Siirry sisältöön
Kukkuli

Olin tänään tutustumispäivässä yläkoulussa. Mulla on todella tiivis 4 hengen porukka. Me jouduttiin ihan eri luokille. En voi kestää sitä. Luulis tietenki et tästä pääsis yli ihan helposti mutta oon nykyään tosi ujo uusien ihmisten kanssa. Meidän luokalla on iso osa poikia joita vois verrata sikoihin. Uusi iso iso paikka, isompia oppilaita ja eri tunnit eri luokissa! Joka viikko itken itteni uneen ainakin kerran. Mua stressaa tää vaikka se kuulostaakin ihan pieneltä asialta.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei Kukkuli,

Kiitos, kun kirjoitit tänne Nuortennettiin!

Kurja kuulla, että olet ollut stressaantunut. Ymmärrän hyvin, että asia on sinulla mielenpäällä, koska yläkouluun meneminen on itseasiassa iso muutos. Tämän lisäksi uudella luokalla ei ole sinulle tuttua tiivistä porukkaa, mikä saattaisi uudessa ympäristössä tuoda hieman turvallisuuden ja tuttuuden tunnetta. On myös hyvin ymmärrettävää ja luonnollista, että uusien ihmisten kanssa saattaa tuntea itsensä ujoksi.

Uskon, että uudella luokallasi yläkoulussa saattaa olla moni muukin, joka kokee samankaltaisia ajatuksia kuin sinä nyt. Moni saattaa jännittää tulevia uusia asioita ja sitä millaisia uudet luokkakaverit ovat. Voi hyvinkin olla, että löydät uudelta luokaltasi saman henkistä seuraa ja teistä voikin olla tukea toisillenne uudessa ympäristössä.

Toivottavasti sinun on myös mahdollista välitunneilla tavata nykyisiä kavereitasi, vaikka ette olekaan samalla luokalla. Oletko muuten jutellut kaveriporukkasi kanssa, miten he kokevat yläkouluun siirtymisen?

Yläkouluun meneminen on iso asia ja se saakin herättää kaikenlaisia tunteita. Omista tunteista puhuminen jonkun oman läheisen ja turvallisen aikuisen kanssa voi joskus keventää omaa mieltä. Myös nykyisessä koulussa tai sitten tulevassa uudessa koulussa voi aina jutella esimerkiksi opettajan, terveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa. Ethän siis jää ajatustesi kanssa yksin!

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (p. 116 111) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

yläkoululainen

Uskon että pystyt edelleen näkemään kavereitasi välkillä!
Itsekin olen ujo enkä oikeastaan saanut yläkoulusta kavereita vaikka yritin… mutta yritä kuitenkin mennä rohkeasti mukaan, moikkaa uusia luokkalaisia ja yritä jutella jotakin :)
Tsemppiä, voi olla että saat uusia kivoja kavereita, mutta aina se ei onnistu niin, yritä pitää sitten ainakin hyvät välit vanhoihin kamuihin! :)

Vastaa aiheeseen: Mua pelottaa yläkouluun meno.

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top