Siirry sisältöön
xtract

Tarvitsen akuutti apua muuttoon. Olen 18, juuri valmistunut, ja kotona olo saa minut huonovointiseksi [osa viestistä poistettu]. En tiedä miten pääsen ulos täältä ilman töitä tai apua. Mitä siis teen? Asuisin mielummin kadulla kun kotona tässä vaiheessa. Haluaisin opiskella tulevaisuudessa mutta mielenterveyteni kannnalta tiedän etten voi opiskella nyt heti lukion jälkeen (lukio nimittäin työnsi minut itsemurhan partaalle jnaolen vieläkin aivan romuna koulun jälkeen).
Isäni ja hänen tyttöystävänsä eivät kunnioita minua lainkaan vaikkei siltä ulospäin näyttäisi. Kukaan ei usko että he kohtelevat ninua huonosti koska he tekevät sen tavalla joka saa heidät näyttämään hyviltä ihmisiltä ja minut vain epäkiitolliselta kakaralta. Itken melkein joka päivä enkä keksi muuta tekemistä kun nukkuminen koska olen niin masentunut. En suostu menemään uudestaan terapiaan koska sielläkään kukaan ei kuuntele eikä usko minua. Olen jopa aloittanut päihteiden käytön saadakseni tuntea edes jotaik muuta kun tätä tuskaa kotona. Mitä teen? Auttakaa nyt joku..

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei,

Kiitos oikein paljon viestistäsi! Toimit hienosti hakiessasi apua, etkä jäänyt yksin murehtimaan murheitasi. Ihailtavasti toimittu!

Kirjoitit etenkin kotiolojen tuottamasta tarpeestasi löytää oma asunto. Haluaisin kuitenkin näin ensiksi onnitella sinua myös valmistumisesta. Onneksi olkoon, olet suorittanut ison askeleen kohti aikuisuutta ja itsenäisen elämän aloittamista! Tosin, kerroit myös siitä, kuinka koulunkäynti vei sinulta paljon voimia. On kypsää ja viisasta myös ymmärtää oman hyvinvoinnin sekä mielenterveyden rajat. Olet osannut ihailtavasti rajoittaa omat tavoitteesi tulevan opiskelusi suhteen. Muistathan myös jatkossakin kuunnella sydäntäsi ja asettaa oman terveytesi etusijalle.

Mitä tulee tuohon asuntokysymykseen, niin Nuorisosäätiö avustaa nuoria asunnonhakijoita (18-29-vuotiaat) vuokra-asuntojen välittämisen merkeissä. Heidän kotisivunsa ovat: http://www.nuorisosaatio.fi/ Vähävaraisille asuntoja välittää puolestaan esimerkiksi Y-säätiö (linkki: https://ysaatio.fi/).

Omilleen muuttaminen on aina iso askel ja sen rahoittaminen vaatii varsinkin nuorelta aikuiselta aika paljon. Suosittelisinkin, että kävisit tässä kesän aikana juttelemassa esimerkiksi paikallisen nuorten sosiaalityöntekijän kanssa. En ikävä kyllä tiedä paikkakuntaasi, joten voin vinkata vain Google-hakujen pariin. Toisaalta, sinulla voi olla jo aikaisempaa kokemusta heidän palveluistaan? Kasvokkain juttelemalla voisit yhdessä pohtia omaa budjettiasi ja toiveitasi asunnon suhteen. Samalla saisit parhaat henkilökohtaiset vinkit itsenäisen elämän aloittamiseen.

Olen kuitenkin huolestunut, kuinka kerroit päihteiden käytön aloittamisesta sekä niiden tuomasta ikävän turruttamisesta. Nuoruuteen kuuluvat erilaisten rajojen kokeilut ja oman paikan etsiminen. En kuitenkaan suosittelisi sinulle tunteiden peittämistä päihteiden parissa. Ne voivat pahimmassa tapauksessa myös hankaloittaa oman elämäsi aloittamista asuntohankinnan merkeissä. Ethän siis jää yksin murheidesi kanssa. Muista, että olet toivonut ja hakenut apua. Et siis ole enää yksin, vaan sinulla on voimaa myös jatkaa kohti itsenäistä ja onnellista elämää. Olet ehdottomasti tämän kaiken arvoinen.

Mitä tulee terapiaan, niin ainahan meidän kaikkien kemiat eivät oikein kohtaa. Miltä tuntuisi jossakin vaiheessa, kun aika on sinusta oikea, kokeilla ammattiapua uudestaan? Uudet näkökulmat ja keskustelukumppanit voisivat varmasti avata myös uusia mahdollisuuksia. Olen todella pahoillani siitä, että sinulle jäänyt muistoja tilanteista, joissa sinua ei ole uskottu tai kuunneltu. Toivonkin, että vastaisuudessa saat juuri sellaisen tuen, jossa oman elämäsi pohja rakentuu entistä vahvemmaksi.

Ymmärsin viestisi perusteella, että suhteesi isääsi ja hänen tyttöystäväänsä on tällä hetkellä aika tulenarka. Jos tilanne jossakin vaiheessa keventyy, niin voisi olla hyvä tuoda esiin myös heille ne tunteet, joista olet meille kirjoittanut. Tätä suosittelen kuitenkin vain siinä tapauksessa, että koet sen itse tarpeelliseksi ja olet siihen valmis.

Toivon sinulle mitä parhainta kesää ja lämpimiä onnen hetkiä auringossa. Olet ihana nuori, jolla on mahdollisuuksia moneen eri haasteeseen. Tiedän, että sinussa on kypsyyttä hakea apua tarvittaessa ja tiedän, että tältä pohjalta sinulla on hyvät eväät huomiselle. Jatkathan siis mahtavana itsenäsi myös kohti huomista.

Paljon tsemppiä ja toivoa huomiselle toivottaen,
Lasten ja nuorten netin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: muutto kotoa nyt heti

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top