Siirry sisältöön

Miten opintoraha toimii jos hakee kesken tutkinnon (lukio)?

aAaaA

Siirryn asumaan omilleen käytännön syistä ensi lukuvuonna, ja koska en kykene käymään töissä opintojen ohella, tarvitsen pärjäämiseen opintotukea ja asumistukea. Asumistuki on selvä homma mutta miten opintotuki toimii kun olen käytännössä opiskellut jo kaksi vuotta lukiossa ja vielä on puolitoista jäljellä? Valmistun joulukuussa 2025; 3,5 vuoden opintosuunnitelma 3 sijaan. Kelan sivut on niin mutkikasta tekstiä että siitä nyt ei ota selkoa. Käytännössä siis, haenko opintotukea alkaen tämän vuoden elokuusta? Entä sitten kun vuoden päästä seuraavasta elokuussa alkaen käytännössä suoritan opintoja enää yhden jakson eli syyskuun loppuun, mutta valmistun virallisesti vasta itsenäisyyspäivän alla? Pitääkö minun ilmoittaa valmistumispäivämäärä vai se päivä, kun lopetan opintojen suorittamisen? Paljonko tukikuukausia tulee jos opiskelen elokuun alusta seuraavan vuoden syyskuun loppuun, mutta valmistun vasta joulukuussa?

Verkkari

Heippa!

Hyvä, että tulit kysymään neuvoa :) Kerroit pohtivasi, miten sinun tulisi hakea opintotukea Kelasta nyt kun asumistilanteesi muuttuu syksyllä ja opintosi kestävät puoli vuotta pidempään. Jos olet jo aiemmin saanut nykyisiin opintoihisi opintotukea, niin voit ilmoittaa asumisen muutoksesta OmaKelassa: https://www.kela.fi/henkiloasiakkaat tai täyttämällä paperisen hakemuksen, joita saa Kelan toimipisteistä. Sinun tulee myös erikseen tehdä muutosilmoituksen kautta jatko- ja lisätukihakemus viimeiselle puolelle vuodelle opintojasi, jos Kela on alunperin laskelmissa katsonut opintotukesi kattavan vain kolme vuotta opiskelua.

Jos et ole aiemmin hakenut lukio-opintoihisi opintotukea, sinun tulee tehdä uusi hakemus OmaKelassa tai paperisella hakemuksella. Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen.

Kun olet täyttänyt hakemukset, kannattaa tarkistaa hakemuksien Liitteet-kohdasta, tarvitaanko hakemukseesi esim. oppilaitoksen todistus tai muita liitteitä. Kela tekee sinulle uuden päätöksen opintotuestasi noin kahden viikon kuluessa.

Lukio-opintoihin voi saada opintotukea 10 kuukaudeksi joka lukuvuotta kohden. Tukea voi saada myös lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi, jos opiskelet kesällä. Opintotuen tukikuukausien kestoon vaikuttaa myös esimerkiksi ylioppilastutkinnon suorituksen ajankohta.
Kelalta on hyvä tarkistaa, mihin asti olet oikeutettu nostamaan opintotukea, jotta sinulle ei makseta liikaa opintotukea ja peritä sitä myöhemmin takaisin. Opiskeluun liittyvissä asioissa saat Kelalta neuvontaa puhelimitse (ma-pe klo 9-16) numerosta: 020 692 209 tai voit mennä käymään lähimmässä Kelan toimipisteessä: https://www.kela.fi/tule-kaymaan

Opintotuen lisäksi voit hakea asumis- ja toimeentulotukea sinun elämiseen sekä asumiseen liittyviin menoihin. Jos tarvitset apua hakemuksien täyttämisessä, voit kysyä neuvoa esimerkiksi lähimmästä Ohjaamosta. Ohjaamoissa autetaan alle 30-vuotiaita nuoria mm. asumiseen, talouteen ja itsenäistymiseen liittyvissä asioissa. Täältä voit etsiä lähimmän Ohjaamosi: https://ohjaamot.fi/lahin-ohjaamo

Jos omilleen muuttaminen mietityttää tai haluat keskustella muista asioista, voit aina olla yhteydessä meidän Lasten ja Nuorten puhelimeen 116 111 (ma-pe klo 14-20, la-su klo 17-20) sekä chattiin: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

Tsemppiä opiskeluun ja paljon lämpöä loppukevääseen!

Vastaa aiheeseen: Miten opintoraha toimii jos hakee kesken tutkinnon (lukio)?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top