Siirry sisältöön
V

Moi,
Oon nyt kohta vuoden miettiny sukupuolta ja seksuaalisuutta,mutta se ahdistaa.
Mua ahdistaa myös jos joku sanoo mun nimen tai ”tyttö, tytär, nainen”.
En vaan koe että oon tyttö Tiedän jo muunsukupuolisuuden ja transsukupuolisuuden mutta onko olemassa muitakin? Pitäiskö mun sanoo tästä psykologille ensin? Vai vanhemmille?
Oon kerran kysyny äidiltä että, mitä sä sanoisit jos sanoisin et en oo tyttö ja hän sano et oottasin et oot aikuinen. 😭

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei!

Hienoa, että olet pysähtynyt pohtimaan sukupuoltasi sekä seksuaalista suuntautumista. Ne ovatkin iso osa identiteettiä!

Oletko käynyt Setan sivuilla? Siellä on kattava lista erilaisia termejä koskien sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Kaikki eivät toki halua lokeroida itseään mihinkään tiettyyn lokeroon, mutta toisille taas on tärkeää, että on olemassa joku sana, joka kuvaa heidän kokemusta itsestään. Tuo sanasto löytyy täältä: https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/

Setalla on myös tosi hyvät nuorten sivut, joissa on paljon hyvää tietoa nuorille sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Mietit, kenen kanssa tästä voisi keskustella. Kuka olisi sellainen, jonka kanssa koet turvalliseksi jutella tällaisista asioista? Muista, että sinun ei tarvitse näistä asioista puhuessasi vielä osata määritellä itseäsi, vaan voit vain pohtia ja mietiskellä asiaa ääneen. Olisi toki hienoa, jos voisit ottaa vanhempasi mukaan tähän keskusteluun ja pohtia asiaa heidän kanssaan. On tärkeää, että he tietävät, mitä sinulle kuuluu ja minkälaisten asioiden kanssa painiskelet.

Oletkin jo hienosti ottanut asian esiin äitisi kanssa. Ehkä hän jäi pohtimaan asiaan tuon jälkeen ja on nyt valmiimpi jatkamaan keskustelua? Voisit vaikka kysyä, että muistaako hän tuon keskustelun? Ja että olosi on edelleen sellainen, että et ehkä koe olevasi tyttö, mutta että pohdinta on vielä vähän kesken.

Jos haluat pohdiskella asiaa ensin jonkun ulkopuolisen kanssa, voi koulun terkkari, psykologi tai kuraattori olla hyvä vaihtoehto. Paras asiantuntemus näissä asioissa on Setan nuoriso-osastolla, jolla on verkkonuorisotalo Loiste. Heillä on myös neuvontapalveluita, joissa näistä voi anonyymisti keskustella.

Toivon sinulle riemukasta matkaa oman itsen äärelle ja paljon hyviä hetkiä syksyyn!

Halauksin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Miten kertoa vanhemmille???

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top