Siirry sisältöön
tyttö 16v

moi, olis pieni kyssäri. miten saisin rohkeutta kysyä keltään tukea ja saada mahdollisesti myös ammattiapua? oon miettinyt jo aika kauan että mulla on masennus tai joku vastaava ja oon huomannut myös että alkaa käymään liian raskaaksi niiden ajatusten kanssa yksin oleminen. oon puhunut kyllä kavereiden kanssa muutaman kertaa mutta tietenkään en haluaisi häiritä heitä 24/7 omasta huonosta olosta ja eihän se ole niidenkään velvollisuus toimia mun ”terapeuttina”.

en osaa myöskään hirveästi puhua mun vanhemmille joten kysyisin kahta asiaa; miten saan rohkeutta pyytää vanhemmilta tukea ja apua saamaan ammattihoitoa ja sillä välin kun mä sitä rohkeutta kerään mitä mun pitäisi itse tehdä asian suhteen?

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei.
Kiitos viestistäsi. Hienoa, että olet lähtenyt miettimään keinoja löytää apua itsellesi, jotta olosi paranisi. Niin kuin itsekin kirjoitat ajatusten ja hankalien tunteiden yksin kantaminen käy pitkän päälle hyvinkin raskaaksi. Tämän takia on aina tärkeää löytää joku, jolle voisi mieltään purkaa, oli se sitten läheinen ystävä, perheenjäsen tai ammattiauttaja.

Kirjoitit, että olet kavereittesi kanssa pystynyt purkamaan mieltäsi mikä on todella hieno asia. Kaverit ovat tärkeässä roolissa hyvinvointisi kannalta, vaikka eivät terapeutteja olekaan. Uskon, että he mielellään ovat tukenasi tässä asiassa.

Mietit viestissäsi, miten saisit rohkeutta pyytää vanhemmiltasi tukea ja apua saada ammattiapua ja mitä voisit itse asian eteen tehdä. Hyviä ja tärkeitä mietteitä. Ymmärrän, että aihe voi tuntua hankalalta ottaa puheeksi vanhempiesi kanssa. Jos tunnet, että keskustelun aloitus on hankalaa, löytyy siihen monta tapaa, ja löydät varmasti omasi. Voisiko yksi vaihtoehto olla näyttää vaikka tämä tänne kirjoittamasi viesti? Tai kirjoittaa erillinen kirje vanhemmillesi? Kirjeessä voisit esimerkiksi kertoa miltä sinusta tuntuu ja missä kaipaisit heidän apuaan. Tai olisiko mahdollista alustaa keskustelua lähettämällä vanhemmillesi tekstiviesti päivän aikana, jossa kerrot, että sinulla on mielesi päällä asioita, joista haluaisit heidän kanssaan puhua. Vanhempasi osaisivat varmasti ottaa tästä koppia ja voisitte yhdessä jutella, vaikka kotiin koulusta ja töistä päästyänne. Oletkin ystäviesi kanssa jutellut jo voinnistasi, olisiko mahdollista, että joku ystävistäsi olisi mukana tukenasi, kun otat asian puheeksi vanhempiesi kanssa?

Vanhempasi haluavat sinulle pelkkää hyvää ja haluavat että sinulla on hyvä olla. Otit asian puheeksi, miten vain, uskon, että asia edistyy haluamaasi suuntaan. Jos ammattiavun pariin hakeutuminen mietityttää, olisiko mahdollista käydä juttelemassa esimerkiksi koulun kuraattorin kanssa? Kuraattorit ovat tottuneet keskustelemaan oppilaiden kanssa heidän voinnistaan ja tietää ohjata sinua eteenpäin tarvittaessa. Kuraattorin kanssa voit myös kerätä rohkeutta kertoa vanhemmillesi ja yhdessä voitte miettiä sinulle sopivaa tapaa kertoa vanhemmillesi.

Olet rohkeasti ottanut askelia kohti parempaa oloa. Uskon todella, että asiasi etenee ja että löydät oman tapasi kertoa vanhemmillesi ja saat toivomasi avun. Ota tukea ystävistäsi ja muista läheisistäsi, he toivovat aina parastasi ja sitä sinä ansaitsetkin.

Hyvää syksyn jatkoa sinulle toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Vastaa aiheeseen: miten terapiaan?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top