Siirry sisältöön

Miten kerron mun perheelle ja kavereille et oon kamppailu mun mielen terveydenka

:)

Ja et viiltelen ja oon viillelly jo 1 vuode ja no oon kamppaillu kauanki mielenterveyden kaa ja oon vasta 13 mitä mä teen??

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hienoa, että kirjoitit tänne ja pyydät apua kertomiseen, sillä vaikeiden asioiden kanssa ei pidäkään jäädä yksin. Tosi ikävä kuulla, että olet kamppaillut mielenterveytesi kanssa ja olet satuttanut itseäsi viiltelemällä. Mielenterveyden haasteisiin ja itsetuhoisuuteen tulee aina saada apua.

Pohdit viestissäsi, miten kertoisit perheellesi ja kavereillesi asiasta. Vaikeista asioista kertominen voi joskus mietityttää ja ei välttämättä löydä sanoja siihen, miten asian ottaisi esille. Voit olla kuitenkin ylpeä itsestäsi jo nyt, että mietit asiaa.

Tärkeintä olisi, että saisit kerrottua asiasta jollekin luotettavalle ja turvalliselle aikuiselle. Jos mietit sinua lähelläsi olevia aikuisia, niin kuka olisi sellainen, kenelle voisit ajatella kertovasi asiasta? Olisiko tämä aikuinen esimerkiksi huoltajasi tai joku muu läheinen aikuinen?

Ja mitä kertomiseen tulee, niin miltä se kuulostaisi, jos asian ottaisi puheeksi esimerkiksi sanomalla, että sinulla on asia, josta haluaisit kertoa, mutta et oikein tiedä, miten siitä sanoisi?

Jos asiasta ääneen puhuminen tuntuu vaikealta, niin myös kirjoittaminen voi olla hyvä tapa kertoa. Oletkin tässä viestissäsi mielestäni tosi taitavasti kertonut asiasta. Miltä se siis tuntuisi, jos kirjoittaisit aikuiselle asiasta kirjeen tai vaikka näyttäisit tämän Nuortennettiin kirjoittamasi viestin?

Täältä voit halutessasi lukea lisää vinkkejä siihen, miten asian voi ottaa läheisen kanssa puheeksi: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/puhu-huolista/
Voit kokeilla esimerkiksi hyödyntää meidän ”Huoli puheeksi” -lomaketta.

Voit myös soittaa meidän ilmaiseen Lasten ja nuorten puhelimeen (p. 116 111), jos haluat jutella lisää tästä aiheesta ja miettiä, miten asiasta kertoisi läheisille. Meillä on myös chat ja nettikirjepalvelu. Kaikki palvelumme ovat aina luottamuksellisia ja nimettömiä. https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/

Nuorten tukilinja päivystää samassa numerossa (116 111) joka arki-ilta klo 20-24. Voit myös varata soittoajan MLL:n työntekijälle soittamalla Tukilinjalle tai voit kysyä soittoaikoja nettikirjepalvelumme kautta. Lisätietoa löydät täältä: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/nuorten-tukilinja/

Mielenterveyden haasteisiin ja itsetuhoisuuteen on aina myös tärkeää saada apua ammattilaiselta. Täältä voi lukea lisää ammattilaisen avusta: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/tukea-ammattilaiselta/

Paljon voimia sinulle asiasta kertomiseen! Olet tärkeä ja arvokas!

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Miten kerron mun perheelle ja kavereille et oon kamppailu mun mielen terveydenka

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top