me vasta kusessa oltaisiin. NATO todennäköisemmin auttaa tässä tilanteessa kuin vaikkapa EU. En usko, että NATO auttaisi Suomea 100%, mutta se olisi hyödyllisempää kuin olla yksinään. Venäjä ei ole niin rohkea, että se uskaltaisi hyökätä noin vain NATO-maahan. Ukraina on ongelmissa, koska sehän ei ole NATO:ssa, joten sillä on ongelmia siellä. Kun taas Ruotsilla ja Suomella olisi mahdollisuus nyt tai jos ei koskaan liittyä NATO:on.

NATO lähettäisi myös sotilaita Suomeen puolustamaan, jos nyt toi Venäjä tuosta alkaa nyt jotain rähisee.

Tämä oli minun mielipiteeni.

– Anonyymikeskustelija8

Huppurotta

Jos Venäjä aikoisi hyökätä Suomeen se ois tehny sen jo. Venäjä ei halua et NATO laajentaa itään päi. Ja Biden lupas että ei NATO laajenna mutta petti lupauksen. En oo mikää Venäjän botti,toi hyökkäys oli turha imo. Mutta huomioon pitää myös ottaa se että Usa on yksi maailman isoimmista agresioiden aloittajista. USA on murhannut demokraattisesti valittuja presidenttejä jne Latinalaisessa Amerikassa,esim Chile. Jos suomi liittyisi natoon Venäjä kokisi olonsa uhatuksi koska silloin olisi Amerikkalaisia sotitas tukikohtia aivan Pietarin ja Moskovan kupeessa.

E

Jade, NATO on eri maiden yhteinen puolustusliitto. Suomalaiset ovat nyt isosti NATOn kannalla, koska turvallisuuden puolesta olisimme paremmassa turvassa NATOssa kuin nyt yksin. Jos Venäjä päättäisi nyt hyökätä suomeen, ei meillä olisi kovin hyviä mahdollisuuksia puolustautua yksin. Juurikin tuo kuvailemasi tilanne täällä luultavasti olisi jos emme liittyisi, eli tilanne olisi samanlainen kuin Ukrainassa nyt. Emme saisi sotilaallista tukea, vaan vain tukea itsenäiseen puolustamiseen. NATO-maana meillä olisi muiden NATO-maiden puolustustuki. Venäjä tuskin uskaltaisi hyökätä NATO-maahan, se olisi suoraansanoen typerää.

Anonym

Mitähän tapahtuu lastensuojeluyksikössä asuville lapsille jos Suomeen tulee sota? Niillä työntekijöillä on omatkin perheet. Osaako kukaan vastata?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Anonym,

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Lastensuojeluyksikön lapsien huolenpidosta ja turvallisuudesta huolehditaan, jos tulisi sota tai jokin muu kriisitilanne. Yksiköissä asuvat lapset eivät siis jää yksin. Lastensuojeluyksikön johtajalta tai paikkakuntasi lastensuojelun sosiaalityöntekijältä voit saada kattavamman ja tarkemman vastauksen tästä aiheesta. Jos haluat tietää aiheesta lisää, niin kannustan sinua olemaan yhteydessä esimerkiksi paikkakuntasi lastensuojeluun. Lastensuojelun yhteystiedot löytyvät yleensä hakemalla hakukoneella ”paikkakunta, missä asut + lastensuojelu”.

Ukrainan sodan myötä monia lapsia ja nuoria on pohdittanut sodan mahdollisuus Suomessa. On ymmärrettävää, että tilanne herättää monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Suomessa on kuitenkin turvallista olla sekä maailmalla päättäjät ja asiantuntijat tekevät töitä sen eteen, että tilanne rauhoittuisi.

Jos tilanne herättää ajatuksia tai kysymyksiä, niin niiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Oletkin toiminut hienosti, kun kirjoitit kysymyksesi tänne! Tämän lisäksi on hyvä kertoa ajatuksistaan myös oman lähipiirin aikuisille.

Myös meidän Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111) voi aina soittaa, jos jokin asia mietityttää. Meillä voi soittaa ihan mistä aiheesta tahansa! Voit tulla myös juttelemaan chattiin tai kirjoittaa nettikirjeen. Kaikki palvelumme ovat ilmaisia, luottamuksellisia ja nimettömiä. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Ystävällisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mitä jos Suomeen tulee sota?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top