Siirry sisältöön

no tää on normaalia kai? luulisin. oon niin väsynyt välil et apua!!

13v tyttö

no mistä aloittaisin. no mun 6lk alkoi hyvin, mut sitten syksyn puol välissä aloin menee netistä ettii tietoo mitä hyväksikäyttö on jne. ( en tiiä edelläänkään mistä tää kaikki alkoi. tiiät mitä tarkoitan kun luet alemmas ) niin sitten ( en muutenkaan tykkää liikka tunneista) liikkatuntien jälkeen aloin tuntee et hengitys nopeutu [Osa tekstistä poistettu]. no sit 1-2vk keroin äidille niin mua yrittettiin saada psykollo ja pääsin. niin sitten tona aikana mulle tuli nii masentunu/ahistunu olo [Osa tekstistä poistettu]. en kuitenkaan tehnyt mitään. mut ajatukset oli vahvoi. no puhuttiin aina psykolla täst jne. no sitten aloin saamaan paniikki kohtauksia. niit tuli 4 peräkkäin samalla vk. no sitten aloinh voimaan paremmin ahsituksen ja ajatuksen kanssa. no 6lk läheni loppuaan [Osa tekstistä poistettu]. sitten yhtäkkiä vk päästä noi ajatukset ei oo ollu mun päässä. mut sitten ahistus ja paniikki kohtaukset paheni. sitten aloin pelkäämään miehiä . ja samalla pidin itseäni lihavana. [Osa tekstistä poistettu] sitten se helpottu mut ahistus ei. sitte vanhemmat eros siis kerto siitä 5 kk 29pv 2023 v. ja sitten en saanu enää unta. nukin 4 pv peräkkäin sika huonosti. ja nyt oon nukkunu paremmin. mul on ny kesä loman aikana psyko käyntejä joka on hyvä mut no joo. kerro jos samaistut, ja kiitos jos luit.

Paivystaja Lasten ja nuorten puhelin

Hei 13v tyttö!

Kiitos viestistäsi, jossa toit esiin monta sinua huolettavaa asiaa. Onpa hienoa kuulla, että kerroit ajatuksistasi ja tunteistasi äidillesi ja hän auttoi sinua pääsemään psykolle. Olet toiminut todella hienosti, kun et ole jäänyt yksin näiden isojen asioiden ja tunteiden kanssa vaan olet puhunut niistä luotettavalle aikuiselle, kuten äidillesi ja myöhemmin myös psykolle.

Kerroit, että sinulla on välillä masentunut ja ahdistunut olo ja olet satuttanut itseäsi. Itsensä satuttamisella yleensä yritetään helpottaa omaa pahaa oloa. Aluksi saattaa tuntua siltä, että se helpottaakin oloa, koska se vie ajatukset muualle, mutta pikku hiljaa olo sitten kuitenkin taas pahenee ja se voikin huonontaa omaa oloa entisestään. Itsensä satuttaminen on opittu tapa ja siitä voi myös oppia eroon. Jos sinulle tulee tarve satuttaa itseäsi voisit kokeilla vaikka laittaa kädet kylmän veden alle tai laittaa ranteeseen kuminauhan tai hiuslenksun jota voit räpsyttää rannetta vasten. Tärkeintä on saada omat ajatukset pois itsensä satuttamisesta. Kerroit myös paniikkikohtauksista. Olen pahoillani, että sinulla on ollut näin huono olla ja minulle herääkin huoli sinun hyvinvoinnistasi. Oletkohan pystynyt puhumaan itsesi satuttamisesta ja paniikkikohtauksista äidillesi tai psykolle? Uskon, että he varmasti haluaisivat auttaa sinua tämänkin asian kanssa.

Oman olon helpottamisessa tärkeintä on niiden ajatusten ja tunteiden käsitteleminen, jotka tuottavat itselle pahaa oloa. Mitä ajattelet, mitkä on niitä asioita, jotka erityisesti sinua tällä hetkellä vaivaa? Viestissäsi kerroit, että vanhempasi ovat eronneet. Olen pahoillani, että olet joutunut kokemaan sen. Se on varmasti ollut myös iso muutos elämässäsi ja vaikuttaa hyvinvointiisi. Kerroit myös alkaneesi pelätä miehiä. On kurjaa ja kuluttavaa joutua pelkäämään. Sanoit, että et ollut tyytyväinen painoosi. Tiedäthän, että sinä olet juuri hyvä tuollaisena kuin olet? Sinun ei tarvitse olla mitään muuta kuin olet, vaan olet hyvä ja tärkeä juuri sellaisena kuin olet.

Sinulla on selvästi mielesi päällä monta asiaa, jotka sinua huolettaa ja jotka vaikuttavat hyvinvointiisi. Olet ollut rohkea, kun olet puhunut monista asioista psykolle. Voit olla ylpeä itsestäsi. Hyvä kuulla, että kesälläkin sinulla on psyko käyntejä ja juttele ihmeessä mieltäsi painavista asioista siellä. Voit vaikka kirjoittaa asioita itsellesi muistiin, josta haluat jutella. Onko sinulla muita luotettavia ihmisiä, joille voisit jutella asioistasi? Ehkäpä voisit jutella niistä lisää myös äidillesi tai vaikkapa jollekin ystävällesi? Älä jaa ajatustesi kanssa yksin. Toivottavasti kaikesta huolimatta löydät myös valonpilkahduksia kesäajasta ja pystyt nauttimaan kesästä tekemällä juuri sellaisia asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä.

Voit ottaa myös yhteyttä Lasten ja nuorten puhelimeen, chattiin ja nettikirjeisiin. Lasten ja nuorten puhelin (116 111) ja chat (nuortennetti.fi) päivystävät joka päivä klo 17-20. Yhteydenotot ovat nimettömiä ja luottamuksellisia ja niihin vastaavat aikuiset vapaaehtoiset päivystäjät. Älä jää yksin huoliesi kanssa vaan juttele niistä rohkeasti, kuten olet nytkin jo tehnyt.

Aurinkoa päiviisi toivottaa,
Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjä

Vastaa aiheeseen: no tää on normaalia kai? luulisin. oon niin väsynyt välil et apua!!

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Back to top