Siirry sisältöön

Mitä tehdä jos minut heitetään kodista ulos kun täytän 18v?

76529

Hei!

Molemmat minun vanhemmista asuu ulkomailla, ja tällä hetkellä asun Helsingissä minun enon kanssani.

Minulla on ollut ongelmia ja uskoisin että minut heitetään ulos kun täytän 18v parin kuukauden päästä. En ole varma mitä tehdä, minun kouluni on myös aika haastava ja siihen minulla menee paljon aikaa.

Olen katsonut kaikenlaisia palstoja mutta en ole nähnyt mitään konkreettisia vastauksia.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei 76529!

Kiitos viestistäsi.

Kerroit, että vanhempasi asuvat ulkomailla, ja että asut enosi luona, mutta epäilet, että sinut oltaisiin heittämässä ulos, kun täytät 18 vuotta eli parin kuukauden päästä. Onpa todella kurja tilanne. En kuitenkaan usko, että ihmistä voi häätää ihan samalla sekunnilla 18-vuotta täytettyään omasta kodistaan vasten tahtoaan ilman varautumista. Millaiset välit sinulla on enosi ja vanhempiesi kanssa Oletko jutellut enosi tai vanhempiesi kanssa asumistilanteestasi ja sen jatkamisesta, vaikka olisitkin täysi-ikäinen esimerkiksi opiskelujen loppuun asti? Jos et enosi luona pysty asumaan, voisiko enosi ja vanhempasi tai joku muu aikuinen ympärilläsi miettiä muita vaihtoehtoja asumisellesi kanssasi? Onko sinulla itselläsi ajatusta, siitä missä tai miten haluaisit asua jatkossa, jos et enosi luona voi asua?

Kerroit, että koulu on haastavaa ja vie paljon aikaa ja se on ymmärrettävää. Opiskelu on tärkeä osa elämääsi tällä hetkellä, ja siihen sinun on tärkeä panostaa ja toivonkin, että enosi ja vanhempasi ymmärtävät, että et varmaankaan tähän tilanteeseen tarvitse lisähaasteita miettimällä sitä missä asut jatkossa.

Koska en oikein tiedä tilannettasi, on minun hieman hankala tietää mitä tuleva tuo tullessaan, mutta kannustan sinua juttelemaan enosi sekä vanhempiesi kanssa siitä, mitä tapahtuu, kun täytät 18 jo ennakkoon, jotta voit sen perusteella miettiä jatkosuunnitelmia. Myös koulussa voit jutella esimerkiksi kuraattorin tai opinto-ohjaajan kanssa asiasta ja yhdessä miettiä mitä vaihtoehtoja sinulla olisi asumiselle opiskelijana.

Uskon ja toivon, että kaikki järjestyy. Ota asia rohkeasti puheeksi, jotta saat selvyyden mitä enosi sekä vanhempasi ovat miettineet asiasta, et ole yksin!

Ja jos haluat avata asiaa enemmän ja jutella päivystäjän kanssa asiasta olet aina tervetullut soittamaan Lasten ja nuoren puhelimeen (116 111) tai kirjoittamaan chattiin.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Mitä tehdä jos minut heitetään kodista ulos kun täytän 18v?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top