Siirry sisältöön
auta

Terve
Miten voi lopettaa/vähentää itsetyydytystä? Se tuottaa ahdistusta enkä koe sitä tarpeelliseksi osaksi elämääni mutta en pysty lopettamaan. Vinkkejä tänne kiitos ja oon siis tyttö enkä halua kuulla sitä samaa paskaa että se on normaalia ja siitä ei tarvii päästä eroon. Itsetyydytys voi muodostua riippuvuudeksi

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos tärkeästä kysymyksestä. On hienoa, että haet apua ja tukea asiaan, joka mietityttää ja vaivaa sinua. Olet oikeassa siinä, että itsetyydytys on normaali osa seksuaaliterveyttä ja jokaisen ihmisen oikeus valita tekeekö sitä vai ei. Kuitenkin moni itsessään normaali ja arkipäiväinen asia, kuten myös itsetyyydytys, voi joskus muuttua arkea rajoittavaksi ja toistuvaksi tavaksi, joka ei tarjoa enää nautintoa ja rentoutumista. Jos asia aiheuttaa sinulle ahdistusta, on hyvin perusteltua, että yrität viedä huomiosi muihin asioihin hetkeksi aikaa.

Yksi tapa on yrittää keksiä korvaava asia hetkiin, jolloin koet tarvetta itsetyydyttää ja siihen liittyy ahdistusta. Mikä se asia voisi olla? Jokin konkreettinen tekeminen, joka saa ajatuksesi muualle voi auttaa asiaa. Toinen tapa voi olla myös itsetyydyttämisen vähentäminen, eli päätät tehdä sitä esimerkiksi vain illalla nukkumaan mennessä tai muuna hyvänä ja rauhallisena hetkenä. Voit myös kokeilla sitä, että päätät olla itsetyydyttämättä viikon ajan, jolloin olosi saattaa helpottaa ja saat ajatuksiasi muihin asioihin.

Mitä muuta elämääsi tällä hetkellä kuuluu? Saatko iloa ja hyvää mieltä jostain asioista arjessasi? Vaikka koet asian tällä hetkellä ahdistavaksi ja arkea rajoittavaksi, on kyseessä kuitenkin asia, joka helpottaa ajan kanssa. Kun saat vähennettyä itsetyydytystä ja ajatuksesi ja elämäsi täyttyy myös muista asioita, tulee siitä jälleen normaali osa seksuaalisuuttasi ja sen toteuttamista.

Aurinkoisin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: Miten voin lopetaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top