tällänenvaan

Moi. olen 16 vuotias tyttö [Osa tekstistä poistettu]. asun perheeni kanssa johon kuuluu 3 veljestä sekä isä ja äiti. minulla on myös kaksi vanhempaa sisarusta mutta ne ovat jo naimisissa ja muuttaneet pois. Käyn koulua ja olen myös töissä. Minulla on ollut viimeisen kahden vuoden aikana tosi vaikeeta kotona perheeni kanssa. minulla ei ole turvalline olo täällä ja tämä paikka ei ole hyväksi minun mielenterveydelleni, perheessäni ei ole alkoholin kanssa tai väkivallan kanssa ongelmia mutta on muita suuria ongelmia jotka on vaikuttaneet minuun tosi paljon. Vanhempani käyttäytyvät tosi rumasti minua kohtaan sekä perheeni veljekset ovat olleet tosi inhottavia minua kohtaa ja vanhemmat eivät oikein ole puuttunut tähän asiaan vaikka ovat nähneet tilanteita. Muita perheen jäseniä kohdellaan eri tavalla kuin minua. muita kohdellaan nätisti mutta minua ei. Olen yrittänyt puhua koulun kuraattorille asioistani koska luulin että minussa on joku ongelma että sen takia minua kohdellan tällä tavalla mutta ajan myötä olen totenut että eihän tämä ole minun syytäni. Olen jatkuvasti huoneessani enkä oikein juuri tule ulos huoneestani kun perheen jäsenet ovat kotona koska en tunne turvallista oloa heidän kanssaan. tunnen itteni uhatuksi jatkuvasti. Koulun käynti ja työpaikan hankkiminen on mun tapa karata pois kotoa. koitan jopa tehdä töitä mahdollisimman usein jotta minun ei tarvitsisi olla kotona heidän kanssaan. nyt kun tämä korona on iskenyt töitä ei ole juurikaan yhtään ja etäkoulu on läsnä joka trakoittaa sitä että joudun viettämään suurimman osan päivistäni hedän kanssa. Ulkona ystävien kanssa en juurikaan käy kun heillä heti herää eipäillys jostain pahasta vaikka minulla on nykyään hyvä pieni kaveri piiri jossa on vain muutama ystävä. Tarvitsin oikeasti apua. Haluan opiskella rauhassa, haluan käydä rauhassa töissä ja tulla kotiin hyvällä mielellä eikä semmoisella pelolla että minulle sanotaan rumasti tai muuten vaan käyttäytyvät rumasti minua kohtaan ilman mitään syytä. Olen joutunut jopa lähtemään iso siskolleni pariksi viikoksi asumaan koska en ole kestänyt tätä menoa kotona. moneen otteeseen oon jäänyt myös koulusta pois vanhempieni takia, painostuksen ja syyttelyn uhrina. Haluaisin niin kovasti normaali arjen itselleni. en halua olla koko ajan pelossa ja ahistuneena kotona. haluan normaalin elämän haluan että mua kohdeltaisiin ninkuin ihmistä pitäisi kohdella. Tarvitsen tukea ja turvallisen ympäristön elämääni

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos viestistäsi! Kurja kuulla tilanteestasi kotona. Sinulla on ehdottomasti oikeus tukeen ja turvalliseen ympäristöön! Kokemasi kohtelu perheenjäsentesi osalta, ei ole ollut oikein ja reilua sinua kohtaan.

Kerroit, että vanhempasi käyttäytyvät rumasti sinua kohtaan, eivätkä kohtele sinua tasavertaisesti. Sinä ansaitset hyvää ja tasavertaista kohtelua! Puhuit myös siitä, kuinka veljesi käyttäytyvät inhottavasti sinua kohtaan, eivätkä vanhempasi ole puuttuneet siihen. Vanhempien tehtävä perheen aikuisina olisi puuttua tuollaiseen käytökseen, mutta sinun kotonasi näin ei ole tapahtunut.

Olet tehnyt ison ja tärkeän oivalluksen, että tuo kokemasi ei ole millään tavalla sinun syytäsi. Kerroit, että olet yrittänyt puhua kuraattorille asiasta. Miltä sinusta tuntui puhua kuraattorille? Voisitko ajatella, että menisit hänen kanssaan keskustelemaan uudestaan?

Kerroit, että koulunkäynti ja töissä käyminen ovat olleet pakokeinojasi. Nyt pandemiatilanne vaikuttaa tietenkin näihin ja vietät suurimman osan ajastasi kotona. Kerroit, että olet joskus mennyt isosiskosi luokse asumaan. Onko sinun mahdollista mennä siskosi luokse tarvittaessa? Millaiset välit sinulla on muuten vanhempiin sisaruksiisi ja miltä sinusta tuntuu jakaa ajatuksiasi heille?

Kerroit, että sinulla on muutama hyvä ystävä. Tämä on ihana kuulla! Sinulla on oikeus viettää ystäviesi kanssa aikaa ja ikävä kuulla, jos et ole tähän vapaasti pystynyt.

Paikkakuntasi lastensuojelusta voit saada tukea myös tilanteeseesi. Löydät sinne yhteystiedot hakemalla hakusanoin ”paikkakuntasi lastensuojelu” tai voit ottaa asian puheeksi esimerkiksi kuraattorin kanssa ja voitte olla sinne yhteydessä yhdessä. Lastensuojelun tehtävänä on olla tukena, kun kotona ei ole turvallista olla.

Meillä Nuortennetissä on myös ilmainen Lasten ja nuorten puhelin (suomeksi 116 111 eller på svenska 0800 96 116) sekä chat ja nettikirjepalvelu: https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/ Palveluissamme pystyt anonyymisti juttelemaan ihan mistä aiheesta tahansa.

Lämpimin terveisin,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: mun mielenterveys ja perhe

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.