Siirry sisältöön
lihava

Moi. Oon 16, ja sukupuoleltani tyttö. Mulla on kamala itsetuntoa riipivä ongelma: oon lihava. Mulla on 10kg ylipainoa, jota oon yrittänyt pudottaa lähes 3vuotta. [osa tekstistä poistettu]

Vasta viimevuonna aloin yrittään ihan tosissani, lopetin viinan ja tupakan käytön ja aloin liikkuun. Aloin myös paranteleen ruokavaliooni.

Oon nyt pitänyt tota samaa tahtia yli puoli vuotta täysillä. Paino ei oo pudonnut, ja itken tuskissani usein ulkonäkööni. Jos saisin edes noi ylimääräiset 10kg pois, olisin onnellinen!

Mun elämää hankaloittaa jo mun itsetunto, sillä en uskalla seurustella, en mennä uimaan, enkä mitään muutakaan. Mulla on vakava sosiaalinen fobia, ja nää läskit pitää sen tiukassa.

Kaikki rasva on jaloissa. Mahassa on pieni määrä, mutta jalat oikeastaan on se pahin. Välillä mä mietin et mä leikkaan osan jaloistani irti, mutta tosiasiassa tiedän ettei se auttaisi.

mulle vastikään sanottiin että mun pitää laihduttaa kesäkuntoon 2016. Itkin pitkään ton jälkeen, ja kiristin mun liikuntaa ja ruokavalioo entisestään. Nyt vedän kyykkyjä 10per jokainen ylimääräinen kalori, mutta syön kuitenkin aamupalaksi puuroa, ruoan ja iltapalan. Teen myös 300liikettä päivässä väh, (vaihtelen sitä, mikä liike on kyseessä) pyrin 600. Tänään tein 900. Nälkä ulvoo sisällä ja paha olo on tuplaantunut. Silmissä näytän paisuvan kuin pullataikina, ja rehkin kahta kauheammin.

miten saisin itseni laihtumaan oikeasti? Uskon että tämän rääkin jälkeen (tavoite 3kk väh) olen yhtä läski kuin ennenkin. Milloin tulee TULOKSET???

Näin kai

Suosittelen jyrkästi käymään kirjastossa lainaamassa jonkun kirjan, jossa opetetaan kiinalaista ravinto-oppia. Sitä on luultavasti vaikeaa alkaa noudattaa, mutta kun siinä onnistuu se tuo todella hyvän olon. Lisäksi liikkuminen on tärkeää, ja kannattaa liikkua, mutta ei liikaa. Mielestäni esim lenkkeily (juoksu tai kävely) tai uinti on hyvää liikuntaa. Venyttely liikuntasuorituksen jälkeen ja ennen on hyvä. Liikunnan jälkeen pitäisi jäädä hyvä olo. Kuulin jostain että liikunnankin pitää olla monipuolista. Mutta minä vaihtelen päivittäin uinnin, lenkkeilyn ja tanssin välillä. Illalla venyttelen ja ehkä teen selkä ja vatsalihaksia.
Myös uni on tärkeää. Itsekkään en sitä kiinalaista ravinto-oppia ihan täysin noudatta mutta suurin piirtein syön miten se suosittelee. Itselläni on toiminut! Onnea ja voimia :)

HotChocolate

Moikka! :)

Ekaksi, stressi ja suorituskeskeisyys varmasti heikentää laihdutustuloksia jne, joten keskittyisin suna enemmänkin elämäntapamuutokseen kaikkien pikadieettien tms sijaan.
On tosi ihanaa kuulla että olet karsinut epäterveellisyyksiä elämästäsi, niistä on hyvä aloittaa ja kehon lisäksi myös mieli ja olo parantuu! :)

Saatan painottaa tekstissäni terveellistä elämäntapaa ihan sen takia, että se on pidemmän aikavälin sisällä tapahtuva muutos, tietty et laihdu ”miljoonia kiloja sekunnissa” mutta kun olet tottunut tiettyihin syömistapoihin niin paljon vaikeammin retkahdat sitten kaikkeen epäterveellisyyksiin.

Ekaksi tosiaan menisin vaikka terveydenhoitajan tai muun tämmöisistä asioista tietävän juttusille. Siellä saat toivottavasti tietoa (samoin myös kirjastosta, netistä yms, löydät tietoa mutta muista olla tevreen kriittinen kaiken lukemasi suhteen) sopivista ruokamääristä jne jos kysyt.

Puhuin äsken retkahtamisesta ja terveellisestä elämäntavasta, on hyvä että sulla on motivaatio korkealla mutta muista myös ”elää”, elämäntavalla tarkoitan että tee myös asioita joita oikeasti tekisit muutenkin, joidenkin liikkeiden sijasta voit mennä vaikka kolaamaan lunta pihalle, hankkia jonkun kivan liikuntaharrastuksen (kaikki ei ole vain suorittamista, ihan kursseilta tai muista harrastuksista löytää paljon kivaa tekemistä ja se liikunta menee joskus ihan siinä sivussa), tai käydä muuten vaan välillä vaikka uimahallilla, lenkillä (vaellukset tuo vielä lisää haastetta ja tekemistä, yms) jne.
Ja muista myös syödä kunnolla, keho tarvitsee paljon ravintoaineita ihan normaaliin elämiseen mutta jos liikut niin muista että mm. lihakset tarvitsee proteiineja ja muita aineita.
En ole ravintoterapeutti joten en sen kummemmin osaa neuvoa mitä kaikki elimet tarttee, mutta siitäkin saa selvää kysymällä.

Itsetunnostasi, olisiko mahdollista että pääsisit vaikka puhumaan jollekin luotettavalle aikuiselle?
Löysin netistä kerran erään osuvan sitaatin, ”vaikka keho olisi täydellinen mutta jos itsetunto ei ole kohdillaan, mikään ei ikinä riitä”.
Yritän tällä siis kuvata sitä että sitä itsetuntoa kannattaa kasvattaa laihduttamisen ohessa, kelpaat todella hyvin noinkin ja voi kuinka yleisillä uimarannoillakin on ties minkälaista porukkaa.
Kerrankin lomamatkallani näin monia oikeasti ylipainoisia naisia ja sen sijaan että inhonnut tms, pikemminkin olin heistä tosi ylpeä. En ylipainon takia siis mutta sen takia että he menivät rannalle vaikka siellä voidaan tuijottaa (eihän siellä oikeasti tuijoteta mutta jotkut pelkää).
Mä katsoin heitä ja samalla häpesin itseäni koska yritin peitellä omaa pömppömahaani pitämällä vaatteet päällä jne.
Oon muiden mielestä ihan normaalipainoinen mutta pieni pömppömaha nolottaa mua kun kaikkialla on niin ”kovat kriteerit”. Joten ei se laihuuskaan yksin tuo sitä hyvää itsetuntoa, tässä yritän sitä selittää.
Oon nyt päässyt itsekin tästä aika hyvin eroon ja jos suorasanainen siskoni huomauttelee tyydyn vaan nauramaan ja sanomaan että se oikea kauneus tulee sisältä eikä luisevasta mahasta.

Älä siis kauheasti stressaa kuitenkaan ja toivon että löydät myös jonkun jolle puhua asiasta vielä tarkemmin! :) en tiedä tiedätkö laulajan Adele mutta mm. häntä on kritisoitu painonsa takia mutta kun itsetunto kasvaa (iänkin myötä) sitä ei niin välitä enää toisten mielipiteistä ja ajatuksista.

Paljon siunausta ja tsemppiä sinun elämääsi! Toivon ja uskon että asia vielä järjestyy ja kun rauhoitut vähän ja juttelet jollekin niin tajuat että se ulkonäkökään ei kerro kaikkea.
Aurinkoista talvea sinulle!

sama mulla

Mulla on sama ongelma enkä saa itteeni laihemmaks? Mut oon kuullu et jos jättää syömättä niin se ei laihuta vaan pitää syödä terveellisesti.

puupiii

vähentämällä hiilareita laihtuu helposti..vaikka itse tosin menetin hermoni kun koitin koska pakkaus selosteet :D tiedät varmaa sen ”proteiini gramma joka kiloa kohti”kai muistat palautua liikunnan jälkeen?

mimsku

moikka!! mullakin on vähän liikakiloja ja mä olen teitä nuorempi. käyn salilla n. 2kertaa viikossa ja lenkillä n. kerran viikossa. joskus kumminkin lipsun syömään herkkuja..onko mitään keinoa vähentämään herkuujen ”himoa”?

HotChocolate

Mä ainakin yritän vaan ihan terveyssyistä vähentää herkkuja ja on auttanu tosi paljon kun ottaa vaikka kakkupalan sijaan joko hedelmän tai marjoja.
Monet tietty väittää että hedelmät ja marjatkin on nyt epäterveellisiä ja lihottavia, mutta ei oo mitään parempaa vitamiinien yms lähdettä kuin kasvikset, hedelmät ja marjat, ja ne on yleensä sen verran makeita kuitenkin että korvaantuu helposti karkkipussi vaikka puolikkailla passionhedelmillä, banaanilla tai appelsiinilla!
Terveellisyyden lisäksi rakastan niitä ”aitoja makuja” mitä ei saa kun syö aakkospussin tai suklaapatukan.

Mutta ei välillä herkkujenkaan syönti ole niin ”tappavaa”, kyllä juhlissa ja muissa tärkeissä tilaisuuksissa saa ihan hyvällä mielellä ottaakin kakkupalan tai vaikka sipsiä koska jos se ei ole säännöllistä (esim. joka päivä karkkipussi ja limsaa) niin se ei kuitenkaan ala kerryttää sitä painoa jatkuvasti, ei se suklaapatukka oo siellä mahalaukussa ja levitä rasvaa ja sokeria kaikkialle päivien ajan :)

Tsemppiä ja siunausta teille kaikille vielä! :)

[nimimerkki poistettu]

Oon 15v tytgö ja kärsiny ylipainosta koko elämän.

[osa viestistä poistettu]

MLL Nuortennetin ylläpito

Hei sinä jonka nimimerkin jouduimme poistamaan,

Kiitos viestistäsi. Asiasi, josta kirjoitit, on sellainen, että haluamme tarjota sinulle vertaistuen lisäksi aikuisen tukea. Viestisi on siirretty kokonaisuudessaan ”Päivystäjä mukana keskustelussa” -keskustelualueelle. Lasten ja nuorten puhelimen vapaaehtoiset päivystäjät osallistuvat kyseisellä keskustelupalstalla keskusteluun. Kun päivystäjä vastaa viestiisi, julkaisemme myös viestisi tai osan siitä. Tekstisi saatetaan julkaista ajoittain hitaammin kuin muilla keskustelualueilla.

Jos haluat, voit myös olla yhteydessä Lasten ja nuorten puhelimeen (116 111) tai chattiin https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/.

Lämpimin terveisin,
MLL Nuortennetin ylläpito

Tyttö 13 v

Hei olen 13 vuotias tyttö jo olen koukussa herkkuihin aina lupaan itselleni etten mene kauppaan mutta aina päädyn sinne ja käytän omaa rahaani karkkiin limsaan yms se hävettää. Ei sitä vaatteet päällä huomaa mutta vatsaani ja reisiini on viime vuotena kertynyt ylimääräistä rasvaa olen nyt yrittänyt loppettaa napostelun ja tehnyt lihaskuntoliikkeitä ja venytellyt joka ilta sillä on ollut hyvä aloittaa mutta vähän väliä lipsun yrityksistäni eikä tuloksia siis tule. Syön kyllä hedelmiäkin ja pidän niistä mutta en ole niillä pystynyt korvaamaan kaiken maailman rasva ja sokeri pommeja.
Onko vinkkejä?

kokeneista kokenut konkari

Moikka!
Oon 15-vuotias tyttö ja harrastan painoluokka urheilua. Painonpudottaminen on siis minulle TODELLA tuttua hommaa. Tässä muutamia mulla ainakin toimivia vinkkejä:
1. Juo päivässä vähintään 2.2 litraa vettä niin aineenvaihduntasi lähtee kunnolla käyntiin.
2. Vähennä hiilihydraatteja esim. jätä maito ja leivät kokonaan pois ja juo pelkästään vettä.
3. Ota lautaselle yli puolet aina salaattia ellei jopa pelkää salaattia.
4. KULUTA ENEMMÄN MITÄ SYÖT. Se tarkoittaa, että jos syöt vaikka pudotuksen aikana 5 lihapullaa ja perunamuusia täytyy sinun liikkua niin, että kulutat sen ja seuraavaksi kun syöt olet todella nälkäinen.
5. Vähennä herkkuja ja jos se on vaikeaa koita syödä esim. Brunberg sokeriton suklaa (40g) auttaa herkkuhimoon yllättävän paljon.
6. Vaihda tavallinen kinkku kalkkunaksi. esim. kalkkunaleikkele tai vastaava.
7. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa juoda vähintään 3 lasia vettä, sillä yleensä öisin paino putoaa eniten. Kun juot vesilaseja ennen nukkumaanmenoa käyt yleensä yöllä 1-2 kertaa vessassa ja sitten uudestaan aamulla. Multa lähti 1.2kg yön aikana tolla taktiikalla.
8. Jätä myös kaikki jogurtit ja muut sokeri tuotteet, kuten vanukkaat, mehukeitot, rahkat. Syö mielummin maitorahkaa.

Toivottavasti vinkeistäni oli hyötyä ;)

Esme

Hei Tyttö 13 v !

En ole koulutettu auttaja, mutta haluan silti kirjoittaa sinulle viestin. Kokemusta ravitsemusasioista minulla on kuitenkin paljon.
Olet 13- vuotias, ja kuten ehkä jo tiedätkin, murrosiässä erityisesti naisilla alkaa kertyä rasvaa. Se on luonnollista ja tapahtuu kaikille, ennemmin tai myöhemmin. Se rasva ei ole ylimääräistä, vaan täysin normaalia naishormonien lisääntymisestä johtuvaa rasvakudoksen lisääntymistä.
Dieettikulttuuri jatkuvasti kertoo, kuinka herkut ovat pahasta, mutta dieettikulttuuri on väärässä hyvin monessa asiassa, tässäkin. Herkkuja pitää syödä. Herkut kuuluvat normaaliin ruokavalioon. Tietenkin jos herkutteluun menee kaikki rahat ja se on selkeästi liiallista, voi omaa suhdettaan ruokaa miettiä enemmän. Vinkiksi sanoisin kuitenkin, että yritä syödä kunnon aamupala, kaksi lämmintä ateriaa, iltapala ja vähintään yksi välipala päivässä. Välipala voi hyvin olla esimerkiksi suklaata, tai sitten vaikka joku elovenakeksi tai mehua ja karjalanpiirakka.
Älä kiellä itseltäsi kauppaan menoa, silloin tekee yhä enemmän mieli mennä kauppaan. Kaupassa käyminen on normaalia ja välttämätöntä, mutta voisit yrittää vaikka sellaista, että antaisit itsellesi joka päivä luvan syödä välipalaksi vaikka suklaapatukan tai jäätelöä. Eli hyvällä omatunnolla saisit syödä päivittäin herkkuja. Vastikkeeksi voit luvata itsellesi että syöt päivässä paljon ”kunnon ruokaa”. Pian huomaat että herkkuja ei tee enää niin paljon mieli kun syö päivän aikana hyvin! :)
Joka päiväinen lihaskuntojen (tai muukaan urheileminen) ei ole normaalia, varsinkaan jos ajattelee että on pakko liikkua että laihtuisi. Liikkumista pitäisi tehdä sen takia että se on kivaa, eikä sen takia että on pakko.
Eli tiivistettynä: rasvan kertyminen on normaalia, päivittäin pitää syödä paljon, äläkä ole ankara itsellesi vaan opettele lempeyttä itseäsi kohtaan; välillä on hyvä pitää lepo- ja herkuttelupäiviä!

Treenaajatytteli

Katkaisemalla kaikki ylimääräinen sokeri,rasva ja hiilari. Eli arkiruoista esim. mehut, jugurtit pois. Kerran viikossa on ok herkkupäivä. Kaikki lähtee veden juomisesta ja urheilusta. Sanoisin että voimaharjoittelu ja cardioharjoittelu on hyvä pitää balanssissa. Pitää muistaa että kroppa tarvitsee KAIKKEA toimiakseen, jaksaakseen koulua ja treenejä. Kaikkea ei saa katkaista. Painonpudotus kuitenkin lähtee siitä, että kulutat enemmän kuin syöt ja näin energia palaa ja laihdut. Päivässä ainakin 4 kunnon ateriaa joista kaksi lämmintä ruokaa. Perus ruoka ei tapa, eivät herkutkaan mutta jos haluaa oikeasti laihtua niin yksinkertaisesti: herkut pois. Pystyt siihen, on niin monta muuta herkkua korvaavaa asiaa esim. hedelmät tai dippivihannekset. Usko pois olo on paljon virkeämpi jo kuukauden jälkeen ja sen huomaa vartalossa kun ylimääräinen ”pöhö” on lähtenyt. On sen arvoista!

Vinkin antaja!

1.Venyttele JOKA ILTA.
2.Käy lenkeillä vaikka jokatoinen pv.voit myös käydä lenkillä koiran kanssa jos on!
3.syö säännöllisesti esim,Maitorahka,hedelmät,salaatti,puuro,ruisleipä,vesi!Myös maitoa kannattaa mutta rasvatonta tai vainn vettä!
4.Jos olet siivoamassa voit myös vaikka nostaa roskat lattialta venyttelemällä jalkaa toisensa eteen!
5.juo päivässä vähintään 2,2 l vettä,juo myös ennen nukkumaanmenoa about 2-3 lasillista vettä!
6.nuku hyvin esim 10-13 v ihan perus 10-12 h,ja 14-17v about saman verran!
7.voimistelu liikkeet esim,Vatsalihakset,etunojapunnerrus(punnerrus),Kyykyt,käsipainot!
8.Aamupala vinkiksi antaisin joko puuroa tai kananmunaa ja pekonia,esim 2kananmunaa ja 3 pekonia!Myös vettä.
9.Herkkupäivät voi olla esim vain maanantai ja lauantai taikka vain lauantai!
10.älä syö liikaa herkkuja esim joka pv muffinseja tai suklaata,korvaa ne vaikka sokerittomilla hedelmäsmoothieilla!Tai jollain makealla hedelmällä kuten vaikka hunajamelonilla!
11. Jos tupakoit ja juot niin LOPETA SE HETI,Sillä se on epäterveellistä!

Toivottavasti vinkeistäni oli edes vähän apua! ;)

Joku jr

Siitä että ei syö ollenkaan ei laihdu koska sun elimistökin menee sellaselle dietille että mitä vähemmän syöt sitä vähemmän sun elimistö kuluttaa. [Osa viestistä poistettu. Emme kannusta tämän kaltaisten laihdutusvinkkien jakamista. Suosittelemme kääntymään kouluterveydenhuoltajan tai ravintoterapeutin puoleen mikäli asia pohdituttaa –  Nuortennetin ylläpito] muista juoda paljon vetttä ja liiku joka päivä tunnin ajan (ei oo pakko harrastaa jokapäivä sellasta hiki liikuntaa). Btw kannattaa ladata puhelimeen sellane appi kun YAZIO se on aika kätevä.

Vastaa aiheeseen: Miten laihtua OIKEASTI

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top